Verenigde Veehouders vzw zet juridische strijd verder
Nadat het Grondwettelijk Hof het stikstofdecreet midden juli niet schorste omwille van vormfouten in het dossier van de Verenigde Veehouders vzw, diende de organisatie op 21 augustus een nieuw verzoekschrift in tot nietigverklaring van het ‘Decreet over de programmatische aanpak stikstof’ van 26 januari 2024 van de Vlaamse Gemeenschap .

De organisatie zet door middel van crowdfunding de juridische strijd dus verder, en hoopt dat het Grondwetttelijk Hof zich deze keer kwijt aan zijn wettelijk omschreven taak: de burgers beschermen tegen inbreuken op de fundamentele grondrechten door de wetgevers in België.
Ze merken op dat door de indexering de lonen en het inkomen voor iedereen constant stijgen, behalve voor de veehouders. “Deze zien hun inkomen de komende jaren met 15 tot 25% en meer afgebouwd worden”, klinkt het.
Emissiereductie en NER-afroming
Ter illustratie geven ze enkele voorbeelden uit het stikstofdecreet die hun tegen de borst stuiten.
Zo moeten tegen eind 2030 ten opzichte van referentiejaar 2021 varkens- en pluimveebedrijven een emissiereductie realiseren van 60% in klassieke stallen. Voor melkveebedrijven is het een reductie van 25% en voor vleesveebedrijven een van 5%. De benodigde reductie dient gerealiseerd te worden door een evenredige vermindering van de veestapel of door emissiereducerende technieken of maatregelen.
Een ander struikelblok voor de Verenigde Veehouders is dat de niet-ingevulde nutriëntenemissierechten (NER) van een bedrijf van rechtswege worden geannuleerd met ingang op 1 januari 2024. Dit zou volgens hen gaan over gemiddeld 22.000 euro per bedrijf. Deze door de VLM eufemistisch genoemde ‘afroming’ of ‘annulering’ noemen zij gelegaliseerde diefstal.
Ze wijzen erop dat bij een overname van een bv of nv 25% van de NER wordt afgenomen. Daardoor daalt de bedrijfseconomische waarde van het bedrijf met 25%. Wat hen helemaal niet smaakt, is dat de Vlaamse regering 1 euro betaalt enkel voor aangekochte NER met een marktwaarde van 4 euro. dat is een zware inbreuk op artikel 16 van de Grondwet: “Niemand kan van zijn eigendom worden ontzet dan ten algemenen nutte, in de gevallen en op de wijze bij de wet bepaald en tegen billijke en voorafgaande schadeloosstelling.”
Woonrecht vervalt
Het stikstofdecreet vermeldt ook dat het woonrecht vervalt als en zodra: ten eerste de woning niet langer betrokken wordt als hoofdverblijfplaats door de landbouwer, zijn afstammelingen of hun respectieve gezinsleden, wat blijkt uit het bevolkingsregister van de gemeente in kwestie; of ten tweede als er een overdracht is van de bedrijfswoning aan anderen dan voornoemd vermelde personen.
Het stuit de Verenigde Veehouders tegen de borst dat het woonrecht vervalt en dat het onroerend goed simpelweg waardeloos wordt.
De waardevermindering van het agrarisch goed komt ook tot uiting voor bedrijven die bij bepaalde percelen nulbemesting opgelegd krijgen. Volgens berekeningen van voornoemde vzw gaat 1 ha land dat nulbemesting opgelegd krijgt gepaard met een vermogensverlies van 20.000 tot 30.000 euro.
Peter De Swaef, ondervoorzitter van de Verenigde Veehouders, wijst erop dat bedrijven die geen vergunning meer krijgen de waarde van hun bedrijfsgebouwen mogen afboeken van hun eigen vermogen. Zonder inkomsten moeten ze dus wel de kredieten erop verder blijven afbetalen.
“Verminderen in het aantal dieren dat gehouden wordt, betekent dat de terugverdienwaarde of de economische waarde van de landbouwgebouwen daalt. Dat waardeverlies wordt nergens gecompenseerd.”
Rechtszekerheid vervalt
Peter De Swaef concludeert dat rechtszekerheid met dit stikstofdecreet niet meer bestaat. Maar liefst 14 keer vermeldt het decreet: ‘De Vlaamse regering kan de nadere regels bepalen …’. Met andere woorden, de Vlaamse regering doet wat ze wil en heeft geen respect voor de hardst werkende burgers.”
Hij wil iedereen die hen in het verleden reeds gesteund heeft bedanken en doet een oproep aan de hele landbouwsector, maar ook aan de wakkere burgers voor een kleine financiële hulp bij het afvoeren van een stikstofdecreet dat een democratische rechtsstaat onwaardig is. Meer info hierover is te vinden op: www.verenigdeveehouders.be.