Samasz viert 40ste verjaardag
Samasz, fabrikant van hoofdzakelijk hooibouwmachines, aangevuld met werktuigen voor kommunaaltechniek, viert dit jaar zijn 40-jarige bestaan. Gedurende die periode werden er 160.000 à 200.000 machines geproduceerd.

Het merk Samasz wordt in ons land verdeeld door invoerder Johan Jans. Hij gaf Landbouwleven omwille van de mijlpaal van het 40-jarige bestaan, de gelegenheid om Samasz, de familie achter dit merk, hun fabriek en de producten, te ontdekken.
Vooreerst moeten we meegeven dat Samasz al meerdere jaren op onze markt verkrijgbaar is. Tot enkele jaren terug werd dit merk verdeeld via een onderdelenleverancier. Maar het gaat hier toch om 2 verschillende takken van sport. Dozen met onderdelen verhandelen is iets anders dan toelichting en naverkoopservice geven bij hooibouwmachines. Daarom werd enkele jaren terug een oplossing uitgewerkt door de verdeling te verzorgen via privé-invoerder Johan Jans. Hij kende dit merk al, omdat hij eerder eigenaar was van een dealerbedrijf waar Samasz in het aanbod zat.
Vandaag de dag verzorgt hij de invoer in Nederland en België en richt hij zich hoofdzakelijk op verkoop en naverkoopservice. Zijn broer staat als technieker in voor de inbedrijfsstellingen van nieuwe machines en voor de technische ondersteuning van dealers. De Belgische markt bewerken ze met een handelspartner via een bijhuis in Henri-Chapelle.
Boerenzoon met garage
De geschiedenis van Samasz gaat 40 jaar terug naar het jaar 1984. Huidig CEO en eigenaar van de firma, Antoni Stolarski, is een boerenzoon uit het Poolse Bialystok. Deze stad ligt op ruim 2 uur rijden van de hoofdstad Warschau en op 50 km van de grens met Wit-Rusland (Belarus).
Van zijn broer kreeg Stolarski de vraag om een eenvoudige aardappelrooier te bouwen. Dit realiseerde hij in zijn persoonlijke garage en 2 jaar later kwam de volgende vraag om een trommelmaaier te bouwen. Naar deze machine kwam uit de nabije omgeving heel wat vraag. Men zit immers in een van de grootste weidegebieden van Polen. Zodoende ontwikkelde Antoni Stolarski zich als producent van hooibouwmachines. Daarvan was in 1995 al 60% van de productie bestemd voor export.
De firmanaam vond hij in de combinatie van de eerste letter van zijn achternaam, de ‘S’, gecombineerd met de eerste letter van zijn voornaam, de ‘A’, aangevuld met de eerste letters uit het Poolse woord voor machines ‘maszyny’. Zo ontstond de merknaam ‘Samasz’.
In 1998 werd een nieuwe mijlpaal gevormd voor de firma door de bouw van de eerste schijvenmaaier. Negen jaar later werd dit gevolgd door een eigen ontwikkelde maaibalk, de PerfectCut genaamd. Deze heeft de basis gelegd voor de schijvenmaaiblak zoals we die nu kennen. In 2008 waren ze al actief in de productie van vlindermaaiers en 5 jaar later werd ingezet op een serie lichtgewichtschijvenmaaiers.
Het aanbod van Samasz bevat ondertussen meer dan 300 verschillende machines, die afzet vinden in meer dan 70 landen. Samasz profileert zich echt als de maaierspecialist. Van de bedrijfsomzet komt 60% voort uit de verkoop van maaiers. Er wordt een heel breed gamma gevoerd: van lichte maaibalken tot zeer brede maaiers met kneuzers en zwadverzamelbanden.
De maaibalk van de schijvenmaaiers is volledig eigen ontwikkeling én productie. Hier realiseert de fabrikant duidelijk zijn toegevoegde waarde. Deze wordt zelfs aan concullega’s aangeboden.
Nieuwe fabriek
Samasz verruimde niet alleen zijn machineaanbod, maar ook zijn afzetgebieden. Dat leidde in 2015 tot de oprichting van een eigen vestiging in Noord-Amerika. Twee jaar later werd gestart met de bouw van een nieuwe fabriek in Zabludow (Polen). Dit ligt op 20 km of 30 minuten rijden van de oorspronkelijke vestiging. In 2018 opende de nieuwe fabriek, om vorige jaar al een aanzienlijke uitbreiding van 4.000 m2 te kennen met productiefaciliteiten, staalopslagruimte en een geautomatiseerde lasersnijafdeling. De totale fabrieksoppervlakte op de nieuwe locatie beslaat 13,5 ha, waarvan ruim 3 ha overdekt is.
Waar kon, werd geautomatiseerd in de fabriek, omdat ook Samasz kampt met het moeilijk vinden van arbeidskrachten. De nieuwe locatie ligt op slechts 20 km van de dichtstbijzijnde stad. Toch is dit een ongemak voor Samasz om personeel aan te trekken. In de stad is immers voldoende werk te vinden. Voor wie toch wil pendelen tussen stad en fabriek, legt het bedrijf een eigen busdienst in ‘s ochtends en ‘s avonds.
