Temperatuursom nog onvoldoende voor eerste stikstofgift
Op 5 februari was de temperatuursom of T-som nog onvoldoende om over te gaan tot een eerste stikstofgift met kunstmest op grasland. Zo leerden we uit de berichtgeving van Inagro deze week.

Uiteraard moeten we volgens de mestwetgeving nog even wachten vooraleer we de bemesting kunnen starten. De temperatuursom is echter een hulpmiddel om te bepalen wanneer het ‘natuurkundig’ kan. We hebben het hier over het toedienen van de eerste stikstofgift met kunstmest op grasland. Doen we dit te vroeg, dan is er inefficiëntie en verlies van nutriënten door uitspoeling. Gaan we te laat de bemesting uitvoeren, dan mist gras groeidagen en dus ook -productie.
Gekend rekeninstrument
De temperatuursom is een gekend rekeninstrument waarbij vanaf 1 januari alle gemiddelde dagtemperaturen boven 0 °C worden opgeteld. Bij vriestemperaturen wordt er niets bijgeteld, noch afgetrokken. Bemesten op grasland heeft pas zin als de temperatuursom tussen 180 en 250 °C zit, op voorwaarde dat ook de mestwetgeving dit toelaat. Boven een temperatuursom van 250 °C is de grasgroei sowieso gestart.
Inagro duidt in zijn berichtgeving ook op het belang van fractioneren en om niet alle kunstmest volledig en vroeg te geven. De bemesting spreiden in verschillende giften, houdt het ruw eiwitgehalte van het gras op een constanter niveau.
Grasland bemesten kan uiteraard ook door drijfmest te injecteren. Inagro haalt aan dat hier niet direct rekening moet gehouden worden met de temperatuursom. De draagkracht van de bodem speelt hier een veel grotere rol om het bemesten toe te laten. Beschadiging van de grasmat en insporing moet vermeden worden.
Grote verschillen
Inagro bekeek tijdens de eerste week van februari de temperatuursom voor de provincie West-Vlaanderen. Dat gaf op 5 februari toch wel stevige verschillen. In Gistel werd zo de grootste temperatuursom genoteerd, namelijk 148,2 °C. In Beitem was dat met 77,1 °C merkelijk minder. De temperatuur op uw perceel kan je bepalen met WatchITgrow.
Tot slot wijst Inagro in zijn berichtgeving er op dat niet enkel de temperatuursom van belang is, ook de bodemtemperatuur speelt een rol. Deze moet voldoende hoog zijn. Van gras is geweten dat het groeit bij een bodemtemperatuur van 8°C.
Grasgroei kan ook nog op een andere manier nagegaan worden, door te kijken of het wortelstelsel witte uitlopers heeft. Zijn deze er, dan is dit een teken van groei en nemen artieve wortels nutriënten op.