Aquacultuur

“In vergelijking met de volumes en marktaandeel van de commerciële visvangst, is aquacultuur in België verwaarloosbaar”, zegt de onderdirecteur van de Rederscentrale, Sander Meyns. Hans Polet, wetenschappelijk directeur
Marien Onderzoek ILVO beaamt dat deze sector in België vooral een niche is. De jaarlijkse productie bedraagt ongeveer 200 ton, voornamelijk vis, met een waarde van ongeveer 1,3 miljoen euro. De totale aanvoer van de Belgische visserij was in 2023 bijna 16.000 ton en goed voor 90 miljoen euro.
Er zijn 40 à 50 kwekers in ons land, met ongeveer 140 personen in dienst in 2022. Het gaat voornamelijk over ambachtelijke forelproducenten in Wallonië, “Maar er zijn nog een paar andere initiatieven, zoals een steurkwekerij voor kaviaarproductie”, aldus Polet. “Door ruimtegebrek en reglementering is het in onze regio lastig om aan aquacultuur te doen.”
Deze beperkingen zorgen wel voor constante innovaties en oplossingen voor problemen die zich in het buitenland nog niet stellen. “Om milieuvervuiling te voorkomen, mag je niet zomaar water oppompen en terug lozen. Er is een gesloten systeem nodig, of afvalstoffen moeten uit het water gefilterd worden, eventueel in combinatie met tomatenteelt”, aldus Polet. The name of the game in de Belgische aquacultuur: “Zo efficiënt en compact mogelijk kweken.”
ILVO doet ook onderzoek naar aquacultuur. “ILVO heeft Colruyt een tijdje wetenschappelijk begeleid bij de ontwikkeling van hun mosselboerderij. Toen die rijp voor de markt was, hebben we een stap terug genomen.” Het onderzoeksinstituut nodigt bedrijven uit om onderzoek te doen naar oplossingen met een praktische toepassing.