Politieke partijen bekennen kleur: Het stikstofdecreet vergt heronderhandeling
Landbouwleven liet 9 Vlaamse partijen kleur bekennen door ze 6 stellingen over landbouw voor te leggen. Lees hier hun standpunt over stelling 2: Het stikstofdecreet vergt heronderhandeling.

BBB: Akkoord. Het stikstofdecreet is gebaseerd op verkeerde cijfers, er is gebruik gemaakt van een ongeschikt computermodel en de basis van ongelijkheid tussen landbouw en industrie is onrechtvaardig. De gevolgen na uitvoering van dit akkoord gaan veel te ver en zijn onaanvaardbaar. Boer Burger Belangen heeft dit reeds van bij het begin gezegd. Het stikstofdecreet is het absolute zwaarte/dieptepunt op Vlaams niveau voor de gehele landbouwsector.
Cd&v: Akkoord. Omwille van de onzekerheden die de gehanteerde modellen met zich meebrengen en omwille van het verschil in behandeling tussen landbouw en industrie moet de Programmatische Aanpak Stikstof omgevormd worden van een depositieaanpak naar een emissieaanpak. De bron van de uitstoot valt te bemeten. De herkomst van de neerslag valt zelfs niet te berekenen.
Groen: Akkoord. Het huidige stikstofdecreet volstaat voor ons niet, een goed stikstofdecreet moet:
(1) onze natuur redden en zorgen voor een gezonde leefomgeving,
(2) boeren perspectief geven met steun en begeleiding om hun stikstofuitstoot te verminderen, en
(3) eindelijk een juridisch robuust kader bieden dat zekerheid en duidelijkheid geeft aan onze boeren.
N-VA: Niet akkoord. Het stikstofdecreet zullen we niet herzien. Dit zou alleen maar tot rechtsonzekerheid leiden voor alle ondernemers door een dreigende vergunningenstop. Wel gaan in gesprek met de EC over eventuele flexibiliteit, en een herschikking van de natuurgebieden. Bovendien starten we wel met een onderzoek naar de omvorming van depositiebeleid naar emissiebeleid, zodat vanaf 2031 er een ander soort beleid kan worden gevoerd met meer duidelijkheid voor de boeren over wat er verwacht wordt van hen.
Open vld: Eerder akkoord. Het huidige stikstofkader vergt grote inspanningen, waarvoor een passend flankerend beleid is ontwikkeld. We benadrukken ook de noodzaak voor technologische innovatie voor effectieve implementatie de komende 6 jaar. Tegelijkertijd bereiden we ons voor op een post-2030 beleid dat zich meer op emissie dan depositie zal richten, en overleggen met de Europese Commissie om de unieke Vlaamse context te erkennen.
PVDA: Akkoord. Wij hebben het stikstofdecreet niet goedgekeurd, omdat er een paradoxale tegenstelling in zit. Het dwingt boeren om hun veestapel in te krimpen. Maar langs de andere kant dwingt de markt, gecontroleerd door de grote industrie, de boeren om steeds meer te produceren tegen dumpingprijzen. Veel boeren houden vandaag al amper iets over. Als ze door het stikstofdecreet minder mogen produceren, zonder dat er iets wordt gedaan aan de dumpingprijzen, dreigen velen van hen kopje onder te gaan.
Vlaams Belang: Akkoord. Niet alleen heronderhandeling maar een volledig nieuwe start. Prutsen aan een bestaand decreet zorgt altijd voor miserie.
Voor U: Akkoord. Zelfs meer, het moet volledig herschreven worden. Huidig decreet is nooit een vraag geweest van Europa en het was gebaseerd op verkeerde cijfers en modellen. Meer nog op het moment van goedkeuring toonden studies van de universiteiten van Amsterdam, Antwerpen en Wageningen reeds aan dat het doel (instandhouden van habitat) totaal niet bereikt zal worden met dit decreet.
Vooruit: Eerder akkoord. Voor Vooruit is het essentieel dat het stikstofkader rechtszekerheid geeft aan iedereen die wil investeren. Dat betekent dat de stikstofimpact aantoonbaar moet reduceren zodat er ruimte vrijkomt om nieuwe vergunningen te verlenen. Als het huidige kader die garanties niet kan geven, moet het aangepast worden.