Startpagina Verkiezingen

Inge Moors: "De provincie erkent het spanningsveld tussen landbouw en natuur"

Volgens landbouwgedeputeerde van Limburg Inge Moors (cd&v) zouden provincies meer te zeggen moeten hebben over de kalenderlandbouw. “Die zorgt toch wel voor de nodige problemen en het gezond boerenverstand is er dikwijls zoek.”

Leestijd : 3 min

Over welke realisatie op provinciaal vlak bent u het meest tevreden?

Het pilootproject rond de mestsilo. De realisatie van de mestsilo werd zoals bij veel aanvragen van vergunningen voor landbouwbedrijven doorkruist met een moeilijk parcours voor de vergunning, buurtprotest... wat voor de nodige vertragingen zorgde. De mestsilo is in die zin uniek, omdat deze wordt beheerd door een coöperatieve waar we akkerbouwers van Haspengouw hebben samengebracht met veehouders uit de Kempen. De veehouders kunnen zo hun mest ter beschikking stellen van de akkerbouwers, die daardoor minder kunstmest gebruiken. Een mixer in de mestsilo zorgt voor de homogeniteit van de mest en met de Mestbank werden afspraken rond staalname gemaakt.

Daarnaast verwijst ik ook graag naar de oprichting van het Centrum voor Innovatief en Agrarisch Ondernemen (Ciago)!

Dit adviescentrum voor de Limburgse food en food tech biedt aspirant- en bestaande ondernemers begeleiding op het vlak van ‘busisness development’, innovatie en ontwikkeling. We vormden ook een Limburgse foodcommunity met een 90 ondernemers en installeerden een foodlab, een experimentele ruimte voor voedingsinnovatie, dat ter beschikking staat van iedereen die op een of andere manier actief is in de voeding.

Waar wilt u werk van maken in de volgende legislatuur?

Indien ik nog het mandaat van de kiezer krijg voor een volgende legislatuur, zal de focus onder andere liggen op het creëren van synergieën en verdere samenwerking tussen de verschillende onderzoeks- en praktijkcentra in de land- en de tuinbouwsector in Limburg. We kunnen hen daarbij versterken door onder andere de oprichting van een Limburgs landbouwonderzoeks- en investeringsfonds dat gericht ingezet kan worden om onderzoek en investeringen voor hen bijkomend te financieren.

Onze centra spelen een belangrijke rol in het ondersteunen van land- en tuinbouwers bij het verduurzamen en optimaliseren van hun productieprocessen en in het tijdig inspelen op uitdagingen rond klimaatadaptatie, energie-efficiëntie, bodemverbetering, grondwaterwinning, circulaire landbouw, digitalisering...

Welke landbouwbevoegdheid hoort volgens u meer thuis op provinciaal niveau?

De provincie Limburg heeft een belangrijke bevoegdheid op het gebied van ruimtelijke ordening. Wat volgens mij nog meer op provinciaal niveau thuishoort, is de verdere integratie van agrarische expertise in deze ruimtelijke processen. Door landbouwbelangen nog nadrukkelijker te verankeren en gerichte maatregelen te nemen, kan de provincie beter inspelen op de uitdagingen in de landbouwsector en de balans tussen landbouw, natuur en andere ruimtelijke functies versterken

En mocht het echt kunnen, dan had ik graag dat we als provincie ook iets te zeggen hadden over de kalenderwetgeving, die toch wel voor de nodige problemen zorgt en waarbij het gezond boerenverstand dikwijls zoek is.

Wat doet uw provincie om landbouw meer klimaatrobuust te maken?

De afgelopen legislatuur richten we het Droogte Innovatie Fonds (DIF) op, waardoor we vanuit het provinciaal beleid een impuls gaven voor initiatieven op het vlak van duurzaam waterbeheer en -gebruik in de land- en tuinbouw. Het DIF steunt een hele waaier aan projecten, gaande van waterbesparende maatregelen, klimaatadaptatie, alternatieve waterbronnen, buffering en infiltratie, waterdoorlatende verhardingen, precisielandbouw en andere bedrijfsondersteunende systemen.

Hoe gaat uw provincie om met het spanningsveld tussen landbouw en natuur?

De provincie Limburg erkent het spanningsveld tussen landbouw en natuur en werkt actief aan oplossingen om een balans te vinden tussen deze belangen. Een van de kernstrategieën is het versterken van de open ruimte, waarbij ook wordt gekeken naar planalogische ruil tussen zonevreemde landbouw en zonevreemde natuur.

Daarnaast hebben we ook in het kader van het beheren van de restgronden van de ruilverkaveling een overeenkomst gesloten tussen Natuurpunt en een agrobeheergroep waar duidelijke afspraken werden gemaakt wie welke gronden mag beheren.

Lees ook in Verkiezingen

Groen licht voor aantreden nieuwe Europese Commissie

Verkiezingen Het Europees Parlement heeft woensdag 27 november in plenaire zitting in Straatsburg met 370 tegen 282 stemmen bij 36 onthoudingen het vertrouwen gegeven aan de nieuwe Europese Commissie van voorzitter Ursula von der Leyen. De Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, treedt aan op 1 december.
Meer artikelen bekijken