Startpagina Bedrijfsnieuws

Syngenta integreert duurzame oplossingen in onkruid- en ziektebestrijding

Syngenta ontving onlangs haar Belgische relaties tijdens het jaarlijkse proevenplatform in de regio van Bassilly (provincie Henegouwen). Daarbij stonden de onkruidbestrijding in granen en mais, de ziektebestrijding in granen, de inzet van biostimulanten en het digitaal platform Interra Scan (om je bodem gedetailleerd in kaart te brengen) centraal.

Leestijd : 4 min

Adviseur Edward Vander Linden stelde de mogelijkheden van de Interra Scan voor, waarmee je via precisielandbouw meer uit je perceel kan halen. “We willen de landbouwer helpen om de stap te zetten om gewasbescherming, bemesting, bekalking en zaaidichtheden meer variabel en duurzaam in te zetten”, zei hij. Het Interra Scan-systeem bevat een digitaal platform voor bodemdata-analyse en -interpretatie. “Hierbij detecteert een sensor die op een scanvoertuig is gemonteerd via gammastralen ongeveer om de 10 m de natuurlijke straling vanuit de bodem. Dat doet hij op 800 plaatsen per hectare. De resultaten weerspiegelen de eigenschappen van je bodem. Afhankelijk van de heterogeniteit en grootte van je perceel worden daarna op een zestal plaatsen bodemmonsters genomen. Die worden in een erkend labo geanalyseerd en gecombineerd met de scan, om daarvan bodemkaarten met 27 micro-elementen (pH, textuur, koolstof…) te maken.

Daarna krijg je een link waarmee je je bodem in kaart kan brengen. Via taakkaarten wordt de info overgezet naar het aansturingssysteem van je trekker, waarbij een variabele dosering wordt geadviseerd die gekoppeld is aan de noodzaak van je perceel”, legt Vander Linden uit. Syngenta voorziet 3 mogelijkheden voor een scan van 30 ha, gespreid over 6 velden: standaard + OM (119 euro/ha), Premium (155 euro/ha) en Premium Koolstof (159 euro/ha).

Twee biostimulanten

Syngenta investeert al enkele jaren fors in de ontwikkeling van biologische producten. “Naast biologische gewasbeschermingsmiddelen zijn dat ook biostimulanten, die de plant versterken tegen omgevingsstress en hem helpen met het beter opnemen van voedingsstoffen”, zei Sarah Van Beneden, marktontwikkelingsmanager Biologicals. Ze stelde 2 biostimulanten voor. “Vixeran, op basis van de bacterie Azotobacter salinestris CECT 9690, zorgt ervoor dat het gewas stikstof rechtstreeks uit de lucht kan halen en zo kan opnemen. Het kan zowel via het blad als via de wortel binnendringen in de plant, zo meegroeien met de plant en stikstof uit de lucht aan de plant ter beschikking stellen. Maar het kan in de wortelomgeving ook een biofilm vormen, waarbij de plant de bacterie suikers levert in ruil voor opneembare stikstof.

Sarah Van Beneden toonde via 2 rhizotrons het effect van de biostimulant Vixeran. Bij de rechterrhizotron (met Vixeran) is de wortelontwikkeling sterker.
Sarah Van Beneden toonde via 2 rhizotrons het effect van de biostimulant Vixeran. Bij de rechterrhizotron (met Vixeran) is de wortelontwikkeling sterker. - Foto: JVB

Vixeran is heel goed mengbaar met chemische producten. In granen en mais kan je bij een gebruik van 50 g/ha zo tot 30 kg stikstof/ha besparen. In grasland kan je een toename in de voederwaarde van het gras bereiken. In de eerste proeven in suikerbieten zagen we in combinatie met een gereduceerde stikstofgift een hogere suikeropbrengst. De bacterie zal de plant enkel stikstof aanleveren als die er behoefte aan heeft.”

