Startpagina Akkerbouw

Inagro ziet steeds meer wintervlas uitgezaaid worden

Waar vlas vroeger uitsluitend als voorjaarsteelt werd gezaaid, wordt de laatste jaren meer en meer wintervlas ingezaaid, zo meldt Inagro bij monde van Lies Willaert, onderzoekster vlas en hop.

Leestijd : 2 min

De reden waarom er meer wintervlas wordt gezaaid is hoofdzakelijk te zoeken in het veranderende klimaat. “Vooral de zeer droge voorjaren zijn heel nadelig voor de klassieke vlasteelt”, legt Willaert uit. “Het voorjaar van 2024 was hierop natuurlijk wel een uitzondering. Toch wordt verwacht dat de teelt van wintervlas zal blijven in onze regio.”

Specifieke rassen veredeld

Wintervlas wordt uitgezaaid in het najaar, meestal tussen eind september en eind oktober. Het blijft op het veld tot omstreeks midden juni, waarna het net als gewoon vlas wordt gesleten, geroot, opgerold en rond midden tot eind juli van het veld verdwijnt.

“Voor de uitzaai van vlas in het najaar zijn enkele specifieke rassen beschikbaar die door de veredelingsbedrijven werden ontwikkeld”, legt onderzoekster Willaert verder uit. “Dit zijn rassen die minder vorstgevoelig zijn in vergelijking met de klassieke rassen die in het voorjaar worden uitgezaaid.”

Demonstratieproject gestart

Ze wijst er verder op dat onlangs het demonstratieproject ‘Wintervlas als antwoord op het veranderende klimaat’ van start is gegaan. In het kader van dit project zullen de komende 2 jaar enkele demonstratieproeven wintervlas worden aangelegd. Enerzijds zullen 2 rassenproeven worden aangelegd, daarnaast zal ook een proef rond groeiregulatie in het najaar worden aangelegd. Om het risico op vorstschade te beperken, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het wintervlas niet langer dan 10 cm is vooraleer het de winter in gaat. “Bij een zacht groeizaam najaar kan het daarom noodzakelijk zijn een groeiregulatie uit te voeren in het najaar”, bemerkt Willaert.

Nog vragen rond bemesting

Ook een bemestingsproef in wintervlas zal worden aangelegd, aangezien ook hierrond nog een aantal vragen leven. De stikstofbehoefte van wintervlas is vergelijkbaar met deze van zomervlas en wordt normaal gezien na de winter toegediend, op het moment dat het vlas opnieuw begint te groeien.

Voor andere nutriënten, zoals fosfor en kalium bijvoorbeeld, is het momenteel nog minder goed gekend of deze best voor of best na de winter worden toegepast. Via de proeven hopen we hierop een antwoord te krijgen.

Erkende gewasbeschermingsmiddelen in vlas

Tot slot bemerkt de onderzoekster dat sinds kort de erkenningen van gewasbeschermingsmiddelen in vlas zijn opgesplitst in winter- en zomer(vezel)vlas. Dit naar analogie met bijvoorbeeld de teelt van granen (wintertarwe en zomertarwe) en koolzaad (winterkoolzaad en zomerkoolzaad). Op de officiële website van de overheid, fytoweb.be, is nu onderscheid in de teelten van vlas gemaakt.

Inagro/TD

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken