Startpagina Bedrijfsnieuws

Protealis ontvangt 1,2 miljoen euro Vlaio-subsidies voor innovatie in peulgewassen

Zaadhuis Protealis kondigt op 6 november aan dat het 1,2 miljoen euro subsidies heeft ontvangen van Vlaio, het Vlaams Agentschap voor Innovatie & Ondernemerschap. Deze subsidie zal 2 projecten ondersteunen – UpCoat en Tast-Y – die gericht zijn op het versnellen van de ontwikkeling en commercialisering van lokale, hoogwaardige zaden van peulgewassen.

Leestijd : 3 min

De zaden van de peulgewassen zullen op maat gemaakt zijn voor Europese boeren en de snel evoluerende lokale markt voor plantaardige eiwitten in Europa, aldus Protealis.“Deze Vlaio-steun is van onschatbare waarde voor ons in het streven naar lokale, duurzame teeltoplossingen voor Europa”, zegt Benjamin Laga, CEO van Protealis. “UpCoat en Tast-Y zullen met transformatieve innovaties komen, waar zowel boeren als de voedingsindustrie van profiteren, terwijl ze Europa helpen om meer zelfvoorzienend te worden op het gebied van eiwitbronnen.”

Protealis ontwikkelt zaadvariëteiten en zaadtechnologieën voor eiwithoudende peulgewassen, aangepast aan Europese bodems en klimaat. Door in te spelen op de groeiende vraag naar meer plantaardige eiwitbronnen, als alternatief voor traditionele eiwitbronnen, wil het bedrijf bijdragen aan meer duurzame voedselsystemen. Momenteel heeft het Gentse bedrijf 6 vroegrijpe sojavariëteiten op de markt.

UpCoat-project

Het UpCoat-project zicht zich op het opschalen van Protealis’ coatingtechnologie voor sojazaden. Deze technologie voorziet sojazaden van een coating met levende stikstof-fixerende bacteriën. Peulgewassen zoals soja vereisen een zogenaamde ‘inoculatie’ of coating van de zaden met Bradyrhizobium bacteriën die biologisch actief kunnen blijven in een gematigd West-Europees klimaat. De sojaplanten hebben deze bacteriën nodig om effectief stikstof uit de lucht te halen en vast te leggen in de wortelknolletjes, wat de plantengroei en zaadopbrengst stimuleert, en het eiwitgehalte verhoogt zonder dat synthetische stikstofmeststoffen nodig zijn.

“De zaadcoatingtechnologie van Protealis, die al werd ondersteund door Vlaio-subsidies vanwege zijn zeer innovatieve aard, onderscheidt zich door zijn hoge gebruiksvriendelijkheid voor de boer: het zal geleverd worden als een ‘zaaiklaar’ product, waardoor de inoculant niet handmatig door de boer aan het zaad moet worden toegevoegd”, legt Protealis uit in een persbericht. “Een dergelijke handmatige inoculatie veroorzaakt een ongelijkmatige toepassing, verminderde levensvatbaarheid van de bacteriën en een kortere houdbaarheid van het product – allemaal ten koste van de efficiëntie van de zaadcoating en uiteindelijk van de opbrengst.” Volgens Protealis baant het UpCoat-project de weg voor een versnelde marktintroductie en ondersteunt het project het aanbod van Protealis van totaaloplossingen voor peulgewassen voor de Europese landbouw.

Tast-Y

Het tweede project, Tast-Y, heeft als doel de zaadkwaliteit van sojabonen en erwten te verbeteren zodat deze voldoen aan de voorkeuren van de consument en de verwerkingseisen in de plantaardige voedingssector. Om de zaden te verbeteren voor mensselijke consumptie, wil Tast-Y de antinutritionele factoren (ANF’s) in het zaad verminderen – dit zijn componenten die, hoewel ze van nature bedoeld zijn voor de verdediging van de plant, de opname van voedingsstoffen kunnen verstoren en spijsverteringsongemak kunnen veroorzaken. Hoewel de voordelen van peulgewassen vaak gepromoot worden, wordt er minder gesproken over ANF’s en hoe deze te verminderen, bijvoorbeeld door peulvruchten langer te laten weken of koken.

Daarnaast legt dit project ook de nadruk op smaakverbetering, gezondheidsvoordelen zoals een hoog eiwitgehalte, en ondersteunt het een energie-efficiëntere verwerking. “Deze verbeteringen zullen het mogelijk maken om variëteiten van peulgewassen te creëren die geoptimaliseerd zijn voor onze voeding, en dus aansluiten bij de Europese transitie naar het gebruik van meer plantaardige eiwitbronnen”, besluit Protealis.

Protealis

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken