Geen enkel wolvenwelpje geboren in Vlaanderen in 2024
In 2024 is er geen enkel wolvenwelpje geboren in Vlaanderen. Dat meldt de organisatie Welkom Wolf op 26 december.

In Wallonië zijn er een stuk of 11 welpjes geboren. Maar dat is nog volgens de organisatie die de wolventelling bijhoudt zeer weinig. “Dat is belachelijk weinig als je weet dat zuidelijk België meer geschikt is dan Nederland en Vlaanderen samen”, klinkt het. In Nederland zijn er dit jaar 55 welpjes geboren.
Toch blijft de organisatie optimistisch. “Als alles goed gaat, kunnen we in het voorjaar van 2025 opnieuw welpjes verwachten in Limburg”, zegt Jan Loos van Welkom Wolf. “Maar alles hangt aan een zijden draadje, als een van de volwassen wolven wordt aangereden, slinkt de kans op welpjes enorm.”
In het noorden van de Hoge Venen werd wolf Maxima op 27 maart per ongeluk gedood, waarschijnlijk door een aanrijding met een voertuig. Het mannetje Akela, sinds juni 2018 in Wallonië, was met zijn 8 jaar al redelijk oud voor een wolf. Samen bracht het paar tussen 2021 en 2023 3 nesten ter wereld. Vorig jaar kregen het vrouwtje en het mannetje nog een nest van minstens 5 jongen.
Verkeer
Daarom eist de organisatie ook dat er nu eindelijk werk gemaakt wordt van een veilige verkeersinfrastructuur. “Wij weten waar de wolven zitten, waar ze vaak de weg oversteken. Wij zijn al jaren vragende partij voor ecoducten, ecovalleien of afrasteringen aan de gevaarlijke punten, maar het komt er gewoon niet”, zegt Jan Loos nog. “Ik hoop nu dat de nieuwe minister (n.v.d.r. Vlaams minister van mobiliteit Annick De Ridder) er eindelijk werk van maakt.”
“Alle sympathie voor de wolven, maar onze focus ligt momenteel op de kerntaken binnen openbare werken: ervoor zorgen dat er geen putten en gaten meer in onze wegen zitten, dat onze bruggen en tunnels degelijk onderhouden worden en dat er voldoende nieuwe bussen en trams rondrijden”, zegt De Ridder in een reactie. “Daar ligt mijn prioriteit, niet in het bouwen van extra ecoducten en wolvenafrasteringen.”
Jacht
Een tweede oorzaak voor het lage aantal wolven in België is volgens de organisatie Welkom Wolf de illegale jacht op wolven. Dat zou vooral gebeuren in privédomeinen. “In Wallonië zijn zeer geschikte gebieden voor wolventerritoria, maar daar worden ze afgeknald. Er is geen toezicht op die privédomeinen. En de Waalse overheid kijkt gewoon de andere kant op”, klinkt het nog.
Begin december werd de wolf door de 49 lidstaten van de Conventie van Bern gedegradeerd van een 'streng beschermde' naar een 'beschermde' diersoort. “De Europese Unie rechtvaardigt deze beslissing door de toename van wolvenpopulaties en aanvallen op vee, geschat op 65.500 per jaar”, zegt Waalse natuurorganisatie Natagora. Volgens Natagora heeft de wolf echter weinig invloed op de veestapel en was de beslissing strikt politiek. De degradatie werd geëist door boeren. Natagora betreurt de beslissing en noemt de wolf een pijler van onze ecosystemen en een indicator van de gezondheid van ons milieu.
In België wordt het totaal aantal wolven geschat op een twintigtal: 3 gevestigde wolven in Vlaanderen en 3 roedels van pakweg 5 of 6 dieren in de Hoge Venen. De organisatie vraagt iedereen die een wolf ziet, om contact op te nemen met het meldpunt van Welkom Wolf.