Startpagina Veeteelt

Hoge concentratie van vogelgriepvirus in melk van besmette koeien in VS

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt het gebruik van gepasteuriseerde melk aan nadat hoge concentraties van het vogelgriepvirus werden aangetroffen in de melk van besmette koeien in de Verenigde Staten.

Leestijd : 1 min

Er lopen onderzoeken om te proberen te bepalen hoe lang het H5N1-virus kan overleven in de melk, maar intussen is waakzaamheid geboden, aldus de WHO.

Volgens Wenqing Zhang van de gezondheidsorganisatie worden in steeds meer Amerikaanse staten kuddes koeien besmet met het vogelgriepviorus. Zij spreekt over een nieuwe etappe in de verspreiding van het virus onder zoogdieren.

Voorlopig zijn er geen bewijzen dat het H5N1-virus van mens op mens wordt overgedragen, maar omdat het fel circuleert onder dieren, vrezen experts dat het virus zou kunnen muteren. Mensen raakten wel al besmet door contact met besmette dieren.

Door melk te pasteuriseren (en dus te verwarmen), wordt het virus gedood. Tussen begin 2023 en 1 april 2024 registreerde de WHO een totaal van 889 gevallen van vogelgriep bij mensen in 23 landen, waaronder 463 sterfgevallen. Dat brengt het sterftecijfer op 52 %, wat volgens de organisatie ‘buitengewoon hoog’ is.

Belga

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken