Nieuwe pers-wikkelcombinatie
Net voor de zomer presenteerde Claas zijn nieuwe pers-wikkelcombinatie, de Rolland 630 RC Uniwrap.

De pers-wikkelcombinatie is ontworpen rondom volgende doelstellingen: meer bedieningsvriendelijkheid, robuustere machinecomponenten die een hoger vermogen aankunnen en minder slijtagegevoelig zijn en lagere operationele kosten.
Tractorvermogens tot 240 pk moet de Rolland 630 RC Uniwrap aankunnen. Het eerste cijfer in de type-aanduiding geeft aan dat het om de zesde generatie gaat. De volgende cijfers geven aan dat balen met een diameter van 1,30 m gemaakt worden.
Heavy duty-loonwerkersmachine
Het gaat hier om een rondebalenpers met vaste kamer, gecombineerd met een geïntegreerde wikkelaar. “Alles bij deze machine is ‘heavy duty’ ontworpen, zodat we een zwaar uitgevoerde machine hebben die zich richt op intensief gebruik in loonwerk”, geeft Nicolas Risse, productverantwoordelijke bij de fabriek in Woippy nabij het Franse Metz, aan. “Claas maakt zoals steeds gebruik van een onderstel met 1 wielas. Hier kunnen grote lagedrukbanden met een diameter tot 1,35 m op worden gemonteerd, voor een maximale bodemzorg en makkelijk keren op de wendakker”, klinkt het bij hem. “Concullega’s maken versies met 2 wielassen, maar daar liggen dan kleinere banden aan hogere druk onder. Wij zijn er van overtuigd dat ons ontwerp een betere oplossing is richting bodem en wendbaarheid.”
Een hoge bodemvrijheid wordt gecombineerd met een laag zwaartepunt. Uiterlijk krijgt de pers-wikkelcombinatie een Y-vormig designontwerp mee, dat voor het eerst in 2019 geïntroduceerd werd met de vernieuwing van de Lexion-maaidorserserie en ondertussen een kenmerk is voor het volledige Claas-productaanbod.
Een eerste vernieuwing voerde Claas door op de Multiflow pick-up. Standaard heeft die 4 balken met opraaptanden. In optie kan een vijfde worden toegevoegd om de werksnelheid te verhogen. Het ontwerp van de geleider voor de balken met opraaptanden is gewijzigd, waardoor de vermogensbehoefte met 20% daalde. Tussen de opraaptanden zijn er nu kunststof geleidingsstrips gekomen. Deze zijn flexibeler dan metalen uitvoeringen, wat handig kan zijn bij vreemde voorwerpen in de gewasstroom.
Robuustere aandrijflijn
Een andere vernieuwing slaat op de aandrijflijn, waarbij het aantal kettingen is teruggebracht. De tandwielen zijn groter uitgevoerd, net als de kettingen om op deze wijze slijtage terug te dringen. De kettingspanners hebben nu aan beide zijden een geleider voor de ketting. Deze wordt dus mooi symmetrisch begeleid om slijtage aan 1 zijde tegen te gaan. De tank van het kettingsmeersysteem is vergroot om een grotere service-interval te bekomen en dus gebruikersvriendelijker te zijn. Deze voorziening is er naast een centraal smeersysteem. In optie kan dit ook de smeerpunten van de wikkeltafel van vet voorzien. Opnieuw is dit een vernieuwing om de onderhoudstijd terug te dringen en het comfort van de bedienaar van de machine te verhogen. In dit kader kunnen we ook melden dat de componenten om te smeren van fabrikanten SKF en Beka komen. Groot voordeel is dat daarvan wereldwijd vlot onderdelen beschikbaar zijn. Bij de vorige toeleverancier was dit niet altijd zo.
Verdere versterking
Om het chassis van de rondebalenpers meer weerstand te geven aan intensieve oogstomstandigheden werd een beroep gedaan op een beproefde techniek die Claas eerder toepaste bij zijn Quadrant grootpakpersen. Namelijk 20% dikkere metalen chassisplaten waar nodig. Ook aandrijfassen die hevige krachten ondervinden werden in diameter vergroot tot 55 mm. Het chassis van de pers-wikkelcombinatie werd hertekend, vooral ter hoogte van debaaloverdracht van perskamer naar wikkeltafel. Dit om de machine meer stabiliteit te bieden in zware oogstomstandigheden en een antwoord te geven op het verhandelen van zwaardere balen.
Bij de nieuwe Rollant 630 RC Uniwrap heeft de gebruiker de keuze om de balen in de perskamer te binden met een net of folie. Dit laatste is een sterk opkomende techniek, waarbij de baal beter omwikkeld en afgesloten wordt van de lucht én de landbouwer bij het verbruiken van een baal voordroog maar met 1 restproduct blijft zitten, namelijk plasticfolie. Wanneer er voor foliebinding wordt gekozen, rust de fabrikant de pers uit met een handige voorziening om vanaf de begane grond op een makkelijke wijze een folierol richting de bovenzijde van de perskamer te brengen. Ook dit is een vernieuwing die bijdraagt aan een hoger comfort voor de bedienaar.
Minder folieverbruik
Nieuw geïntroduceerde techniek bij de Uniwrap 400 is nu ook bij deze voornoemde nieuwe pers-wikkelcombinatie toegepast. Dat is deze van een nieuwe hydraulische rem op de rollen van de wikkelfolie. Hierdoor wordt de folie nog meer voorgestrekt, waardoor er finaal bij hetzelfde aantal gewikkelde balen minder wikkelfolie is gebruikt. Opnieuw is dit een techniek om de operationele kosten van de machine te verlagen.
Wetgever stelt eisen
Het zijn misschien kleine details, maar toch even melden dat de wetgever de fabrikant verplicht om een camera te monteren die de wikkeltafel in het oog houdt. Nog omwille van de wetgever zijn er rood-wit gestreepte waarschuwingsvlaggen gemonteerd ter hoogte van de wikkelarmen.
De volledige wikkelaar kan worden bediend via een bedieningskast aan de linkerzijde van de wikkeltafel. Dat kan handig zijn als er om een of andere reden een slecht gewikkelde baal is of een baal die via een wiellader of zo op de wikkeltafel wordt geplaatst.
Tot slot kunnen we nog meegeven dat de pers-wikkelcombinatie met een Cemis-boordcomputer van Claas bediend wordt of met een Isobus-terminal. De Rollant 630 RC Uniwrap heeft verder bekende Claastechniek aan boord, zoals een Heavy-Duty invoerrotor met snijsysteem bestaande uit 17 of 25 messen. De perskamer beschikt verder over het Maximum Pressure System Plus. Hierbij staan 3 rollen van de perskamer op 1 segment, dat bij het vormen van de baal dieper in de perskamer wordt gedrukt. Naargelang de baal gevormd wordt en dus groter wordt, zal het segment met de 3 rollen verder naar buiten worden verplaatst. Dit is een optionele techniek die het mogelijk maakt om nog vaster geperste én dus zwaardere balen te maken.