Startpagina Varkens

Europese zeugenstapel neemt opnieuw toe

Hoewel de Europese varkensstapel nog met 1,6% is afgenomen, neemt volgens recente Eurostat-cijfers de zeugenstapel stilaan weer toe. De dalende trend zal dus binnenkort ombuigen.

Leestijd : 2 min

Eurostat publiceerde de resultaten van de varkensstapel in mei en juni van de 13 landen die regelmatig een zesmaandelijks onderzoek uitvoeren en verplicht zijn de resultaten te rapporteren.

1,9 miljoen minder varkens

In totaal werden er 121,2 miljoen varkens geteld, wat overeenkomt met een daling van ongeveer 1,9 miljoen varkens of 1,6% in vergelijking met vorig jaar. De dalende trend van de varkenspopulatie in de EU heeft zich voortgezet, zij het in een zwakkere vorm. In voorgaande jaren bedroegen de dalingspercentages respectievelijk 3 en 4,6%.

De ontwikkelingen waren volgens Eurostat heel verschillend: in 7 van de 13 landen werd een daling geregistreerd. In het grootste varkensproductieland Spanje was dat -3,7%, in Frankrijk -2,8%, in Nederland daalde de varkensstapel met 3,7% en in Polen met 3,2%. Italië kende een krimp van 3,6%, België noteerde -0,8% en Oostenrijk zag haar populatie met 2% verminderen.

Stijgingen werden geregistreerd in Duitsland, met 1,1%, Denemarken (+2,3%), Hongarije (+7,2%), Roemenië (+0,5%), Ierland (+1,1%) en Zweden (+5,4%).

Zeugenaantallen nemen toe

De dalende trend in varkensaantallen kan echter binnenkort voorbij zijn. Bij de veetellingen in mei en juni werden er 9,6 miljoen zeugen geteld in de 13 rapporterende landen in de EU. Dat waren circa 130.000 zeugen, of 1,4%, meer dan het jaar ervoor. In de 3 landen met de grootste biggenproductie in de EU steeg het aantal zeugen opnieuw. In Spanje en Denemarken bedroeg de stijging telkens 1,7% en in Duitsland 1,4%. Een bijzonder sterke stijging werd gerapporteerd in Polen, met 15,6%. Polen heeft nu de zesde grootste zeugenpopulatie in de EU, met ongeveer 680.000 zeugen.

In Frankrijk (-3,5%) en in Nederland (-3,4%) blijken de zeugenaantallen nog steeds af te nemen.

Eurostat/AV

Lees ook in Varkens

Hoe bioveiligheidsaudits in de varkenssector versterken?

Varkens De beste aanpak om bioveiligheid op het varkensbedrijf te evalueren en te verbeteren begint met een grondige risicoanalyse. De bioveiligheidsaudit, uitgevoerd via het FarmFit-platform, vormt hiervoor de ideale tool. Wat kunnen we leren uit de meest recente audits?
Meer artikelen bekijken