Startpagina Bedrijfsnieuws

Melk, verser dan vers, dankzij innovatieve mini-zuivelfabriek

De automaten met hoeveproducten op het Koeweidehof in Merchtem krijgen een extra dimensie. Bart Vanderstraeten en Marijke d’Hertefelt verkopen er nu ook verse zuivelproducten onder hun eigen label 'Oh!Lait', geproduceerd in hun Lely Orbiter.

Leestijd : 4 min

De verse melk(producten) worden op het melkveebedrijf geproduceerd en in flessen afgevuld. Deze mini-melkfabriek – de Lely Orbiter - is een unicum in ons land. Bart en Marijke zijn immers de eerste melkveehouders - buiten Nederland - die met de Orbiter kwalitatief hoogwaardige zuivelproducten op de boerderij produceren.

Mini-zuivelfabriek op het erf

“Vanuit de behoefte aan korte en transparante productieketens en zuivelproducten van hoge kwaliteit, lanceerden we in 2018 de Lely Orbiter”, vertelt Martijn Boelens (CTO van Lely) tijdens de inhuldiging van de Orbiter op het Koeweidehof. Intussen zijn er al 5 installaties in gebruik in Nederland. “Het idee achter het systeem was om een meerwaarde voor de melkveehouder te realiseren. Met melk rechtstreeks van de boer, krijgt die melk immers een gezicht zonder te verdwijnen in een anonieme melkplas. Weliswaar vergroot zo ineens ook de traceerbaarheid. Je weet van welke koeien de melk in je fles komt.”

Dat gegeven vergroot ook de band tussen boer en consument, meent Boelens. “Die consument is immers kritisch over de voedselproductie. Van waar komen mijn producten en hoe worden ze geproduceerd? Bij de producten uit de Orbiter is dit duidelijk: korter kan de korte keten niet zijn. De boer biedt volledige transparantie en kan door het rechtstreeks aanbod ook een eerlijke prijs voor zijn producten ontvangen.”

De Lely Orbiter is kortweg een mini-zuivelfabriek. Vanaf nu verlaat (een deel van) de melk het Koeweidehof niet meer in een RMO-tank... maar in een fles. Deze melk komt vanuit de melkveestal, waar de koeien met 2 Lely Astronaut-melkrobots gemolken worden, rechtstreeks via een leiding naar een koeltank in de Orbiter.

Een deel van de melk gaat nu rechtstreeks van de Lely-Astronaut naar de Lely-Orbiter
Een deel van de melk gaat nu rechtstreeks van de Lely-Astronaut naar de Lely-Orbiter - Foto: AV

De verwerking ervan verloopt in erg hygiënische omstandigheden. Via grote ramen kunnen passanten wel een blik werpen op het afvulproces. Het zuivelfabriekje kreeg immers een plek vlakbij de automaten waar het innovatieve koppel hoeveproducten verkoopt. Het aanbod werd er nu dus uitgebreid met verse zuivelproducten van eigen huis. Die melk is dus dagvers en 14 dagen houdbaar, yoghurt is 3 weken houdbaar.

Afvullen van de Oh!Lait-yoghurt.
Afvullen van de Oh!Lait-yoghurt. - Foto: AV

Innoverend bedrijf

Ook Jo Brouns, Vlaams minister van Landbouw én van Innovatie, was onder de indruk: “De relatie met de burger is enorm belangrijk, zeker in een stedelijke omgeving als hier. Bart en Marijke zetten enorm in op duurzaamheid en verbreding. Zij doen dit bovendien zonder de economische context uit het oog te verliezen.” Het Koeweidehof is ook een van de FarmFun-bedrijven. Met die bedrijfspijler willen ze burgers – bijvoorbeeld tijdens teambuildings of familiefeesten – op een interactieve manier kennis laten maken met het boerenleven.

Bart Vanderstraeten met minister Brouns.
Bart Vanderstraeten met minister Brouns. - Foto: AV

Brouns maakte van de gelegenheid gebruik om onze Vlaamse melkveehouderij te prijzen: “Wij zijn een voorbeeld voor de rest van de wereld. Er is geen koe die minder CO2 uitstoot dan de onze, en dat wijst op goed ondernemerschap. Het is dankzij topondernemers als Bart en Marijke, die steeds blijven innoveren en vernieuwen, dat de Belgische melkveehouderij tot de duurzaamste ter wereld behoort. Ook vandaag tonen ze dat weer met de Orbiter. Met deze innovatie komt deze duurzame melk rechtstreeks bij de consument. Het is aan ons, beleidsmakers, om Bart en Marijke alle kansen te geven om te blijven ondernemen.”

Duurzaamheid troef

En dat het Koeweidehof op een duurzame manier zuivel produceert, bewijst het verhaal van Bart en Marijke. Het bedrijf is met 2 Lely-Astronaut-melkrobots, een mestrobot en voerrobot sterk geautomatiseerd. Men streeft naar een zo laag mogelijke CO₂-uitstoot. Bart en Marijke maken zoveel mogelijk gebruik van energie uit duurzame bronnen. Zo worden een mestvergister, zonnepanelen en een grote energieopslag ingezet om de lokaal opgewekte energie zo optimaal mogelijk te gebruiken. Er wordt 100% eigen groene energie ingezet voor alle bedrijfsactiviteiten, vanaf nu dus ook voor de melkverwerking met de Orbiter.

De Nederlandse specialist in veehouderijsystemen Lely ondersteunt hen bij dat traject. Zo tracht men om het energieverbruik van de Orbiter zo laag mogelijk te maken, door het systeem efficiënt te reinigen en warmte(energie) die direct van de koe in de melk aanwezig is zo veel mogelijk te (her)gebruiken.

O lala, lekkere Oh!Lait

Bart: “Een meerwaarde creëren voor onze melk, zat al in ons hoofd. Nu hebben we dat ook voor mekaar dankzij de Orbiter. Maar om onze zuivel te kunnen vermarkten, moesten we wel uit onze comfortzone gaan. Hier komt immers ook marketing bij kijken.” Zoontjes Vic en Tuur maakten alvast enhousiast de nieuwe naam en logo Oh!Lait bekend. Er werd gekozen voor een leuk klinkende naam en een fris herkenbaar logo.

De trotse familie Vanderstraeten toast op de lancering van hun huismerk Oh!Lait.
De trotse familie Vanderstraeten toast op de lancering van hun huismerk Oh!Lait. - Foto: AV

Onder deze merknaam wordt de zuivel van het Koeweidehof niet alleen bij hen thuis verkocht, maar ook aan Belgische retailers en foodservicebedrijven. Oh!Lait omvat een mooi assortiment gaande van yoghurt, volle en halfvolle melk, ijskoffie tot een baristamelkvariant.

Oh!Lait omvat een mooi assortiment, onder meer deze volle melk.
Oh!Lait omvat een mooi assortiment, onder meer deze volle melk. - Foto: AV

Vooral deze baristamelk is uniek op de Belgische markt door het hogere vetgehalte van minimaal 4%. Hiermee mikken Bart en Marijke op de Brusselse en Vlaamse koffiebars, maar ook op supermarktketens.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken