Arvesta neemt nieuwe eiwitinstallatie in gebruik
Arvesta verzorgde begin 2025 de officiële opening van haar nieuwe én innovatieve eiwitinstallatie in Mettet. Deze produceert hoogwaardige plantaardige eiwitconcentraten voor menselijke en dierlijke voeding uit een lokaal geteelde grondstof, namelijk gele erwten.

Deze eiwitinstallatie in België zorgt ervoor dat Arvesta nieuwe verdienmodellen aan landbouwers kan voorleggen. Zij staan immers in voor de lokale teelt van gele erwten die dan worden aangewend in plantaardige producten. Deze samenwerking tussen landbouw en verwerkende industrie draagt volgens Arvesta bij aan een duurzame voeder- en voedselproductie. Dit dankzij lokale grondstoffen en nieuwe verdienmodellen of samenwerkingsverbanden met lokale landbouwers.
Stapsgewijs opschalen
De verwachting is dat opgeschaald wordt van enkele tientallen ha gele erwten die nu geteeld worden voor verwerking in Mettet, tot 3.000 ha richting het jaar 2030. Deze zullen niet allemaal in ons land geteeld worden, maar ook in Frankrijk. De nieuwe eiwitinstallatie in Mettet, ten zuidoosten van Charleroi, kreeg binnen de Arvestagroep een eigen ‘merknaam’ mee, namelijk Nuverta.
De keuze is op Mettet gevallen omdat Arvesta er al voet aan wal had met een voormalige zadenfabriek, er de ruimte had en er verdere opschaalmogelijkheden achter de hand heeft. De realisatie van dit project beslaat ondertussen al 4 jaar. De fabriek neemt een grondoppervlakte in van 400 à 500 m2. Het betreft niet alleen verwerking van gele erwten, maar ook opslag zodat de fabriek jaarrond kan draaien. Per jaar zou de installatie 12.000 ton gele erwten moeten verwerken.
Investering in toekomst
Niek Depoorter, CEO van Arvesta, gaf bij de voorstelling aan dat de eiwitinstallatie een investering in technologie én in de toekomst van de landbouw is. Ze past bovendien bij de visie van de onderneming én verbindt landbouwers met de rest van de voedingsketen.
Simon Eyers, Product Director, legt uit dat de eiwitinstallatie eiwitconcentraten, zetmeel en vezels produceert op een ecologische en economische manier. Immers werkt de nieuwe productielijn volledig geautomatiseerd en zeer efficiënt, met minimaal watergebruik en zonder chemische afvalstoffen.
Vragende voedingsindustrie
Naar lokale, gezonde en duurzame grondstoffen merken ze bij Arveste een grote vraag vanuit de voedingsinstustrie. Lokaal geteelde gele erwten vormen hier de basis of de start van een circulaire, economisch en ecologisch verhaal. Ze noemt het ook een heel klimaatvriendelijke teelt omwille van de CO2-reductie waarvoor deze teelt staat ten opzichte van andere teelten. Gele erwten vragen weinig bemesting en halen hun stikstof uit de lucht.
De verwachting is dat de eiwitinstallatie jaarlijks 3.000 ton eiwitpoeder, 7.500 ton zetmeel en 1.500 ton vezels oplevert. Voor het eiwit wordt een afzetmarkt gevonden bij de voedings- en petfoodindustrie (gezelschapsdieren waaronder honden, katten, knaagdieren, vissen, vogels en reptielen de belangrijkste zijn). Het zetmeel kent afzet binnen de voedings-, petfood- en veevoedingsindsutrie. Deze laatste partner is ook de afzetmarkt voor de vezels of ‘pelletjes’ van de erwten.
De lokaal geteelde gele erwten zullen dus ingrediënten opleveren voor niet alleen dierlijke, maar ook humane consumptie zoals snacks, bakkerij- en vegetarische producten.