Vlaanderen aangeklaagd voor toelaten van het ondersteboven vangen van kippen
De nieuwe dierenrechtenorganisatie het Harrison Collectief stapt naar de Raad van State om de mogelijke nalatigheid van de Vlaamse Inspectie Dierenwelzijn aan te klagen. Volgens het collectief weigert de inspectie op te treden tegen een naar eigen zeggen pijnlijke partijk waarbij kippen ondersteboven bij de poten worden gevangen. Die methode veroorzaakt onnodig lijden en is expliciet verboden volgens de Europese wetgeving, stelt de dierenrechtenorganisatie 13 december in een persbericht.

Kippen worden voordat ze naar het slachthuis gaan ondersteboven aan een poot opgetild en – in trossen van 3 tot 5 kippen per hand – in kratten gestopt, meldt de dierenrechtenorganisatie. “Miljoenen kippen breken daarbij hun vleugels of poten, en ervaren ernstige ademhalingsproblemen en stress.” Volgens de organisatie verbiedt de Europese Transportverordening het vangen van kippen aan de poten al jarenlang, maar worden overtredingen niet bestraft.
Het Harrison Collectief vroeg de Vlaamse inspectiedienst om tegen 3 bedrijven op te treden en sancties op te leggen. De inspectie wees dat verzoek evenwel af en geeft toe dat zij niet sanctionerend optreedt.
Het Departement Omgeving, waartoe de afdeling Dierenwelzijn behoort, verwijst daarvoor onder meer naar een recent onderzoek. De resultaten van het Kipvang-project geven aan dat het vangen van kippen bij de poten beperkt beter scoort op het vlak van diervriendelijkheid dan het rechtop vangen, zegt woordvoerder Ann Heylens. “Het was ook niet de intentie van de Europese wetgever om de praktijk van het vangen van pluimvee aan de poten te verbieden. Dat blijkt uit het nieuwe voorstel van de Europese Commissie om deze regelgeving te herzien.” Volgens de dierenrechtenorganisatie zou de inspectie ook stellen dat er economische redenen zijn dat dit verbod net wenselijk zou zijn.
In Nederland hebben verschillende rechters het verbod volgens de dierenrechtenorganisatie onlangs wel bevestigd. “De weigering van de Vlaamse Inspectie om deze illegale praktijk te handhaven is een manifeste inbreuk op de Europeesrechtelijke handhavingsplicht”, zegt perscontact van het Harrison Collectief, Elias Van Marcke. “Met deze procedure streven we naar de stopzetting van deze illegale vangmethode en naar een algemene verbetering van de handhaving van de dierenwelzijnswetgeving in Vlaanderen.”
Het Harrison Collectief is in 2023 opgericht en bestaat uit een team juristen en onderzoekers dat zich inzet voor het welzijn van landbouwdieren.