Dag van het Brabants trekpaard
Jaarlijks is er in het derde weekend van oktober een groot dorpsfeest in het landelijke Vollezele. Het is een uitstekend moment om dit te combineren met een dag rond en met het Belgisch trekpaard. De roots van ons trekpaard zijn daar gevormd door enkele plaatselijke visionaire hengstenhouders, die door jarenlange kruisingen het ons intussen internationaal bekend geworden trekpaard op de wereldkaart hebben geplaatst.

Naar jaarlijkse gewoonte wordt er een keuring gehouden voor de plaatselijke fokkers van Vlaams-Brabant met paarden – allen voorzien van het suffix ‘van Vlaams-Brabant’. Maar dit jaar ging ik neuzen in het recreatiegebeuren rond het Belgisch trekpaard, dat door de familie De Beuf georganiseerd werd.
Behendigheidsproeven
Er werden meerdere behendigheidswedstrijden gehouden, waarbij de einduitslag afhing van de begane fouten tijdens een af te leggen parcours binnen een bepaalde tijd: 2 maal een kegelparcours met 2 hindernissen en 3 trekpaardproeven. Per balletje dat van de kegel valt krijg je 5 seconden straftijd.
Volgens ons de moeilijkste proef is het te voet mennen van het enkel- en later dubbelspan, waarbij het paard een dwarsliggende boomstam van ongeveer 3 m moet loodsen door een minimaal afgebakende doorgang, afgezet door kegels, met bovenop een balletje geplaatst (dat moet blijven liggen). Dit moet gebeuren binnen de kortst mogelijke tijd. Bij elke fout worden 5 strafseconden bijgeteld. De menner met de beste tijd – dus de minste seconden en de minste balletjes – wint.
De tweede proef is een sledeproef, waarbij je zittend op een getrokken slede telkens tussen 2 dunne paaltjes van circa 1 m hoog – met daarop een witte fles rechts en een rode fles links – de flessen in een mand moet gooien. Dit lijkt eenvoudig, maar in de praktijk is het niet simpel, daar je telkens de leidsels van hand moet wisselen. Alles gebeurt weer in een tijd met 5 seconden straftijd per fout.
De derde proef is een in lengte geplaatste boomstam die door zijn lengte verraderlijk is tijdens het nemen van de bochten binnen de gemarkeerde doorgangen. Bij het te vroeg links of rechts afzwenken is het zo bingo. Weer met een tijdsscore met de bekende 5 seconden strafpunten.
De laatste proef is de bekendste: aangespannen met de koets. Heel mooi en sierlijk zwieren de best getrainde enkel- of meerspannen foutloos door de soms moeilijk geconstrueerde obstakels. Als een meer conservatief ingestelde trekpaardliefhebber was het aandoenlijk mooi om het homogene bruine (geblokstaarte) koppel van Eric De Greeff gezwind bezig te zien in deze wedstrijd, vakkundig en feilloos gestuurd.
Op het einde van de dag werden de resultaten van de proeven opgeteld en werd de uitslag meegedeeld. Bij het enkelspan won Jannes De Beuf met de 17-jarige Vero Van Steenhout, gevolgd door Marleen Vankelst - Noél De beuf - Anneleen Van Rossum. Winnaar bij het dubbelspan werd Eric De Greeff, gevolgd door Jan Van Vreckem en Jean Paul Delcourt.
Proeven met boomslepen
Een eindje verderop werden er proeven met boomslepen georganiseerd, die vooral het zeer zware labeur van de te torsen bomen aantoonden. Met name het opstapelen van de moeilijk verplaatsbare lasten vergt een secure behendigheid. Zoals gebruikelijk bij dergelijke evenementen trok de dienstdoende hoefsmid vele nieuwsgierigen aan.
De ploegdemonstratie met een zesspan trekpaarden werd in een uithoek geplaatst en kreeg daardoor jammer genoeg minder aandacht. Een kunst was het mennen van de 2 voor elkaar gespannen driespannen als rustige, sjorrende trekkrachten. Een kleurenpalet van bruinschimmel, zwart, appelschimmel en enkele bruine trekpaarden trok gedwee de toch brede zware ploeg door de leemgrond.
Hongaarse post
De meeste aandacht en veel applaus was toch voor Koen De Brabander met de voorstelling in stap en vooral in draf van zijn Hongaarse post. Dat is rechtstaand op de rug van 2 paarden een driespan mennen. In een nauwkeurig vlotte draf passeerde hij alle hindernissen zonder fouten. Zelfs onder de laag geplaatste tent passeerde hij moeiteloos. Deze stunt was een uitstekend uithangbord voor de veelzijdigheid van het Belgisch trekpaard.
Trekpaardhengsten in 6 kleuren
De hele dag waren alle kleuren van het trekpaard te bewonderen in keurig naast elkaar geplaatste boxen, die veel bezoekers deden halthouden. De hengsten werden ook tijdens de korte pauze van de trekproeven gepresenteerd in de ring. Het waren de zwarte Thynes van ’t Hengelhof, geboren 4/2011; de bruine Zoro van Gaasbeek, geboren 2/2015; de vos Ami van de Leke, geboren 6/2017; de vosschimmel Narcisse d’Erquennes, geboren 5/2019; de bruinschimmel Siemen van Luchteren, geboren 5/2020 en tot slot de blauwschimmel Diego van de Dooreplas, geboren 5/2021. De zevende kleur, de appelschimmelkleur, zou vertegenwoordigd worden via Tor van de Kloosterhoeve, maar hij was jammer genoeg afwezig.
Ondanks het minder gunstige, maar toch droge weer was er veel volk opgedaagd om kennis te maken met het levend Belgisch erfgoed. Dit toonde ook aan dat er veel recreatiemogelijkheden zijn met deze rustige, sterke viervoeters. Er zal vooral een ander, meer jonger deelnemersveld nodig zijn om via de recreatie het voortbestaan van het eens zo vermaarde paardenras in stand te houden.