Provincieraadsverkiezingen: alle gedeputeerden van Landbouw herverkozen
Alle aandacht ging naar de gemeenteraadsverkiezingen, maar tegelijk stemden kiezers ook voor hun provincieraad. Alle gedeputeerden van Landbouw zijn herverkozen, maar of ze zichzelf zullen opvolgen is nog voer voor onderhandelingen.

De samenstelling van de 5 provincieraden is bekend. De leden ervan zullen in de komende maanden 4 gedeputeerden uit hun eigen rangen kiezen voor de deputatie van de provincie, het uitvoerende orgaan van dit bestuursniveau.
Uit de verkiezingsresultaten zijn een aantal algemene conclusies te trekken: N-VA en cd&v houden stand, terwijl Vlaams Belang en Vooruit winst boeken. Zowel de liberalen als de Groenen krijgen een electorale oplawaai. De PVDA boekt enkel winst in Antwerpen. De meeste coalities van de voorbije legislatuur houden stand. In principe kunnen dezelfde partijen als 6 jaar geleden in elke provincie de samenwerking verderzetten.
Antwerpen
Coalitiepartners N-VA en cd&v verdedigen in de provincie Antwerpen hun meerderheid. De Vlaams-nationalisten winnen een zetel (15 zetels), terwijl de christendemocraten er eentje verliezen (5 zetels). Vooruit, Groen en PVDA volgen, met respectievelijk 4, 3 en 2 zetels. Open Vld verdwijnt uit de provincieraad.
Gedeputeerde van Landbouw Kathleen Helsen (cd&v) werd opnieuw verkozen in de provincieraad met bijna 20.000 voorkeurstemmen. “We zijn de kiezer dankbaar om samen met ons ‘vollenbak’ te gaan voor de provincie. We geloven dat onze boodschap van verbinding, respect en redelijkheid een meerwaarde heeft, en we zijn dan ook zeer tevreden dat die boodschap tot bij de kiezer is geraakt.” Ze moet enkel haar collega-gedeputeerde Luk Lemmens en nationale stemmenkanonnen Jan Jambon, Tom Van Grieken en Bart De Wever, die geen zitje in de provincieraad ambiëren, voorlaten.
Helsen geeft aan dat het nog te vroeg is om te spreken over wie welke rol binnen het provinciebestuur zal opnemen. “Dat maakt deel uit van de onderhandelingen.”
Landbouw was in het verkiezingsprogramma van cd&v een van de belangrijkste speerpunten. “Want ons doel is duidelijk, we vrijwaren en versterken de open ruimte met duurzame landbouw als hoofdrolspeler, net omdat het belang van de sector niet te onderschatten is, met 3.555 landbouwbedrijven alleen al in onze provincie. Vanuit de provincie willen wij alvast blijven inzetten op de begeleiding van onze landbouwers. Dat doen we onder andere met onze proefbedrijven voor pluimveehouderij en melkveehouderij. Met de vernieuwende teelt- en voedingstechnieken die we daar uittesten, kunnen we onze landbouwers sterker maken. En nu gaan we eerst hard werken aan een sterk verhaal.”
Limburg
Ook in Limburg verandert er weinig aan het politieke landschap op provinciaal niveau. De huidige coalitie – cd&v, N-VA en Open Vld – behoudt een ruime meerderheid. De eerste 2 partijen blijven stabiel op 10 en 7 zetels en Open Vld verliest 1 zitje. Vlaams Belang stijgt meer dan 5% tot de derde plaats (6 zetels). Vooruit en Groen hebben respectievelijk 4 en 1 zetel.
Inge Moors (cd&v), momenteel gedeputeerde van Landbouw in Limburg, werd opnieuw verkozen met 9.067 voorkeursstemmen, wat haar de zevende plaats opleverde.
Vlaams-Brabant
De rollen van grootste partij en tweede viool zijn omgekeerd in Vlaams-Brabant: N-VA blijft ondanks een klein verlies de grootste partij in de provincieraad met 10 zetels, cd&v behoudt haar 7 zetels. Coalitiepartner Open Vld verliest ook hier een zetel. “Op provinciaal niveau zijn er weinig grote verschuivingen bij de klassieke partijen”, merkt gedeputeerde van Landbouw Tom Dehaene (cd&v) op. “De huidige coalitie behoudt een ruime meerderheid in de provincieraad en biedt een sterke basis om het beleid de komende legislatuur verder te zetten.” Ondertussen is het geen geheim meer dat de coalitiepartijen N-VA, cd&v en Open Vld een nieuw akkoord gesloten hebben. “In de komende periode zullen de coalitiepartners het gezamenlijke project inhoudelijk verder vorm geven, en ja, het is daarbij zeker mijn ambitie om het gevoerde landbouwbeleid te kunnen verderzetten en nog te versterken”, aldus Dehaene.
