Startpagina Actueel

Plattelandspact verwacht in 2026

Met haar plattelandspact vat minister Hilde Crevits het plan op om een geïntegreerd plattelandsbeleid te voeren. De doelstellingen hiervan zijn onder meer het verbeteren van de toegang tot kwaliteitsvolle dienstverlening, het verminderen van de kansarmoede op het platteland en het bewaren van de open ruimte op het platteland.

Leestijd : 3 min

In een recent advies sprak de Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij (SALV) zich positief uit over Crevits’ plattelandspact. De raad vindt het erg goed dat de nieuwe Vlaamse regering werk wil maken van strategisch doordacht plattelandsbeleid met respect voor en vanuit de situatie van de actoren op het platteland.

SALV als partner

De decretale invulling van de taakstelling van de SALV wijst de adviesraad aan als een aangewezen partner om mee te bouwen aan een breed gedragen plattelandsstrategie. De SALV wil die participatie verzorgen en zijn werking op het vlak van plattelandsbeleid volwaardig kunnen uitbouwen, om de stem van het platteland structureel te laten horen bij de beleidsmakers.

In de commissie Landbouw van het Vlaams Parlement vroeg Eva Ryde (N-VA) op 5 februari aan minister Hilde Crevits (cd&v) hoe zij naar dat advies kijkt. De minister bevestigde dat het plattelandspact in het voorjaar van 2026 wordt verwacht. Ze maakte duidelijk dat de toekomstgerichte visie voor ons Vlaamse platteland en een strategie om die visie uit te voeren een belangrijke stap is. Dat staat zo in de policy briefing van Europa. Vlaanderen gebruikt die Europese visie mee als basis en inspiratie voor het traject. Het is een pact waar de hele regering haar schouders moet onder zetten maar ook de provincies, de lokale besturen, de middenveldorganisaties en de plattelandsgemeenschappen worden er in betrokken.

Het is transversaal en dat maakt het ook moeilijk omdat men moet beslissen waar de grenzen liggen.

Roadmap op komst

Crevits zegt een eerste aanzet gegeven te hebben in de beleidsnota Plattelandsbeleid en dat men nu een scopenota aan het finaliseren is.

De minister heeft de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) in nauwe samenwerking met het Agentschap Binnenlands Bestuur – en dat is een primeur – de opdracht gegeven om die roadmap te maken die moet leiden tot het plattelandspact. Hilde Crevits hoopt die roadmap binnenkort aan de regering te kunnen voorleggen. Het SALV-advies benadrukt volgens Crevits het belang van draagvlak en participatie. Zij heeft aan de SALV gevraagd om nauw betrokken te zijn, zeker bij de nieuw opgerichte werkcommissie Plattelandsbeleid. Hetzelfde geldt voor de lokale besturen in de plattelandsgemeenten. Ook hun bezorgdheden moeten beantwoord worden. De slotverklaringen van het Vlaams Congres Plattelandsgemeenten kunnen ingebracht worden in de besprekingen die men dit jaar zullen voeren.

Essentiële diensten

Een van de zaken die minister Crevits zorgen baart, is het terugtrekken van essentiële diensten zoals loketten van gemeenten, bankautomaten en lokale winkels. Men moet aandacht blijven hebben voor de leefbaarheid van dorpskernen. Wat de minister op de studiedag het meeste opviel, was de nood aan toekomstplannen voor dorpen om gericht lokaal beleid te kunnen voeren. Voor haar is het van belang dat er een beleid wordt ontwikkeld op maat van onze dorpen.

Als uitsmijter gaf Hilde Crevits nog mee dat ze als minister de opdracht heeft om ook een sociaal cohesieplan te maken. Ze stelt vast dat het plattelandspact en het sociaal cohesieplan, dat eerder op steden is gericht, eigenlijk een aantal doorsnedes hebben. Ook in steden heb je kleine dorpen. De stad is niet de kernstad, daarrond is er ook heel veel. Ze wil proberen om de oversteek te maken en een aantal zaken die in beide gevallen gelijkaardig zijn, samen onder de aandacht te brengen. Dat voorkomt dat men met 2 totaal verschillende plannen komt die een totaal verschillende cadans volgen.

Fons Jacobs

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken