Startpagina Onderwijs

Gemeente Glabbeek gaat landbouweducatie invoeren in scholen

Na de creatie van het landbouwleerpad in de gemeente Glabbeek gaat de gemeente op initiatief van de voorzitter van de gemeentelijke landbouwraad en Dorpspartij-ondervoorzitter Leen Schrevens landbouweducatie invoeren in de Glabbeekse scholen.

Leestijd : 2 min

Het dorpspartijbeleid van Glabbeek wil als fruit -en landbouwgemeente nog meer gaan investeren in de promotie van hun landbouw en fruitteelt. Met als doel deze dichter te brengen bij de consument van vandaag, maar ook bij de consument van morgen.

Dorpspartij-ondervoorzitter Leen Schrevens: “Er wordt bewust al heel wat aandacht gespendeerd aan natuureducatie op scholen. Maar omdat er vandaag nog heel wat kinderen zijn die onvoldoende weten hoe en waar onze voeding geproduceerd wordt willen we van landbouweducatie een extra lesthema maken op de 3 scholen in Glabbeek. Om deze landbouweducatie tot stand te kunnen brengen gaan we als Dorpspartijmeerderheid hiervoor de nodige ondersteuning invoeren voor zowel de scholen, als de landbouwers en fruittelers.”

Vergoeding voor schoolbezoeken

Via een nieuw gemeentelijk reglement kan vanaf volgend schooljaar elke landbouwer of fruitteler die zijn deuren openzet voor één van de scholen een financiële tegemoetkoming krijgen van 75 euro per bezoek. Op deze manier wordt de landbouwer of fruitteler ondersteunt in de extra moeite en tijd die ze hierin gestoken hebben en zal dit ook aanmoedigen om de deuren te blijven openen voor dergelijke schoolbezoeken.

Naast de gemeenteschool krijgen ook de 2 andere scholen van het vrije onderwijsnet deze kostprijs terugbetaald vanuit de gemeente. In samenwerking met de gemeentelijke landbouwraad wordt er binnenkort een landbouweducatiedag op poten gezet waarbij er een aangepast lessenpakket voorzien wordt op basis van de leeftijd van de leerlingen met bijzondere aandacht rond gezonde en lokale voeding. Op de gemeenteraad van mei zal dit nieuw gemeentelijk reglement worden goedgekeurd en scholen kunnen vanaf volgend schooljaar al gebruik maken van dit nieuw aanbod.

Peter Reekmans (Burgemeester Glabbeek)

Lees ook in Onderwijs

LTI Oedelem: jongeren kiezen bewust voor landbouwrichting op school

Onderwijs Het LTI Oedelem biedt als secundaire school de richting Landbouw aan in zowel de D/A- als A-finaliteit. Meer en meer zien leerkrachten de klassamenstelling veranderen. Waar LTI Oedelem startte als dé school waar alle landbouwerszonen en -dochters op school zaten, trekt de school meer en meer leerlingen aan die geen voorkennis hebben van landbouw.
Meer artikelen bekijken