Startpagina Uw stem

Lezersbrief: De oprichting van DGZ Vlaanderen was nodig voor de Vlaamse veehouders

Een lezer maakte de start van Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) van nabij mee. Hij neemt ons mee terug in de tijd.

Leestijd : 3 min

De heer Catrysse dook in zijn archieven en herinnert ons aan de toenmalige noodzaak van de opstart van DGZ na de regionalisering van het beleidsdomein Landbouw.

Regionalisering Landbouw heeft gevolgen

De eerste vraag die zich stelde, was waarom een DGZ Vlaanderen stichten?

Dit was een politiek gebeuren. Bij de oprichting van de regering-Verhofstad werd door een Vlaams nationale partij aangedrongen op de regionalisering van het beleidsdomein Landbouw. Bijgevolg hadden niet alleen de ambtenaren van Landbouw gedurende een jaar geen werkgever meer, maar bovenal had de dierenziektebestrijding geen aanknopingspunt meer.

Piet Vanthemsche, die toen aan het hoofd stond van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV), zag de noodzaak in van de oprichting van een nieuwe vzw voor de 5 Vlaamse provincies. Hij gaf mij opdracht om deze nieuwe vzw te stichten. Het was een zware opdracht die mij – als 68-jarige – 3 jaar werk zou vragen, maar ik vulde die met plezier in omdat het een noodzaak was voor de veehouders van Vlaanderen.

 

Evolutie naar 1 vereniging voor Vlaanderen

Ik nodigde de voorzitters en directeurs, allemaal dierenartsen, en de secretarissen van de 4 andere provincies uit en deelde hun mee dat ze hun zelfstandigheid zouden moeten afstaan, en dat ze op het einde van de rit zouden opgaan in een nieuwe vereniging. Ze moesten daarenboven hun spaarpot afstaan aan de nieuwe vereniging.

Voor die mensen was het alsof er een bom ontplofte! In de stichtingbijeenkomsten wilde men aanvankelijk met werkgroepen met al de provincies werken, maar voor mij was enkel een totale fusie werkbaar.

Nog een delicaat probleem was het aantal bestuursleden per provincie. Mijn voorstel was volgens het aantal dieren en het aantal beslagen. Wie het meeste geld binnenbracht, moest het meeste te zeggen hebben. West-Vlaanderen stelde 87 personen te werk, Vlaams-Brabant (Leefdaal) minder dan 10. De andere provincies eisten 2 bestuursleden en hielden het been stijf. Enkel door te dreigen om ermee te stoppen, kon ik overeenstemming bereiken, met de verdeling die er nu nog is, namelijk 5 bestuursleden voor de provincie West-Vlaanderen, 4 voor Oost-Vlaanderen, 3 voor Antwerpen, 2 voor Limburg en 1 voor Vlaams-Brabant.

Vervolgens heb ik voorgesteld om een stichtingsbestuur te maken met uit iedere provincie 2 leden, en met leden uit de 3 sectoren rund, varken en pluimvee, zodat elke sector vertegenwoordigd was.

 

Werking vanuit 2 locaties

Om verder te kunnen werken hadden wij nood aan een algemeen directeur. Hiervoor deden wij een beroep op het kantoor Deloitte, dat ons de heer Biront aanbracht. Hij werkte bij het Nationaal Instituut voor Diergeneeskundig Onderzoek (NIDO). Biront moest al de werknemers uit de verschillende provincies samenbrengen op 2 locaties: Torhout en Lier. Dat was een zware opdracht.

DGZ-locatie in Torhout.
DGZ-locatie in Torhout. - Foto: DGZ

Na 3 jaar werken werd de stichtersvergadering ontbonden, de financiële waarden werden overgedragen, en de vzw DGZ werd opgericht met 15 nieuwe bestuurders, allemaal onbekenden voor elkaar. Als voorzitter werd de kandidaat uit Limburg gekozen, een landbouwingenieur die 3 jaar meegewerkt had aan de stichting.

Ik had tijdens die 3 jaar meerdere malen contact met de voorzitter van de provinciale vereniging van dierenziektebestrijding Henegouwen, opdat zij het Vlaamse voorbeeld zouden volgen. Het werd de Association Régionale de Santé et d'Identification Animales (Arsia).

De veehouders van heel België mogen Piet Vanthemsche dankbaar zijn dat zijn streven aan de basis lag van DGZ en Arsia, omdat hij vreesde dat een overkoepelende vereniging voor heel het land – misschien in privéhanden – zou gesticht worden.

Vandaag de dag kunnen de veehouders het geld van en voor de veehouders zelf beheren, en dat was wat ik steeds verlangde! Ik ben dankbaar dat ik de opdracht gekregen heb om DGZ Vlaanderen te stichten. Een welgemeende proficiat van mij, omdat jullie de dagelijkse problemen altijd een zeer goede oplossing geven. Ik wens DGZ en al de veehouders veel succes toe in deze moeilijke tijden.

Robert Catrysse

Lees ook in Uw stem

Meer artikelen bekijken