Startpagina Overdraagbare ziekten

Maar 9 bedrijven geblokkeerd op vermoeden van MKZ

Het FAVV stelt de lijst met bedrijven die dieren uit Brandenburg ontvangen hebben bij naar 9 bedrijven. Ten laatste vrijdag weten we zeker of er geen MKZ vanuit Duitsland ingevoerd is.

Leestijd : 3 min

Na verder onderzoek door het FAVV naar de tracering van de dieren, zouden maar 9 in plaats van 16 Belgische veebedrijven runderen uit Brandenburg ontvangen hebben. In totaal zijn sinds 1 december 228 runderen vanuit de Duitse deelstaat naar 9 beslagen verspreid over België gebracht. In Brandenburg brak op 10 januari Mond- en Klauwzeer (MKZ) uit op een bedrijf met waterbuffels.

De situatie is dus minder ernstig dan eerst gedacht. Ondertussen voert Voedselveiligheid verder inspecties uit op de preventief geblokkeerde bedrijven. “Gisteren zijn we begonnen met deze inspecties. Daar gaan we vandaag mee verder”, zegt woordvoerder Hélène Bonte.

Op maar 4 bedrijven moeten er PCR-stalen genomen worden om te controleren of de runderen besmet zijn met het MKZ-virus. Op 2 daarvan zijn gisteren al monsters genomen. “Bij de andere 5 bedrijven is daar geen staalname voor nodig. Daar zijn de runderen al voor 15 december uit Brandenburg ingevoerd. Mochten deze MKZ hebben, zouden ze symptomen vertonen.” Mochten er bij het klinisch onderzoek symptomen gevonden worden, zullen de inspecteurs alsnog stalen nemen.

De monsters van de 4 bedrijven met staalname gaan naar Sciensano. Resultaten worden binnen de 48 uur verwacht. “Morgen of ten laatste vrijdag kunnen we de laatste bedrijven vrijgeven.”

Het FAVV heeft een overzicht op alle runderen die sinds begin december tot aan de start van de uitbraak in Duitsland naar België gevoerd zijn. “100% zeker zijn we nooit, maar in principe zullen er dus geen bedrijven die onderzocht moeten worden meer bijkomen”, besluit Bonte.

Verder zijn er op dit moment geen andere maatregelen gepland. Het FAVV vraagt wel om waakzaam te zijn en verdenkingen te melden.

Geen nieuwe Duitse haarden

Meer informatie raakt ook bekend over de situatie in Duitsland. In de deelstaat Brandenburg werd op 10 januari een uitbraak van MKZ vastgesteld op een bedrijf met 14 waterbuffels. Drie dieren stierven eraan maar uit testen blijkt dat alle 14 waterbuffels besmet waren met het MKZ-virus.

Dat virus zou veel overeenkomsten vertonen met een MKZ-virus serotype O dat in 2024 in Turkije is aangetroffen. Ook met virusstammen in Iran zou het nauw verwant zijn. Hoe het virus dan in Duitsland is terechtgekomen, is nog niet duidelijk. Mogelijk zouden etensresten uit het buitenland en besmet met het virus achtergelaten zijn op het domein waar de uitbraak vastgesteld werd.

In Duitsland zijn er nog geen andere locaties met infecties gevonden. Drie andere veebedrijven – een varkensbedrijf en 2 schapenbedrijven – binnen een straal van 1 km van de uitbraak en een contactbedrijf op 20 km van de uitbraak werden preventief geruimd. Dat laatste zou gaan om een kinderboerderij met geiten. Alle dieren op deze locaties zouden wel negatief testten.

VK verbiedt import

Het Verenigd Koninkrijk verbiedt de import van runderen, varkens en schapen uit Duitsland. Dat heeft het Britse ministerie van Milieu en Landbouw op 14 januari laten weten. De maatregel is bedoeld om de landbouwers te beschermen, aldus het ministerie dat de boeren vraagt om waakzaam te zijn voor de klinische tekenen die wijzen op mond- en klauwzeer.

In 2001 werden in het Verenigd Koninkrijk tot 10 miljoen dieren afgemaakt bij een epidemie van mond- en klauwzeer die de Britse economie omgerekend zo'n 9,5 miljard euro kostte.

Thor Deyaert/Belga

Lees ook in Overdraagbare ziekten

Voer geen schapen en geiten in België in zonder officieel gezondheidscertificaat

Overdraagbare ziekten Na recente uitbraken van besmettelijke dierenziekten in Europa benadrukt het FAVV dat schapen en geiten die in België worden ingevoerd voor hun vertrek moeten worden gecontroleerd door de veterinaire diensten van het land van herkomst. De invoer van schapen en geiten zonder officieel gezondheidscertificaat in België is niet toegelaten en betekent een gevaar voor de Belgische veestapel.
Meer artikelen bekijken