Startpagina Akkerbouw

Zwitsers wijzen sterkere bescherming biodiversiteit af

De Zwitserse kiezers hebben zich zondag 22 september in een referendum met ruime meerderheid uitgesproken tegen een betere bescherming van de biodiversiteit in het land. Dat blijkt uit projecties van onderzoeksinstituut gfs.bern in opdracht van de Zwitserse televisie.

Leestijd : 2 min

Volgens gfs.bern stemde 63 % van de kiezers tegen een voorstel dat de federale regering en de kantons zou verplichten om de biodiversiteit, het landschap en het culturele erfgoed beter te beschermen. Er zou meer geld uitgetrokken worden en meer gronden afgeschermd moeten worden. “Zwitserland heeft één van de hoogste percentages van bedreigde soorten en habitats van alle Europese landen van de OESO”, zo stelde Sarah Pearson Perret van Pro Natura, één van de milieuorganisaties die het initiatief steunde.

Uit een studie van het Europese milieuagentschap (EEA) uit 2020 blijkt dat Zwitserland in verhouding tot het nationale grondgebied het laagste aantal beschermde gebieden van alle Europese landen heeft. Maar slechts 37 % van de kiezers steunde het plan en de tegenstanders haalden het in zowat alle kantons. De federale regering, rechtse partijen als UDC en PLR en het bedrijfsleven en de landbouwers vonden het voorstel te vergaand. Ze argumenteerden dat het aanzienlijke beperkingen voor de voedselproductie zou opleveren en de productie van hernieuwbare energie zou belemmeren.

Volgens statistieken van het Zwitserse federale milieubureau (OFEV) is momenteel 13,4 % van het grondgebied gewijd aan het behoud van biodiversiteit. In december 2022 spraken de VN-lidstaten op een conferentie in Montréal een wegenkaart af om tegen 2030 minstens 30 % van het land en de zee te beschermen. De Zwitserse confederatie trekt momenteel ongeveer 638 miljoen euro per jaar uit om de diversiteit van de soorten te ondersteunen. Het grootste deel van deze fondsen gaat naar de landbouwers, die in ruil een deel van hun gronden niet bewerken en voorbehouden voor weilanden, bloemenweiden, et cetera.

Belga

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken