Startpagina Paarden

Op bezoek bij Maurice Dedobbeleer, erevoorzitter van KMBT

De erevoorzitter van de vzw Koninklijke Maatschappij het Belgisch Trekpaard (KMBT) is geboren op 25 december 1934. Hij is dus een kerstekind, wat letterlijk en figuurlijk bij hem past vanwege zijn integriteit. Maurice wordt enorm gewaardeerd en vooral gerespecteerd door alle fokkers en leden van het Belgisch trekpaard.

Leestijd : 4 min

Beide ouders van Maurice stammen af uit bekende fokkersgeneraties in het hartje van het Pajottenland, de streek die een belangrijke basis was voor het vermaarde trekpaard. Van kindsbeen af was het trekpaard dagelijkse kost in de paardenwereld. Het verzorgen van, werken met en opfokken van paarden was in het gezin Dedobbeleer meteen de hoofdactiviteit van onze erevoorzitter. Als jonge knaap moest hij met drie- of vierspannen de immense akkers ploegen, zaaiklaar maken, oogsten, alles gedurende soms lange staptochten achter de paarden.

Trekpaarden voorstellen op prijskampen

Dat was de ideale manier om de paarden te observeren qua karakter en vooral qua exterieurkenmerken die voor de prijskampen van groot belang zijn. Na de voorjaarswerkzaamheden kwam het dekseizoen aan bod met de talrijke dekhengsten aan huis. Zo had deze stielkennis ook geen geheimen meer voor hem. Voor het prepareren en voorstellen van de viervoeters op plaatselijke en nationale prijskampen, zowel voor eigen paarden als voor de paarden van klanten, werd er een beroep op hem gedaan. Later werd nog driemaal met een merrie de titel van nationaal kampioene behaald. Ook hun vermaarde loten van 4 en 3 merries behaalden vaak de ereplaats.

Veelgevraagd jurylid

De zeer mooie jeugdjaren op de hoeve met de paarden moesten plaatsmaken voor een gezinsleven met een omheiningsbedrijf in de provincie Namen. Dat kon hem er echter niet van weerhouden om het trekpaardgebeuren van nabij te volgen. Op de voornaamste evenementen was Maurice altijd aanwezig, voor en achter de schermen, tussen de toen nog vele fokkers en paarden.

Zo werd hij spoedig veel gevraagd als jurylid, wat hij via vader Jozef van thuis uit mee geërfd had. Rustig aan evolueerde hij van keuren op regionale markten tot later bij officiële prijskampen, zowel bij het Ardenner trekpaard gedurende 15 jaar als officieel jurylid en de daaropvolgende 10 jaar bij het Belgisch Trekpaard.

Aan de slag als voorzitter

Met de regionalisering van verschillende Belgische verenigingen midden jaren 90, bood de toenmalige voorzitter van de Koninklijke Maatschappij, graaf Eric de Liedekerke, zijn ontslag aan. Om deze delicate taak te beheersen, is het van groot belang dat de verkozene de nieuwe gemeenschappen goed kent qua fokkers en leden. Dus keek iedereen richting Maurice, die halverwege 1996 deze titel aanvaardde voor de volgende 10 jaar.

Als voorzitter was hij overal en steeds het aanspreekpunt in het hele land. Meestal had hij een plichtsbewuste, dienende rol, voor zowel de kleinste jonge fokker, als de grootste en bekendste fokkers. In een moeilijke, meer politieke situatie, waarin iedereen mondiger werd en meer inspraak eiste, met daarbovenop de meer economische en financiële situatie, was hij zeer begaan in het zoeken naar de meest inschikkelijke oplossingen. Maurice was gedurende 16 jaar voorzitter van KMBT, vanaf 1995 tot en met 2011. In het jaar 2012 gaf hij de fakkel door aan huidig voorzitter Jan De Boitselier. Maurice werd toen als erevoorzitter verkozen.

Geschiedenis en heden van Belgisch trekpaard

Ten huize van Maurice ademt alles de geschiedenis en het heden van het Belgisch trekpaard uit in zijn bureau. Fier toont hij studboeken van eind jaren 1800. Met zichtbare weemoed overlopen we de nog altijd bekende namen van de grondleggers voor het ontstaan van het Belgisch trekpaard. De verslagen van de toen ingerichte prijskampen, bijna allemaal in het Frans, staan keurig ingebonden in statige kaften in een authentieke kast. Ook blijft hij bekommerd over het voortbestaan van het sterk uitgedunde paardenras.

Bij het kritisch bekijken van de laureaten van de vroegere prijskampen en vergeleken met het heden, blijft het een uitdaging om het standaardras te behouden. Voor de verdere evolutie van ons trekpaard is het een evenwicht zoeken tussen het prijskamptype en het meer recreatiegerichte paard. Ook toont hij ons een zorgvuldig bijgehouden lijst van de ingeschreven veulens van vroeger tot nu, met de opmerking dat we enorm moeten begaan zijn met de inteeltgraad van de nog aanwezige paarden.

Verder moet men volgens Maurice als Koninklijke Maatschappij het Belgisch trekpaard erin slagen om een overkoepelende en leidende rol te spelen over de op zichzelf besturende regionale en internationale stamboekverenigingen, die ieder op zich een belangrijke rol spelen in de overleving van het Belgisch trekpaard.

Integriteit en deskundigheid

Er is een spreekwoord dat zegt ‘Düren is een schone stad, maar blijven duren nog een schonere’. Dat geldt ook voor de rol die Maurice speelt in de trekpaardenwereld. Onze erevoorzitter geniet nog altijd veel respect van alle bekenden omwille van zijn integriteit en deskundigheid als fokker, jurylid, voorzitter en vooral als vriend.

Leef nog lang, beste Maurice, zoals u in vele hoofden en harten van trekpaardliefhebbers bestaat.

Ides Versyck

Lees ook in Paarden

Prijskamp trekpaardveulens in Oosteeklo

Paarden Kort na Valentijn trokken we op 16 februari naar manege Heidebos in Oosteeklo, waar de leden van VOT(vzw Vrienden van de Oost-Vlaamse Trekpaardfokkers) reeds voor de achtste keer een veulenprijskamp organiseerden.
Meer artikelen bekijken