Quantis biedt dan weer ondersteuning aan aardappelplanten. “Met dit product worden ze minder gevoelig aan hittestress. Je kan het aan een dosis van 2 l/ha gemakkelijk mengen met middelen voor de plaagbestrijding bij de start van de knolzetting. Bij normale temperaturen haal je een opbrengstverhoging van gemiddeld 5%. Vermits aardappelen nu heel laat geplant worden, wordt elke groeidag belangrijk, dus Quantis kan dit jaar zeker een meerwaarde betekenen. Je haalt er meer grovere en uniformere knollen mee en een hogere opbrengst in het algemeen.”

Bladziekten in granen

Gewasadviseur Akkerbouwteelten Christian Walravens besprak de aanpak van bladziekten in granen. “De langere bladnatperioden hebben het besmettingspotentieel van ziektes bepaald. In februari kregen we 60 l/m2 meer neerslag en lag de gemiddelde dag- en nachttemperatuur 4,1 °C hoger, wat abnormaal was. Eind maart zagen we al de eerste tekenen van bruine roest bij 3 van de 4 aangelegde granenvariëteiten.” Christian raadde aan om zoveel mogelijk preventief te behandelen en om de intervallen aan te passen: maximum 3 à 4 weken voor septoriose en 2 à 3 weken voor roesten. Een curatieve behandeling kort na de infectie, maar vóór de symptomen opduiken, stopt de ziekte. Be-scherm de nieuwe bladetages en versterk de stopwerking bij aanwezigheid van roest met triazolen. De combinatie van diverse triazolen (met of zonder strobilurines zoals Amistar) met Solatenol bleek een effectieve T2-behandeling bij het wintertarweras Skyscraper.

Bij het baktarweras Crossway (Aveve) werd in alle objecten een sterke combinatie op basis van 3 werkzame stoffen ingezet in de T2-behandeling, met variaties in de T1-behandeling met Metconazool en diverse complementaire partners behorende tot de fosfonaten of strobilurine-combinaties, die een meerwaarde boden tegen septoria en roest. Het fungicide Folpet bood een preventief effect tegen septoriose. Syngenta hoopt binnen de 3 jaar nieuwe innovatieve oplossingen op de markt te brengen die roest, septoria, fusarium en andere ziekten in tarwe en gerst effectief bestrijden.

Christian Walravens benadrukte in het wintertarweperceel het belang van het herbicide Axial in de strijd tegen onkruiden.
Christian Walravens benadrukte in het wintertarweperceel het belang van het herbicide Axial in de strijd tegen onkruiden. - Foto: JVB

Onkruidbestrijding tarwe

Op de site van Labliau voert Syngenta al 5 jaar proeven uit met tankmixen van herbiciden in wintertarwe. Het herbicide Axial bleek er een onmisbaar hulpmiddel in de strijd tegen resistente wind-halm. Gecombineerd met andere bodemmiddelen leverde het ook een verbeterde werking op naar nawerking toe en ter voorkoming van resistentieontwikkeling. Christian Walravens adviseerde om in de herfst al te behandelen en om eventueel in de lente nog bij te sturen met Axial.

Aardappelen, mais en bieten

In de aardappelteelt riep Walravens op tot maximale alertheid in de strijd tegen phytophthora. “Het aanpassen van intervallen tussen behandelingen is de enige variabele die mogelijk is. Nadien voorzie je het best een alternariacontrole met Carial Star/Amphore Plus + een mengpartner zoals fluazinam op gestabiliseerd loof.” Om bodeminsecten te be-strijden bestaat er geen ‘totaaloplossing’ meer. In maïs kan je kiezen voor microgranulaten Force 1.5 G, Force Evo of Karate 0.4 GR; in aardappelen kan je ook kiezen voor Nemathorin 10 G om ritnaalden en nematoden te bestrijden.

In suikerbieten kan je het fungicide Quadris Gold inzetten in een klassieke toepassing tegen de bladziekten cercospora en ramularia. Volgens Walravens is het ook het enige middel met een erkenning tegen rhizoctonia dat je in dit extreem vochtige jaar kan inzetten. “Pas dit toe in het stadium voordat de bieten de grond bedekken en vóór een regenbui.” De andere door Syngenta ontwikkelde fungiciden Bicanta en Angle hebben dezelfde toepassingen.

Jan Van Bavel

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken