Europa bekrachtigt uitstel ontbossingswet
Het Europees Parlement heeft op 17 december in Straatsburg het uitstel van de ontbossingswet bekrachtigd. De lidstaten volgden op 18 december. Bedrijven krijgen zo 1 jaar extra tijd om zich aan te passen aan het Europese verbod op de verkoop van producten die afkomstig zijn van gronden die ontbost werden.

De ontbossingswet had op 30 december 2024 in werking moeten treden, maar onder druk van lidstaten als Duitsland, internationale handelspartners en de bedrijfswereld stelde de Europese Commissie in oktober voor om de toepassing met een jaar uit te stellen.
Geen inhoudelijke versoepelingen
Bedrijven en handelaars die moeten bewijzen dat hun producten 'ontbossingsvrij' zijn, hebben meer tijd nodig hebben om aan de rapporteringsvereisten te voldoen, luidde het. Rechtse en uiterst rechtse Europarlementsleden probeerden het voorstel tot uitstel aan te grijpen om de verordening ook inhoudelijk te versoepelen, maar dat wilden de lidstaten niet.
Uiteindelijk bereikten beide partijen enkel een akkoord over het uitstel voor grote bedrijven tot 30 december 2025 en voor kleinere bedrijven tot 30 juni 2026. Dat compromis werd op 17 december in Straatsburg bekrachtigd met een kamerbrede meerderheid van 546 tegen 97 stemmen (7 onthoudingen). De lidstaten keurden op hun beurt het voorstel tot uitstel goed op 18 december.
De ontbossingswet verbiedt de invoer in de Europese Unie van een hele waaier aan producten die afkomstig zijn van gronden die sinds begin 2021 ontbost werden. Het verbod geldt onder meer voor cacao, koffie, hout, soja en palmolie. Importeurs moeten zelf aantonen dat hun producten niet hebben bijgedragen tot ontbossing.
Mercosur ondermijnt ontbossingswet
Greenpeace is niet te spreken over het uitstel. De milieubeweging sprak ook de vrees uit dat de recente deal met Mercosur (Brazilië, Argentinië, Paraguay, Uruguay) over een vrijhandelsverdrag de ontbossingswet kan ondermijnen. Bepalingen in dat handelsverdrag, dat nog geratificeerd moet worden, zullen de implementatie en afdwinging van de wet aanzienlijk beïnvloeden, meent Greenpeace.
Dit artikel werd op 18 december aangevuld nadat de lidstaten het compromisakkoord goedkeurden.