Startpagina Verkiezingen

Politieke partijen bekennen kleur: Landbouwgrond moet landbouwgrond blijven

Landbouwleven liet 9 Vlaamse partijen kleur bekennen door ze 6 stellingen over landbouw voor te leggen. Lees hier hun standpunt over stelling 1: Landbouwgrond moet landbouwgrond blijven.

Leestijd : 3 min

BBB: Akkoord. Grond in landbouwgebeid moet deze functie behouden, ook paarden en hobbydieren toegelaten. We leven in een wereld die snel verandert door toenemende conflicten en extremere weerfenomenen die hun impact hebben met een schommelend aanbod tot gevolg. Daarom de bescherming van landbouwgrond door een herbevestiging van 750.000 ha landbouwgrond! Verder mag er geen verkoop van publieke landbouwgronden meer plaatsvinden. Pachten van een publiek bestuur is een win win voor boer en burger!

Cd&v: Akkoord. Landbouwgrond is vandaag reeds schaars en duur. Bepaalde landbouwgronden een andere bestemming geven maakt resterende landbouwgronden nog schaarser en nog duurder. Terwijl landbouwgrond een noodzakelijke voorwaarde is voor onze voedselbevoorrading en onze voedselvoorziening, kwantitatief (veel grond), maar ook kwalitatief (goede grond).

Groen: Eerder akkoord. Toegang tot grond is belangrijk voor boeren, zeker jonge boeren. We pakken oneigenlijk gebruik aan zoals verpaarding en vertuining. De rol van de Vlaamse Grondenbank bij de VLM wordt uitgebreid. Het pachtdecreet moet een duurzame landbouwtransitie ondersteunen. 75% van de landbouwgrond wordt gebruikt om dierenvoeder te telen en Groen ijvert voor een belangrijke afbouw van de veestapel. Op vrijgekomen grond moet worden ingezet op de eiwitshift en op het opnieuw gezonder maken van onze natuur.

N-VA: Eerder akkoord. De toegang tot grond voor landbouwers staat onder druk door hoge prijzen. Die zijn deels te verklaren door zonevreemdheid (vertuining, verpaarding,...), en dat moeten we bestrijden. Er wordt tegelijkertijd onterecht veel met de vinger gewezen naar het natuurbeleid. Er is inderdaad 31.000 ha bos in agrarisch gebied, maar 44.200 ha in natuurgebied wordt gebruikt als landbouwgrond. Dat toont vooral dat we op sommige plaatsen moeten bekijken of de bestemming van de grond wel de juiste betreft.

Open vld: Akkoord. We willen het landbouwareaal beschermen door de juridische bestemming ervan te behouden. Het opkopen van landbouwareaal door natuurverenigingen moet stoppen. Dit sluit grondenruil niet uit. We willen ook meer mogelijkheden geven aan boeren tot zelfrealisatie van natuurdoeleinden, zodat men minder redenen kan aanhalen om gronden aan hen te onttrekken. Het is daarnaast belangrijk om de bestemming van gronden zo veel mogelijk te laten inpassen in het persoonlijke bedrijfsmodel van de boer.

PVDA: Akkoord. Landbouwgronden moeten beschermd worden en dienen voor voedselproductie. We offeren geen landbouwgrond meer op. De verkoop door de overheid en de aankoop door speculanten moet verboden worden. Naar Waals voorbeeld willen we ook in Vlaanderen een observatorium voor landbouwgrond, dat algemene gegevens over de grondmarkt verzamelt. Zoals in Frankrijk willen we overheidsbedrijven met voorkooprecht voor landbouwgrond, die aan voordelige prijzen verkocht of verhuurd worden aan landbouwbedrijven.

Vlaams Belang: Akkoord. De 750.000 ha landbouwgrond moet afgebakend worden en beschikbaar blijven voor landbouw, niet voor natuur of bos.

Voor U: Akkoord. In 1977 zijn alle gronden opgesplitst in verschillende zones waaronder landbouwzone er één van is. Het is niet nodig om om de zoveel jaar die zones te herbekijken of herbevestigen. Het is zeker niet toegelaten om in elkaars gebied gronden te wijzigen of op te kopen of op zo'n manier te regels op te leggen zodat landbouw niet meer rendabel is. Wij streven er via ons landbouwherstelplan naar toe om onterecht vervreemde landbouwgronden als landbouw te herstellen.

Vooruit: Eerder akkoord. Betaalbare landbouwgrond moet toegankelijk zijn en blijven voor landbouwers. Er moet paal en perk gesteld worden aan landbouwgrond die ingepalmd wordt door golfterreinen, maneges en paarden. We starten een observatorium voor de monitoring van de prijs van landbouwgrond en zijn strenger voor het verlenen van vergunning voor recreatieve activiteiten in landbouwgebied.

Lees ook in Verkiezingen

Groen licht voor aantreden nieuwe Europese Commissie

Verkiezingen Het Europees Parlement heeft woensdag 27 november in plenaire zitting in Straatsburg met 370 tegen 282 stemmen bij 36 onthoudingen het vertrouwen gegeven aan de nieuwe Europese Commissie van voorzitter Ursula von der Leyen. De Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, treedt aan op 1 december.
Meer artikelen bekijken