Startpagina Bedrijfsnieuws

Fendt maakt stevigere graslandmachines

Fendt presenteerde voor de vakpers begin juni vernieuwing binnen zijn aanbod hooibouwmachines. Deze werktuigen worden nu heel wat robuuster uitgevoerd.

Leestijd : 4 min

De hooibouwmachines van Fendt worden in de vroegere Fella-fabriek gemaakt. Fella was een zeer bekend merk in ons land. Het bedrijf bevindt zich in Feucht, in het zuiden van Duitsland. Zowel de machines als de bedrijfsgebouwen zijn volledig aangepast aan de hedendaagse eisen en daarom heeft de importeur, Agrimadis, de gelegenheid geboden om een voorstelling van de nieuwe constructies van maaiers en harken te bezoeken.

De laatste jaren zijn de maaiers, schudders en harken ontwikkeld voor hoge werksnelheid en bijgevolg bestand tegen hoge vermogens.
De laatste jaren zijn de maaiers, schudders en harken ontwikkeld voor hoge werksnelheid en bijgevolg bestand tegen hoge vermogens. - Foto: MH

Het bedrijf voor de AGCO-periode

Fella was eind vorige eeuw vooral bekend voor zijn maaiers, schudders, harken en uitkuilers. Voordien heeft Fella echter ook nog kleine maaidorsers, opraapwagens en stalmestspreiders gemaakt. Het bedrijf te Feucht had een oppervlakte van 24 ha en er werkten meer dan 1.000 mensen. In 1994 werd er echter drastisch ingegrepen, omdat het niet meer goed ging en zo werd er 16 ha bedrijfsoppervlakte aan de stad verkocht en daalde het personeelsbestand naar 160 mensen.

In 2004 kwam Fella in handen van het Italiaanse Argo, om in 2007 eigendom te worden van AGCO. Na een eerste aanpassing van de Fella-machines werden deze ook verkocht onder de Massey Ferguson-kleuren. Na een grondige aanpassing om de hoge vermogens van de tractoren om te zetten, worden de machines sedert 2018 als Fendt-materiaal op de markt gebracht.

AGCO

De fabriekshallen zijn volledig gereorganiseerd en daardoor zijn ze in staat om 50.000 machines per jaar te maken als men in 3 werkshiften zou werken. Momenteel wordt er in één shift gewerkt gingen er in 2023 ongeveer 11.000 machines naar buiten. Ongeveer 1.000 stuks gaan onder de naam MF naar de Verenigde Staten (VS).

Het AGCO-bedrijf is een zuivere assemblagefabriek. Alle onderdelen worden elders gemaakt op maat van AGCO. Zo worden de tandwielen van de maaiers in Finland gemaakt.

Elke geproduceerde machine heeft reeds een eindbestemming, waarbij de klant zowat 3 maanden na bestelling de machine kan inzetten. De importeurs en dealers kunnen uiteraard een voorraad aanleggen.

De werkdiepte van de harktanden wordt aangegeven door de rode pijl. In optie kan de diepte-instelling, in functie van de rijsnelheid, via isobus vanuit de tractor geregeld worden.
De werkdiepte van de harktanden wordt aangegeven door de rode pijl. In optie kan de diepte-instelling, in functie van de rijsnelheid, via isobus vanuit de tractor geregeld worden. - Foto: MH

Nadruk op schijvenmaaiers

Hoewel Fendt ook trommelmaaiers bouwt, ligt de nadruk op schijvenmaaiers. Hier is een volledige nieuwe ontwikkeling gemaakt om machines te bouwen die zeer hoge vermogens kunnen verdragen om hoge prestaties te leveren. Zware testen zijn gebeurd door het zusterbedrijf Hesston in Amerika. Er bestaan 2 systemen van aandrijving, enerzijds de horizontale as met een haakse aandrijving per maaischijf, anderzijds de klassieke methode met een ganse reeks platliggende tandwielen.

