Startpagina Verkiezingen

Politieke partijen bekennen kleur: Prijsmonitoring en ketenoverleg moeten een krachtiger instrument zijn om een beter inkomen voor de landbouwer te garanderen

Landbouwleven liet 9 Vlaamse partijen kleur bekennen door ze 6 stellingen over landbouw voor te leggen. Lees hier hun standpunt over stelling 5: Prijsmonitoring en ketenoverleg moeten een krachtiger instrument zijn om een beter inkomen voor de landbouwer te garanderen.

Leestijd : 3 min

BBB: Akkoord. Prijsmonitoring en ketenoverleg kunnen zeker een meerwaarde hebben. We zitten met de realiteit van een internationale vrije markt. De overheid kan volgens ons het inkomen van de landbouwer positief beïnvloeden door meer in te zetten op een gelijk speelveld. Veel belangrijker is nog: minder bemoeizucht en regelgeving. Verder moeten we ervoor zorgen dat er een hogere vertegenwoordiging is van landbouwers binnen dat ketenoverleg.

Cd&v: Akkoord. Een toereikend inkomen voor de landbouwer is één van de pijlers van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Prijsmonitoring en ketenoverleg kunnen en moeten ertoe bijdragen. Maar prijsmonitoring mag dan niet beperkt blijven tot een beschrijvende oefening. En ketenoverleg mag dan geen vrijblijvende praatbarak worden. Beide zijn te beoordelen op hun resultaat of hun succes en veronderstellen dus ook beleidsmaatregelen in opvolging van de monitoring en in uitvoering van het overleg.

Groen: Akkoord. Groen steunt de eis van de boeren om een eerlijke prijs te krijgen voor hun producten. De overheid kan beroep doen op een bemiddelaar en aansturen op afspraken binnen de hele voedselketen (boeren - handelaars - voedingsindustrie - retail) zoals gebeurde met de wet die voortkwam uit de Staten Generaal rond de Landbouw in Frankrijk (EGAlim-wet). We beschermen het voedsel dat we zelf produceren. Voedsel dat ingevoerd wordt, moet aan dezelfde sociale en ecologische voorwaarden voldoen.

N-VA: Eerder akkoord. Het ketenoverleg dat sinds 2009 bestaat heeft weinig succes. Om betere garanties in te bouwen zorgt de overheid voor een “scheidsrechter” in het ketenoverleg. Die persoon moet de positie van de zwakkeren in de keten beschermen. We zijn geen voorstander van maximumprijzen, aangezien die zorgen voor een verstoring van de markt. We zijn wel voorstander van prijstransparantie, en waar wat blijft plakken van de uiteindelijke prijs. Zo kunnen we kijken of er voldoende bij de producent terechtkomt.

Open vld: Akkoord. Van overheidswege kunnen we ketenoverleg en individuele boeren ondersteunen met recente, toegankelijke marktinformatie. Daarnaast moet het Prijzenobservatorium regelmatige gedetailleerdere prijzenmonitoring uitvoeren. Faciliteren van het overleg door de overheid staat tegenover transparantie over de werking en daadkracht van het ketenoverleg. Dat heeft een verantwoordingsplicht ten aanzien van alle actoren in de keten, de overheid én de consument.

PVDA: Akkoord. In een eerlijk landbouwbeleid moet de boer centraal staan en een goede prijs krijgen voor zijn product. We steunen de boeren tegen de monopolies van de agro-industrie en de distributiesector. Het Prijzenobservatorium moet meer middelen en verantwoordelijkheden hebben om goed zicht te krijgen op de verdeling van de winst. Het moet aanbevelingen formuleren aan de regering om in te grijpen in de prijsvorming. Zo zal een groter deel van de toegevoegde waarde terugvloeien naar de boeren.

Vlaams Belang: Akkoord. De gesprekken rond het ketenoverleg lopen al jaren. Er moet meer transparantie komen wie wat krijgt. Landbouwers die zich groeperen kunnen ook zorgen voor betere prijzen bij de retail. En in de supermarkt moet meer aandacht zijn voor betere prijzen en mag er niet gebradeerd worden met voedsel.

Voor U: Eerder niet akkoord. De huidige ketenoverleggen werken op vandaag en het vrije marktsysteem moet behouden blijven. Overheid moet meer bezig zijn met een gelijk speelveld (level playing field) te creëren zodat ook buitenlandse producten (EU of import) aan dezelfde voorwaarden voldoen als binnelandse. Ketenoverleg moet wel rekening houden met een minimum kostprijsgarantie naar de boer.

Vooruit: Akkoord. Volledig akkoord, de meerwaarde die gecreëerd wordt in de agro-voedingsketen moet beter verdeeld worden. Daarom laten we het prijsobservatorium de waardeverdeling in de voedingsketen monitoren en grijpen in wanneer er te grote onevenwichten zijn binnen de keten. Ook geven we de concurrentieautoriteit de macht om in te grijpen wanneer er niet voldoende concurrentie is binnen de agrovoedingsketen en bij oneerlijke handelspraktijken. Zo garanderen we een eerlijke prijs voor boeren en consumenten.

Lees ook in Verkiezingen

Groen licht voor aantreden nieuwe Europese Commissie

Verkiezingen Het Europees Parlement heeft woensdag 27 november in plenaire zitting in Straatsburg met 370 tegen 282 stemmen bij 36 onthoudingen het vertrouwen gegeven aan de nieuwe Europese Commissie van voorzitter Ursula von der Leyen. De Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, treedt aan op 1 december.
Meer artikelen bekijken