Extreem lage appelen- en perenoogst verwacht
Volgens oogstramingen zullen onze Belgische fruittelers dit seizoen 34% minder appelen oogsten dan het vijfjarig gemiddelde. Ook de perenoogst zal dit jaar lager zijn; daar wordt een productiedaling van 26% voorzien in vergelijking met vorig jaar. De Belgische oogstramingen liggen in lijn met de eveneens zeer lage prognoses voor de Europese appelen- en perenoogst.

Elk jaar verzamelen vertegenwoordigers van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij van de Vlaamse overheid, het verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties (VBT), producentenorganisaties en Boerenbond om een oogstraming te maken van het Belgisch hardfruit. De ramingen worden gebaseerd op een enquête die werd gehouden bij 200 fruitteeltbedrijven, verdeeld over alle Belgische provincies. De resultaten vormen samen met de gegevens van andere landen de basis voor de Europese oogstramingen, die werden voorgesteld op het internationale congres Prognosfruit dat dit jaar in de Hongaarse hoofdstad Boedapest plaatsvindt.
Appelenprognose
Naar verwachting zullen de Belgische fruittelers dit jaar 133 miljoen kg appelen produceren. Ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde is dit een daling met 34%. “De lagere appelenopbrengst is vooral toe te schrijven aan een verdere afbouw van het areaal, gecombineerd met een lagere productie door het slechte weer in het voorjaar”, verklaart Luc Vanoirbeek, algemeen secretaris bij het VBT. Sinds het seizoen 2019-2020 daalde het appelenareaal met 1.305 ha tot een totaal van 4.483 ha.
Perenprognose
Voor peren werd er dit jaar wel een kleine areaalstijging (+ 105 ha) tot 10.735 ha opgetekend, maar ook hier wordt een lagere opbrengst verwacht in vergelijking met vorig jaar. Volgens de sector zullen de Belgische fruittelers dit jaar 279 miljoen kg peren produceren, een daling van 26%. Ook hier is het natte en gure voorjaar de oorzaak. België blijft wel in de top 3 van de belangrijkste perenproducerende landen in de EU. “In de perenteelt wordt er sterk ingezet op innovatie en diversificatie van het aanbod, met een reeks van nieuwe perenvariëteiten”, aldus Vanoirbeeek.
Diverse uitdagingen
Net als in andere land- en tuinbouwsectoren staan de producenten van Belgisch hardfruit voor heel wat uitdagingen. “Vooreerst zijn er de klimatologische uitdagingen (droogte, hitte en overvloedige regen), waarmee ze al enkele jaren na elkaar geconfronteerd worden. Samen met de onderzoeksinstellingen zal de sector hierop een antwoord moeten bieden”, zegt Vanoirbeek. “Daarnaast moet de sector blijven focussen op het verhogen van de appelen- en perenconsumptie, door in te zetten op het aanbieden van nieuwe rassen en een grotere zichtbaarheid in de winkels te voorzien. De steun van de Belgische grootdistributie en de consument in hun bewuste keuze voor appels en peren van eigen bodem is hierbij van cruciaal belang. Hopelijk zullen deze inspanningen resulteren in een betere prijsvorming voor de producenten. Dit is immers noodzakelijk voor de verdere leefbaarheid van onze bedrijven, die geconfronteerd worden met een blijvend verstoorde internationale handel”, besluit hij.
Europese prognoses
De appelen- en perenoogstramingen voor Europa zijn ook aan de lage kant, maar iets positiever dan de Belgische voorspellingen. Zo wordt er een perenoogst van 1,7 miljoen ton verwacht, die op hetzelfde lage niveau zou liggen dan die van vorig jaar. “Door de opwarming van het klimaat, met de daaraan gekoppelde droogteperiodes en hittegolven blijft de perenteelt in zowel Italië als Spanje zeer sterk onder druk staan”, geeft Vanoirbeek mee. De appelenoogst wordt dan weer geraamd op 10,2 miljoen ton, de tweede laagste oogst van de laatste 10 jaar. In vergelijking met vorig jaar zou dit een daling van 11% betekenen.