Enquête: Waarom protesteren boeren (niet)?
Wat heeft land- en tuinbouwers gemotiveerd om wel of juist niet deel te nemen aan de recente boerenprotesten? UCLouvain doet hier onderzoek naar via een enquête.

De voorbije maanden kwamen heel wat land- en tuinbouwers op straat, zowel in ons land als elders in Europa. Snelwegen, belangrijke kruispunten, havens en distributiecentra werden geblokkeerd. Ook Brussel werd ingepalmd door boze boeren. Alhoewel bijna de hele landbouwsector op de een op ander manier wordt getroffen door de Europese en Vlaamse beslissingen – denk onder meer aan de natuurherstelwet, het gemeenschappelijk landbouwbeleid en het stikstofdecreet – konden niet alle protesten rekenen op even veel deelnemers.
Internationaal onderzoek via enquête
Dit boerenprotest wekte de belangstelling van enkele universiteiten. De UCLouvain – de universiteit van Louvain-la Neuve – voert daarom onderzoek uit in samenwerking met de Georg-August-Universiteit van Göttingen in Duitsland en de Universiteit van Wageningen in Nederland. Deze universiteiten wensen de onderliggende motivaties voor de boerenprotesten te kennen. Ze verwachten verschillende redenen voor land- en tuinbouwers om wel of niet deel te nemen en willen deze dieper onderzoeken.
Hoe meer land- en tuinbouwers deelnemen aan dit onderzoek, hoe beter de analyse kan gebeuren.
De onderzoekers doen daarom een oproep om zoveel mogelijk de enquête in te vullen. Hierin peilen de onderzoekers of land- en tuinbouwers hebben deelgenomen aan de boerenprotesten, in hoeverre ze de protesten steunen en hoe ze deze in het algemeen bekijken. Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 10 minuten en de antwoorden worden vertrouwelijk behandeld.
Klik hier om de vragenlijst in te vullen.