Besmetting met vogelgriep op pluimveebedrijf in Sint-Gillis-Waas
Er is vogelgriep van het type H5 vastgesteld op een leghennenbedrijf in Sint-Gillis-Waas (Oost-Vlaanderen). Om verdere verspreiding van het hoogpathogene virus tegen te gaan, worden de zowat 90.000 hennen van het bedrijf, en ook de vogels van een aanpalend leghennenbedrijf, worden geruimd.

Rond het besmette bedrijf worden een beschermingszone van 3 km en een bewakingszone van 10 km ingesteld. Binnen de 10 km-zone moeten alle pluimveehouders (professionele en particuliere houders) hun pluimvee afschermen, meldt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). In de 3 km-zone geldt deze verplichting ook voor andere vogels.
De bewakingszone ligt deels in Nederland. In het Belgische deel van de zones liggen een twintigtal pluimveehouderijen. Voor deze houderijen zijn er volgens de Landsbond Pluimvee vanaf 24 februari derogaties mogelijk voor de afvoer van braadkippen en broedeieren.
Het is voor het eerst sinds eind 2023 dat in ons land vogelgriep wordt vastgesteld in een pluimveebedrijf.
Strenge bioveiligheidsmaatregelen in de zones
In de rest van het land moeten vogels en pluimvee van particuliere houders niet verplicht worden afgeschermd. Ze moeten wel binnen of afgeschermd voer en water krijgen. “De afgelopen weken stijgt het aantal besmettingen bij wilde vogels . Dit wijst op de aanwezigheid van de ziekte in België en vormt dus een groot risico voor pluimvee in open lucht. Het FAVV raadt daarom sterk aan om je dieren zoveel mogelijk te beschermen door de kippenren of volière af te schermen van wilde vogels. Dit kan door deze bijvoorbeeld met netten te overspannen”, zegt Hélène Bonte, woordvoerster van het FAVV.
Het FAVV waarschuwt dat dode of zieke vogels niet aangeraakt mogen worden. Als u symptomen bij uw dieren constateert, neem dan contact op met een dierenarts. Als u een dode vogel vindt in het wild, meld dit dan onmiddellijk via het gratis nummer 0800/99 777. Het dier kan dan worden opgehaald en onderzocht.
Ook in Nederland
Ook in Nederland is er een nieuwe besmetting met de hoogpathogene vogelgriep vastegesteld. In Idsegahuizum (provincie Friesland) werd vogelgriep vastgesteld op een legbedrijf. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de zowat 37.000 dieren op de locatie geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). In dezelfde gemeente werd eind januari ook al vogelgriep vastgesteld in een legkippenbedrijf.