Startpagina Varkens

Belpork brengt duurzaamheid Belgische varkenssector in kaart

Belpork brengt via haar lastenboek al 4 jaar lang de inspanningen van de varkenssector op het vlak van duurzaamheid in kaart. Volgens hen tonen de eerste resultaten dat de sector stevig inzet op verduurzaming.

Leestijd : 2 min

Het BePork-lastenboek, een initiatief van Belpork vzw, waar zo’n 90% van de Belgische varkenshouders bij aangesloten is, is sinds 2021 het kwaliteitssysteem voor de Belgische varkenssector. Het omvat alle schakels van de productie: van diervoederfabrikanten, varkenshouders, transportbedrijven, slachthuizen, uitsnijderijen en vleesverwerkers tot verkooppunten.

“Het lastenboek garandeert kwaliteit, voedselveiligheid, diergezondheid, dierenwelzijn en duurzaamheid. BePork biedt zo transparantie en traceerbaarheid, én stimuleert de varkenshouders om hun prestaties gericht te verbeteren”, aldus Belpork. Het liet Belpork ook toe om 4 jaar lang de duurzaamheidsinitiatieven van varkenshouders op te volgen.

Inzetten op ecologische duurzaamheid

De Belgische varkenssector zet alvast sterk in op ecologische duurzaamheid, vindt Belpork. Zo maakt 72% van de varkenshouders gebruik van alternatieve waterbronnen, zoals hemelwater, gezuiverd afvalwater of effluent van bijvoorbeeld luchtwassers. Op het vlak van energie laat 13% van de varkenshouders een energiescan uitvoeren. 87% beperkt het energieverbruik dankzij bijvoorbeeld ledlampen en warmterecuperatie. Slechts 3% van de varkenshouders verwarmt het bedrijf met een warmtepomp.

Ook circulariteit wint volgens het lastenboek aan belang. 15% van de bedrijven gebruikt bijproducten op reststromen in het rantsoen. 24% van de varkenshouders teelt dan weer zijn eigen voedermiddelen. Van dat voeder wordt zo weinig mogelijk verspild: 90% van de bedrijven gebruikt antimorsbakken om vermorsing van voeder te vermijden. 74% past een nutriëntenbalanssysteem toe om nutriëntenstromen te optimaliseren.

Diergezondheid

“Op het vlak van diergezondheid, bioveiligheid en ziektepreventie worden ook heel wat inspanningen geleverd.” De helft van de varkenshouders scheidt de propere en vuile wegen, 83% plaatst nieuw aangevoerde varkens in quarantaine om infecties te vermijden. Bijna 80% van de varkenshouders gebruikt aparte materialen per stal om besmettingen binnen het bedrijf te voorkomen. “Daarnaast volgt net geen 80% van de bedrijven een weloverwogen vaccinatieschema.”

Sociale rol

“De sector stelt niet alleen ecologische en diergezondheidsdoelen, maar speelt ook een belangrijke sociale rol.” Via initiatieven zoals erkende kijk- (5%) en zorgboerderijen (3%) versterken varkenshouders de band met de burger. Zo’n tiende van de varkenshouders is actief op sociale media. “Bijna 20% van de varkenshouders neemt deel aan onderzoeksprojecten en draagt zo bij aan nieuwe wetenschappelijke inzichten voor de sector.”

Op het vlak van economische duurzaamheid voert 69% van de bedrijven een erkende bedrijfseconomische boekhouding die inzicht geeft in de eigen bedrijfsvoering en -resultaten. “Zo zijn bedrijven weerbaarder en crisisbestendiger”, aldus Belpork. 5% van de bedrijven zet zijn producten af via de korte keten.

Belpork vzw

Lees ook in Varkens

Hoe bioveiligheidsaudits in de varkenssector versterken?

Varkens De beste aanpak om bioveiligheid op het varkensbedrijf te evalueren en te verbeteren begint met een grondige risicoanalyse. De bioveiligheidsaudit, uitgevoerd via het FarmFit-platform, vormt hiervoor de ideale tool. Wat kunnen we leren uit de meest recente audits?
Meer artikelen bekijken