Hij krijgt van de kiezer in ieder geval een sterk mandaat. Hij behaalt met 14.572 voorkeursstemmen een mooie tweede plaats en moet enkel Theo Francken (N-VA) voorlaten. “Dit resultaat geeft me veel energie om mij volop in te zetten voor het provinciebestuur. De inhoud van het beleidsakkoord, inclusief landbouwbeleid, moet nog verder vorm krijgen. Ik kan vandaag enkel kwijt dat we er alles zullen aan doen om de landbouwer als lokale voedselproducent opnieuw meer erkenning en rechtszekerheid te geven.”
Oost-Vlaanderen
In Oost-Vlaanderen verliezen de liberalen fors met een daling van 3 zetels en worden ze even groot als Groen, dat 1 zetel verloor (elk 4 zetels). Coalitiepartners N-VA (9 zetels) en cd&v (7 zetels) behouden de koppositie. Vooruit hopt met een stijging van 2 zetels over zowel de groenen als de liberalen.
“In Oost-Vlaanderen zijn er geen grote aardverschuivingen vast te stellen. De extreme partijen zijn niet doorgebroken”, zegt Filip Van Laecke (cd&v), gedeputeerde van Landbouw in de provincie. Vlaams Belang stijgt wel tot 7 zetels.
Van Laecke vervangt sinds enkele maanden partijgenoot Leentje Grillaert, die in juni verkozen werd als federaal parlementslid. Dat was waarschijnlijk te kort om veel indruk op de kiezer te maken: Van Laecke strandde op de 17e plaats met bijna 8.000 voorkeurstemmen, maar raakte wel verkozen.
“Ik ben tevreden met mijn persoonlijke score, maar ook met die van mijn partij in Oost-Vlaanderen. We behouden onze 7 zetels in de provincieraad.” Van Laecke geeft aan kandidaat te zijn om zichzelf op te volgen als gedeputeerde van Landbouw. “Daar beslis ik jammer genoeg niet zelf over. Het zal de partij zijn die – als we met cd&v opnieuw mee kunnen besturen – de gedeputeerde zal aanduiden.”
Twee dagen na de verkiezingen is er een bestuursakkoord gevonden tussen N-VA, cd&v en Vooruit, dat Groen vervangt in de meerderheid. “Het bestuursakkoord zal de komende tijd verder uitgediept worden”, verduidelijkt Joke Schauvliege (cd&v) “maar we zijn het erover eens dat rechtszekerheid in het vergunningenbeleid en ruimte voor landbouw een belangrijke moot zullen vormen.”
West-Vlaanderen
Plattelandspartij cd&v blijft in het landelijke West-Vlaanderen, misschien tegen de verwachtingen in, de grootste partij in de provincieraad. Vlaams Belang is de tweede grootste en boekte forse winst met 3 zetels voor een totaal van 8 zetels. Ook Vooruit boekt winst en krijgt er een zetel bij. Zowel de liberalen als de groenen verliezen fors en stranden beiden op 2 zetels.
Bart Naeyaert is al sinds 2006 bevoegd voor Landbouw in het provinciebestuur van West-Vlaanderen. Daarvoor werd hij beloond door de kiezers met 11.274 voorkeursstemmen, waarmee Naeyaert een top 5 gevuld met cd&v-politici sluit. “Ik ben persoonlijk heel tevreden over mijn verkiezingsresultaat. De opgebouwde goede relatie met de land- en tuinbouwsector heeft daar zeker toe bijgedragen en ik ben ze daar dankbaar voor. We hebben als partij ook meer dan stand gehouden in de provincieraad en zijn zelfs van 10 naar 11 zetels gegaan.”
Naeyaert zou zichzelf graag opvolgen als gedeputeerde van Landbouw. Dat wordt op de provincieraad van 2 december definitief bepaald. “Voor de landbouwsector hoop ik nu alle ambities die ik hier in een vorige editie heb geformuleerd, samen met de sector te kunnen waarmaken.” Naeyaert noemt bijvoorbeeld het onderzoek van Inagro verder verkennen, het debat rond open ruimte tussen landbouw en natuur uitklaren en wateroverlast en -tekort aanpakken. “Dit en nog vele andere zaken hopen we in de komende 6 jaar te realiseren of er minstens een belangrijke stap in vooruit te zetten.”