Startpagina Actueel

Afvalwater van 250.000 gebouwen ongezuiverd geloosd

Uit cijfers van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) blijkt dat zowat 250.000 gebouwen hun afvalwater ongezuiverd lozen. Dit afvalwater komt in beken en rivieren waar het een invloed heeft op de kwaliteit van het oppervlaktewater. Boerenbond roept daarom op tot een evaluatie van het MAP-meetnet zodat duidelijk is wie welke invloed heeft op de waterkwaliteit.

Leestijd : 2 min

De verbetering van de kwaliteit van het oppervlakte- en grondwater is een belangrijke doelstelling van de Vlaamse overheid. Land- en tuinbouwers doen al jaren inspanningen om hun steentje bij te dragen aan het verbeteren van de waterkwaliteit.

83% van MAP-meetpunten voldoet

In december communiceerde de VMM dat 83% van de MAP-meetpunten voldoet aan de opgelegde nitraatdoelstellingen. In de overige 17% van de meetpunten moet de waterkwaliteit nog verder verbeteren. Om de waterkwaliteit gericht te verbeteren, is het volgens Boerenbond belangrijk om de oorzaak van de problemen te kennen zodat er gericht maatregelen kunnen genomen worden. Het MAP-meetnetwerk moet in staat zijn om de impact te monitoren van de inspanningen die de landbouw doet voor de waterkwaliteit.

“Er wordt vaak naar de invloed van landbouw gekeken als het gaat over de evolutie van de globale waterkwaliteit. Als we de cijfers van de VMM bekijken zien we dat ook huishoudens en bedrijven invloed hebben op de waterkwaliteit”, zegt Boerenbond-voorzitter Lode Ceyssens. Hij vraagt dan ook dat er dringend begonnen wordt met de evaluatie van het MAP-meetnet, zodat de inspanningen van de landbouw correct kunnen ingeschat worden in functie van de resultaten van een meetpunt.

“Landbouwers niet straffen voor vervuiling van anderen”

Met het recente goedgekeurde MAP7 leveren landbouwers vanaf 2025 extra inspanningen om de waterkwaliteit verder te verbeteren. "Om het draagvlak bij de landbouwers te behouden, is het belangrijk dat het MAP-meetnet op punt staat en de contaminatie van andere bronnen uit de meetresultaten wordt gehaald.”

De evaluatie van het MAP-meetnet is reeds afgesproken in het akkoord van landbouw-, natuur- en milieuorganisaties uit 2023 maar tot op heden is de evaluatie nog niet gestart. Die evaluatie is volgens de landbouworganisatie noodzakelijk om andere invloeden op de waterkwaliteit uit te filteren. “Waterkwaliteit is een gedeelde verantwoordelijkheid van landbouw, gemeenten, bedrijven en huishoudens waaraan iedereen zijn steentje moet bijdragen”, besluit Ceyssens.

Boerenbond

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken