AIF investeert in BiocSol
Agri Investment Fund (AIF) verbindt zich tot 2 miljoen euro, als co-lead investeerder samen met Vives IUF, in een financieringsronde van 5,2 miljoen euro voor de start van UCLouvain spin-off BiocSol, dat microbiële biopesticiden van de volgende generatie ontwikkelt.

Deze investering onderstreept het engagement van AIF voor duurzame landbouw en baanbrekende technologieën. De oplossingen van BiocSol, gebaseerd op een decennium van onderzoek, bieden stabiele en effectieve gewasbescherming met behulp van extracten in plaats van levende microben, ter bescherming van belangrijke gewassen zoals aardappelen en druiven.
Gericht op wereldwijde landbouwproblemen
BiocSol's eerste biopesticiden, die al positieve initiële resultaten toonden in veldproeven, richten zich op aardappelziektes (Phytophthora infestans en Alternaria solani) en valse meeldauw in sla en druiven. Deze schimmel- en oömyceetpathogenen ontwikkelen in sneltempo resistentie tegen traditionele (chemische) behandelingen, waardoor wereldwijd een aanzienlijk deel van de jaarlijkse oogst wordt vernietigd.
Met zijn nieuwe oplossingen biedt BiocSol boeren efficiënte en duurzame hulpmiddelen aan om deze dreiging het hoofd te bieden.
De rol en visie van AIF
“Deze nieuwe investering past goed in de strategie van AIF, aangezien het eerste product zich richt op aardappelen, traditioneel een belangrijk gewas voor de Belgische landbouw. Bovendien stelt het ons in staat om toe te treden tot het snelgroeiende AgTech-ecosysteem in Wallonië”, zegt Patrik Haesen, CEO van Agri Investment Fund. “We zijn onder de indruk van de innovatieve aanpak van BiocSol, dat enkele van de meest urgente landbouwproblemen aanpakt door meerdere werkingsmechanismen te creëren om pathogenen te bestrijden die snel resistentie ontwikkelen tegen de huidige oplossingen.”
“Door voor het eerst de rol van co-lead op zich te nemen voor deze kapitaalronde, zet AIF een volgende stap in zijn ontwikkeling”, voegt Sonja De Becker, voorzitter van Agri Investment Fund, toe. “Hoewel veel investeerders aarzelen om vroegtijdig te investeren in oplossingen voor gewasbescherming vanwege de langere time-to-market, zien wij het als onze strategische rol om deze kloof te overbruggen en veelbelovende bedrijven zoals BiocSol op gang te helpen.”
Vergezeld door lokale investeerders
De investeringsronde voor het startkapitaal werd bewerkstelligd door de nieuw aangestelde CEO Denis Payen en CTO en oprichter Simon Caulier, en vond plaats met de waardevolle steun van Sopartec SA, het technologieoverdrachtsbedrijf van UCLouvain, en Invest.BW en IMBC Spinnova, 2 regionale investeringsfondsen. Tegen het einde van het jaar streeft BiocSol ernaar zijn financiering te verhogen tot 10 miljoen euro via subsidies en bijkomend kapitaal.