De nieuwe fabriek geeft onderdak aan 3 montagelijnen, die elk ongeveer 1.728 m2 in beslag nemen. Voeg hier een lakstraat (verfafdeling) van 3.400 m2 aan toe met een transportlijn van 900 m. De lasafdeling telt 70 stations, waar zowel manueel als met robots gelast wordt.
In de periode 2022-2023 werd zwaar geïnvesteerd in de productie via een nieuwe staalopslaghal met automatische lasersnijders, een nieuwe manuele kantbank én een nieuwe gerobotiseerde kantbank, een nieuwe lasrobot voor maaibalken, een nieuw geautomatiseerd buigtoestel voor leidingen, een geautomatiseerd snij-, knip-, en persstation en 1 ha zonnepanelen.
Samasz onderging ook een digitale transformatie, waarbij met behulp van geavanceerde technologieën de productie-, innovatie- en concurrentiekracht van de fabrikant sterk werd verbeterd. Dat slaat dan onder ander op planning van bedrijfsmiddelen, voorraadbeheer, organisatiesystemen... kortom digitale systemen die de fabrikant op diverse vlakken vooruithelpt.
Top 8
Samasz behoort ondertussen tot de ‘top 8’ van fabrikanten van hooibouwwerktuigen, geven ze zelf aan. Ze leggen bewust de nadruk op hooibouwmachines, niet op bijhorende oogstmachines voor (voordroog)gras. Een tweede en derde productlijn die ze voeren, zijn klepelmaaiers en armmaaiers voor wegbermonderhoud, maar ook machines voor de winterdienst, zoals sneeuwschuiven en zoutstrooiers. Voornoemde productgroepen dragen respectievelijk 78%, 13% en 9% bij aan de omzet. Aangezien de wereldwijde markt voor landbouwmachines is gekrompen het laatste jaar, onderzoekt de fabrikant verdere verbreding van zijn gamma.
Tijdens ons bezoek kondigde de huidige CEO Antoni Stolarski (76 jaar) aan om in september de bedrijfsleiding aan één van zijn 4 zonen, namelijk Jacek Stolarski, over te laten. Hij bemerkt tijdens ons gesprek altijd positief ingesteld te zijn en veel waarde te hechten aan goede klantencontacten. Dit helpt in periodes waarin het minder goed gaat. Hij vindt het, net als zijn vader, belangrijk om een ‘familiegevoel’ in het merk te steken. “Het feit dat Samasz nog steeds een familiebedrijf is, maakt dat er niet steeds over omzet gepraat moet worden.”
Er wordt bewust de nadruk gelegd zich te specialiseren in hooibouw. “Enkel zo kunnen we een premiummerk zijn. Doen we alles van maaien tot oogsten, dan boeten we in op het premiumaspect”, viel nog te horen bij vader en zoon, die veel belang hechten aan naverkoopservice. Samasz heeft momenteel rond de 700 personeelsleden, waarvan er 80 werken in de ontwikkelingsafdeling.
Productnieuws
Van Samasz komen er dit jaar meerdere nieuwe machines beschikbaar voor onze markt. Op de voorbije Agritechnica-landbouwbeurs in Duitsland werden de meeste hiervan voorgesteld. Specifiek voor onze markt gaat het over een nieuwe lijn frontmaaiers met schijven, een nieuwe Isobus-vlindermaaicombinatie, een nieuwe getrokken schudder en een nieuwe getrokken dubbele hark met centrale afleg.
Speciaal voor ons bezoek demonstreerde de fabrikant op een grasveld vlak voor de fabriek een vlindermaaicombinatie en een getrokken hark, de Z2-960. Deze heeft 2 harkelementen en legt het gewas in het midden af. De werkbreedte gaat van 8,80 m tot 9,60 m. Naar dit laatste getal verwijst de type-aanduiding. Eén harkelement telt 15 tandarmen, die elk over 4 dubbele harktanden beschikken.
De gedemonstreerde schijvenmaaier bestond uit de nieuwe XDF351S-H-frontmaaier, in combinatie met de nieuwe KDD911STH-vlindermaaier. Deze beschikt over een Load Sensing hydraulisch systeem en over Isobus-besturing. Dit geavanceerde systeem biedt voordelen op het vlak van efficiëntie, brandstofbesparing en vooral qua gebruiksgemak. Dankzij de Isobus-besturing kan de maaicombinatie moeiteloos worden bediend via de bedieningsterminal van de tractor, mits deze is uitgerust met een Isobus-systeem. Dit betekent naadloze integratie en gemak voor de bestuurder. Het Load Sensing hydraulisch systeem zorgt voor een hoge efficiëntie, doordat de olietoevoer nauwkeurig wordt afgestemd op de actuele behoefte. Dit resulteert in een brandstofbesparing en verhoogt het bedieningsgemak.
Het viel ons tijdens de demonstratie op hoe rustig beide machines liepen en hoe weinig lawaai ze produceerden. We hebben al andere maaiers gehoord, die bij wijze van spreken enorm ‘zingen’ tijdens het draaien en een dorp verder nog hoorbaar zijn. Dat was hier bij Samasz niet het geval. Zowel de machines als de fabriek lieten een positieve indruk op ons na.
Neem wat ons betreft gerust afstand van alle vooroordelen die er heersen over Poolse werklieden en Poolse makelij. Dat is ook een aspect waartegen invoerder Johan Jans dagelijks moet opboksen. Samasz heeft tijdens ons bezoek bewezen dat het anders kan.