De nieuwe maaibalk van Fendt wordt gevormd met extra grote tandwielen, en dit voor een rustige loop en ruime overbrenging door continu 3 tanden in grip. Daardoor kan met een smal tandwiel toch een groot vermogen overgedragen worden en blijft de maaibalk vrij plat.

Indien er metingen zijn van de gewasstand, kan de kneusintensiteit automatisch aangepast worden om een meer egaal droogproces te bekomen. De kam wordt hiervoor met een elektromotor verdraaid.
Indien er metingen zijn van de gewasstand, kan de kneusintensiteit automatisch aangepast worden om een meer egaal droogproces te bekomen. De kam wordt hiervoor met een elektromotor verdraaid. - Foto: MH

Maaier met interface

De schijvenmaaiers kunnen in optie een gras-kneussysteem hebben, waarbij de intensiteit automatisch ingesteld wordt in functie van de zwaarte van de grassnede. Daardoor wordt de informatie over de stand van het gewas continu doorgegeven naar de tractor en verder naar de maaier. Een goede opbrengstkaart van het perceel is uiteraard noodzakelijk. Daarvoor werkt Fendt, volgens de keuze van de klant, samen met sensoren van Fritzmeyer of met satellietbeelden. De wisselde gewasstand binnen het perceel zal resulteren in een wisselde stand van de tegenkam van de roterende kneuzer. Deze tegenkam zal via een elektrische motor in een minder intensieve stand staan bij lage gewasgroei. Zware gewasstand moet leiden tot sterkere kneuzing, omdat op die manier het gras over de oppervlakte van het ganse perceel gelijkmatig zal drogen. Fendt kreeg voor dit systeem een medaille op de laatste Agritechnica.

Hark van 9 m

Een professionele hark ontwikkeld op basis van de ervaring van Fella en Lely wordt nu door Fendt gelanceerd. Het concept is eenvoudig gehouden om de betrouwbaarheid en langleefbaarheid ten goede te komen. De machine wordt in 2 versies aangeboden: een basisversie waarbij de verstelling nog deels handmatig moet gebeuren en de pro-uitvoering, waarbij alles hydraulisch of met elektromotoren aangestuurd wordt.

De 2 harkrotoren worden hydraulisch opgeklapt en een extra cilinder zorgt voor de aanpassing van de breedte van het middenzwad. De draagarmen zijn tweeledig, zodat de aandrijfcardan onder een optimale hoek blijft. De dieptewerking kan gemakkelijk ingesteld worden en ook de stand van de curvebaan is verstelbaar. Daardoor kan het lossen van gras of hooi aangepast worden aan de rijsnelheid en aan de zwaarte van de snede.

Grote werkbreedte en toch handig: dat is wat de Former 920 moet betekenen. Met 2 rotoren van elk 14 armen en 6 steunwielen kan men aan hoge werksnelheid een zwad afleggen per 9 m.
Grote werkbreedte en toch handig: dat is wat de Former 920 moet betekenen. Met 2 rotoren van elk 14 armen en 6 steunwielen kan men aan hoge werksnelheid een zwad afleggen per 9 m. - Foto: MH

Om minder tandbreuk te hebben, is de volledige veerspiraal onder de harkarm geschroefd. De tand kan zo verder uitwijken zonder te breken. Mocht er toch een breuk optreden, dan voorkomt de tandbeveiliging verlies ten velde.

De oneffenheden in het maaiveld worden zo goed mogelijk gevolgd door de 6 wielen per rotor. Deze staan in driehoekstelling om een precieze grasopname te verkrijgen zonder de bodem te raken.

Maarten Huybrechts

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Aardappelverwerker geeft zijn visie op teelt en keten

Aardappelen Tijdens de aardappelstudiedag van Viaverda eind januari was er ruimte om de visie van een aardappelverwerker aan bod te laten komen. Deze toelichting werd verzorgd door Karel Blomme, aankoper bij Clarebout. Hij gaf ons een overzicht van de uitdagingen die ze ondervinden bij de aardappelteelt en -verwerking anno 2025.
Meer artikelen bekijken