Startpagina Verkiezingen

Politieke partijen bekennen kleur: Afbouw van de veestapel is noodzakelijk om de klimaatdoelstellingen te halen.

Landbouwleven liet 9 Vlaamse partijen kleur bekennen door ze 6 stellingen over landbouw voor te leggen. Lees hier hun standpunt over stelling 3: Afbouw van de veestapel is noodzakelijk om de klimaatdoelstellingen te halen.

Leestijd : 3 min

BBB: Niet akkoord. De afbouw van de veestapel in Vlaanderen is niet nodig, vermits wij hier de kleinste ecologische voetafdruk hebben. Wat wij hier niet produceren zal men elders gaan produceren. Dit zal veel meer gevolgen hebben voor het klimaat door ondermeer transport en minder efficiënte landbouwpraktijken.

Cd&v: Niet akkoord. Het afbouwen van de veestapel kan bijdragen tot het bereiken van de klimaatdoelstellingen, maar dat kunnen bepaalde technieken ook, en dat kunnen andere sectoren ook. Dus, neen, het is niet noodzakelijk. En als het gebeurt, dan bij voorkeur vanuit de sector zelf, in plaats van opgelegd door de overheid, en bij voorrang in landen die er amper klimaatmaatregelen op nahouden, in plaats van in streken die reeds vooroplopen in broeikasgasemissiereductie.

Groen: Akkoord. De Vlaamse regering wil tegen 2030 de verhouding 60% dierlijke eiwitten – 40% plantaardige eiwitten omkeren. Dat steunen we. Dat wil zeggen dat we minder kostbare landbouwgrond voorbehouden voor de teelt van veevoer. Groen wil een pact sluiten voor een duurzame veeteelt, waarbij meer boeren aan de slag kunnen en minder dieren gekweekt worden en dierenwelzijn gegarandeerd wordt. Om dat mogelijk te maken is de nodige steun nodig van de overheid. Zodat boeren een eerlijke prijs krijgen.

N-VA: Eerder akkoord. Onze veestapel in Vlaanderen is enorm, en staat niet in verhouding met onze eigen consumptie noch de draagkracht van de omgeving. Een omslag is dus nodig, maar wel doeltreffend en doordacht, met oog voor welvaart en jobs, én voor de socio-economische gevolgen. Om de reductie te verwezenlijken, stellen we een strategisch plan op voor de toekomst van de veeteelt in Vlaanderen. Ook innovatie moet hierbij in rekening worden gebracht.

Open vld: Eerder niet akkoord. Met één lineaire maatregel of ongenuanceerde stelling dat dé veestapel moet afgebouwd worden, lossen we het probleem niet op. We moeten inzetten op innoverende technologieën, waarvoor we investeringssteun en ruimte voor proefprojecten moeten voorzien, alsook op schaalverandering. Zo geven we onze boeren de mogelijkheid een duurzaam en rendabel bedrijfsmodel op maat uit te bouwen. Gerichte afbouw kan indien onderdeel van een verduurzamingsstrategie die ook flankerende steunmaatregelen bevat.

PVDA: Eerder akkoord. Wij geloven niet dat de groei van de veestapel in België zich moet blijven verder zetten. De aantallen staan in Vlaanderen niet in verhouding tot het beschikbare land (waar onder meer de mest naartoe moet). Dat kan onze natuur niet aan. Maar als we een duurzame omslag willen maken moeten we er voor zorgen dat onze boeren eerlijke prijzen krijgen voor hun producten. Ze moeten goed kunnen leven met een beperktere veestapel. Op middellange termijn wensen wij opnieuw een grondgebonden veehouderij.

Vlaams Belang: Niet akkoord. Ten eerste de klimaatdoelstellingen liggen waanzinnig hoog en zijn een wereldwijd 'probleem'. Afbouw van onze veestapel zal daar niks aan veranderen.

Voor U: Niet akkoord. De landbouw wordt veel te veel geviseerd in dit klimaatdebat. Mobiliteit (met name luchtvaart en zeevaart) heeft een veel grotere impact op klimaat dan nu vermeld. Klimaatdoelstellingen mogen niet uitgedrukt worden per m2 of per inwoner van een land. Dichtbevolkte landen kunnen zo nooit de doelstellingen bereiken. Het behoud van de veestapel garandeert ons een verdere kwalitatieve voedselvoorziening.

Vooruit: Eerder akkoord. Aanpassingen in de veeteeltsector zijn cruciaal om onze klimaatdoelstellingen te behalen. We moeten zo veel mogelijk onderzoeken welke winsten we kunnen halen met veemanagement, aangepaste voeding alsook circulaire vormen van veeteelt met koolstofopslag in de bodem. Een deel van de inspanning zal in Vlaanderen ook moeten komen van het afbouwen van de melk, rund- en varkensvleesproductie met aandacht voor de zelfredzaamheid binnen de Europese Unie en carbon leakage effecten.

Lees ook in Verkiezingen

Groen licht voor aantreden nieuwe Europese Commissie

Verkiezingen Het Europees Parlement heeft woensdag 27 november in plenaire zitting in Straatsburg met 370 tegen 282 stemmen bij 36 onthoudingen het vertrouwen gegeven aan de nieuwe Europese Commissie van voorzitter Ursula von der Leyen. De Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, treedt aan op 1 december.
Meer artikelen bekijken