Dag van de Landbouw toont landbouwers als ‘klimaatbouwers’
Afgelopen zondag zetten 44 landbouwbedrijven in Vlaanderen hun deuren open voor de 42ste editie van de Dag van de Landbouw, een initiatief van Boerenbond en Landelijke Gilden. Dit jaar stond het event in het teken van klimaat. Boerenbond was op 5 locaties aanwezig met een klimaatkraam, om aan te tonen dat de Vlaamse landbouw al ‘bij de besten ter wereld’ op het vlak van klimaat is. De officiële opening vond plaats bij Franken Agro in Mol.

De 44 bedrijven uit alle deelsectoren van de landbouw toonden volgens Boerenbond allemaal hoe ze omgaan met de klimaatverandering én hun steentje bijdragen aan duurzame energieproductie, minder uitstoot, een circulaire voedselketen… “Landbouwers zijn het eerste slachtoffer van de klimaatverandering: bij kurkdroge zomers, een veel te nat voorjaar, als het blauwtongvirus zich sneller verspreidt dan ooit omdat er meer knijten zijn...”, zei Boerenbond-voorzitter Lode Ceyssens op de officiële opening. “Onze landbouw is bij de klimaatvriendelijkste in de wereld, zeker op het vlak van steak, melk en peren. Maar als de toekomstige Vlaamse regering bekommerd is om het klimaat, moet ze ook bekommerd zijn om onze land- en tuinbouwers. Zij hebben grond nodig, een ander stikstofdecreet en rechtszekere vergunningen. Ze hebben geen nood aan bijkomende administratieve regeldruk en kalenderlandbouw."
Onwetendheid wegnemen
Ontslagnemend Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) bevestigde dat de Vlaamse landbouw “een voorbeeld in de wereld” is op het vlak van duurzaamheid. “Mede met een prachtig initiatief zoals de Dag van de Landbouw moeten we ervoor zorgen dat zoveel mogelijk Vlamingen landbouw in hun hart sluiten, want er is nog veel onwetendheid en vaak te weinig empathie voor onze Vlaamse landbouwers, zeker ook aan de onderhandelingstafel in Brussel. Landbouw is een strategische sector en dat moeten we vertalen in beleid. Cruciaal is dat boeren voldoende toegang krijgen tot grond en dat we ze rechtszekerheid kunnen bieden. Ondernemen in de kleine regio die Vlaanderen is, binnen de ecologische grenzen, is en blijft een uitdaging voor onze landbouw. Maar die willen we samen met de landbouwers aangaan." Brouns zei te willen werken aan een gelijk speelveld voor binnen- en buitenlandse landbouwproducten, meer rechtszekere vergunningen, maatschappelijke en financiële waardering voor de sector en minder administratieve lasten. Hij noemde de Vlaamse landbouw 1 van de meest innovatieve en veerkrachtige sectoren in België.
Graszodenspecialist met eigen verwerking
Symbool voor die innovativiteit en veerkrachtigheid stond Franken Agro, waar de aftrap voor de Dag van de Landbouw werd gegeven. Bedrijfsleider Jos Franken stelde het familiebedrijf voor, dat precies 75 jaar geleden werd opgericht door de oom en ouders van Jos. Intussen is het circa 500 ha groot en is het gespecialiseerd in akkerbouw (suikerbieten en aardappelen), gesneden groenten en frieten en de teelt van graszoden. In aardappelen, waarvan een deel in Wallonië wordt geteeld, heeft het al meer dan een halve eeuw ervaring. De aardappelen worden deels in Mol verwerkt tot vers gesneden frieten, die te verkrijgen zijn in diverse lokale frituren, horecazaken en supermarkten. Voor groenten en fruit zijn ‘vers, kwaliteit en lokaal’ de kernwoorden. De familie versnijdt de groenten zelf en verpakt ze zonder enige toevoeging van bewaarmiddelen, additieven of andere toevoegingen. Vandaag is het dankzij graszoden kwamen meer dan 30 jaar geleden bij in het teeltschema, Franken Agro is intussen de grootste teler van grasmatten in België.

Tijdens een rondgang kregen we een blik achter de schermen bij de frietlijn. Daar worden de aardappelen verwerkt tot frietjes, waarbij spitstechnologie zoals een optische uitschieter en een automatische verpakkingslijn wordt ingezet. De hoogwaardigheidsbekleders kregen ook de voedingsproductie-eenheid van de groenten en talrijke machines en tractoren te zien, zoals graszodensnijmachines en grote gazonmaaiers.






