Startpagina Bedrijfsnieuws

Millon neemt import Faresin verreikers op zich

Nadat landbouwmechanisatiebedrijf Millon uit Veltem (nabij Leuven) zonder verreiker in het aanbod kwam te zitten. Werd een oplossing gevonden door met de invoer van het Italiaanse Faresin te starten.

Leestijd : 5 min

Vader en zoon, Wim en Mathieu Millon, doen samen met medewerker Jeroen Cludts ons hun verhaal. “We zijn al jarenlang lokaal verdeler van onder andere Deutz-Fahr en Cat. Die beslisten als fabrikant om hun eigen redenen (zoals importheffingen, Europese normeringen, enzovoort) te stoppen met de bouw van verreikers. Plots zaten wij zonder oplossing voor onze klanten. Waar deze wel met vernieuwing, uitbreiding of vervanging van hun verreikers geconfronteerd worden. We wilden onze trouwe klanten niet in de steek laten en zochten een oplossing”, verklaart Wim Millon zijn motivatie tot het importeurschap.

Eigen oplossing uitwerken

Met een aanbieder van verreikers via een bestaand verdelernetwerk in België werd moeilijk een oplossing gevonden. “De markt is verdeeld, de regio’s gedekt en als onderdealer vreesden we niet de service te kunnen verlenen die we willen. Worden we geconfronteerd met een landbouwer wiens machine vrijdagavond in panne valt, dan willen we die zaterdagmorgen terug verder helpen, zonder dat we omwegen moeten maken via een hoofddealer ofzo”, legt Wim Millon verder uit.

“Met Faresin hadden we in het verleden al ervaring, doordat ik onder andere ooit op een veiling een jong gebruikte rotatieve verreiker aankocht voor het aannemingsbedrijf van mijn broer Johan. Op technisch vlak beviel die machine super. Daar kwam niks aan.”

De voermengwagens van Faresin worden in België al verdeeld, maar de verreikers nog niet. De fabriek in Italië is gelegen in de gemeente Breganze in Noord-Italië en geografisch gezien zo wat gesitueerd tussen Milaan en Venetië. “We zochten met hen contact en na een fabrieksbezoek waren we overtuigd om de invoer van hun verreikers te starten. We werden er correct ontvangen en zagen een ernstige organisatie. Bovendien wou de fabrikant snel mee in ons verhaal. Die heeft zelfs speciaal moeite gedaan om machines vroeger geproduceerd te krijgen zodat ze beschikbaar waren voor demodagen die we reeds vorig jaar organiseerden.”

In de kleinere machines ligt een gekende Yanmar motor, in de ‘grotere’ modellen een Deutz motor. “Dat was voor ons een heel belangrijk en positief punt als Deutz-Fahr dealer. We kennen de Deutz motoren van bij de tractoren. Als er iets is kunnen we met die ervaring, heel snel ingrijpen.”

“Het valt ons op hoeveel componenten Faresin zelf bouwt. Hydraulische cilinders worden ingekocht, maar de elektrische kabelbomen, worden zelf gemaakt. Ook de hefarmen worden er zelf gefabriceerd met zware plooibanken. Voor ons is Faresin geen assemblagefirma, maar een constructiebedrijf die veel in eigen hand neemt en net als ons een familiebedrijf is”, aldus Wim Millon.

“Wat ons ook vertrouwen geeft, dat is het feit dat een grote landbouwmachinefabrikant, een wereldspeler zelfs; een deel van zijn verreikers bij Faresin inkoopt en onder eigen kleurstelling en merk vermarkt. Recent is ook een grote Duitse verdeler van bouwmachines naar Faresin gestapt om een tiental modellen onder hun merk en kleur te laten bouwen. Als andere ‘grote’ wereldbedrijven zonder ze bij naam te noemen inzetten op Faresin, geeft ons dat toch wel vertrouwen.”

Eigen demovloot

“Toen we beslisten om met Faresin verder te gaan hebben we onmiddellijk 4 eigen verreikers gekocht om in te zetten als demomachines. Enkel op die manier kunnen we de klant overtuigen van een nieuw product in ons land. We hebben die machines ‘rijkelijk’ uitgerust, bijna full-option, zo kunnen we alle mogelijkheden laten zien en is er niets ongekend voor de klant.”

“Keerzijde hiervan is wel dat een nieuwe gebruiker vaak overdonderd is en minder snel thuis is in de vele mogelijkheden die de machine biedt. Maar hij kan altijd een lagere specificatie bekomen”, benadrukt Jeroen Cludts die vader en zoon Millon bijstaat bij de verkoop en onderdelenvoorziening. “De eerste klantbestelde machines worden dit voorjaar uitgeleverd.”

Hij wijst er op dat één van hun demomachines een volledig elektrisch aangedreven voertuig is. “Zowel in de bouwsector als voor landbouwers zijn er interessante subsidies te nuttigen als ze zo’n verreiker aankopen. We hebben dit exemplaar uitgerust op industriebanden om hem ook te laten rijden op bouwwerven of binnen in magazijnen en loodsen.”

Uitgebreid aanbod

Mathieu Millon legt uit dat Faresin een uitgebreid aanbod heeft, ieder model benoemen zou ons hier te ver leiden. “Het start bij ‘eenvoudige’ modellen met een Yanmar of Deutz motor die aan de emissienorm voldoen zonder een SCR-systeem (Ad-Blue). Doorheen het gamma loopt niet enkel het motorvermogen, hefvermogens en reikhoogtes op, maar ook de configuratie.

Zo kan voor een sobere uitrusting gekozen worden, bij de instapmodellen noemt dit Classic tot een Dynamic uitvoering, Performance of Excellence uitvoering. De Classic modellen hebben een hydraulische tandwielpomp de Performance en Excellence modellen hebben een loadsensing pomp. Die laatste hebben een elektro-proportioneel gestuurde joystick (via Can-Bus). De Classic modellen hebben een klassieke joystick. De topmodellen hebben extra functies zoals ‘bucket shaking’ waarbij via een eenvoudige druk op de knop de schepbak bij het leegkippen even trilt. Een andere functie bij de topmodellen is het snel heffen van de laadarm in onbelaste toestand.”

De hefcapaciteit gaat afhankelijk van het model van 2,6 tot 7 ton. De hoogtes die bereikt worden gaan van 5,9 tot 16,4 m. Het kleinste model is minder dan 2m breed en minder dan 2m hoog.

De instapreeks is de FS-serie die 7 verschillende modellen telt momenteel. De ‘grotere’ FR-serie telt momenteel ook 7 modellen. De elektrisch aangedreven verreikers of de ‘Full Electric’-serie telt 4 modellen met 3 batterijtypes: 24, 32 of 43 kWh om respectievelijk tot 6, 8 of 11u mee te kunnen werken. Op verschillende wijze kan de machine opgeladen worden gaande van een aansluiting op het standaard stroomnet tot een snellader op drijfkracht.

Telkens gaat het over uitvoeringen met een hydrostatische transmissie. Belangrijk om weten is dat ze over een COC-keuring beschikken en ingeschreven kunnen worden als tractor zodat ze bijvoorbeeld een balenwagen kunnen trekken die olie- of luchtgeremd is.

Robuuste aankoppeling

Wim Millon vult nog aan dat ze ook ‘accessoires’ of uitrustingsstukken zoals pelicaanbakken, schepbakken, balenklem, stro- en palletvork van Faresin leveren. Ze kunnen het aankoppelbord van Faresin voorzien om bakken van een ander merk aan te pikken. Maar ze vielen zelf wel voor het degelijke aankoppelbord dat Faresin ontwikkeld heeft. “Aan de bovenzijde wordt dit gekenmerkt door een robuuste buis en aan de onderzijde door stevige vergrendelpennen. Zo degelijk gebouwd, kom je niet altijd tegen.”

Wat de toekomst betreft willen ze het merk Faresin in België verder uitbouwen via dealers en zijn ze aan het bekijken om op de landbouwbeurs Agribex 2025 aanwezig te zijn met een stand om het merk te laten zien.

Tim Decoster

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken