Boeren tonen actiebereidheid in Genk
Meer dan 600 tractoren en boeren namen deel aan de voorlopig laatste actie van de Boerenbond op vrijdag 9 februari in Genk. De actiebereidheid bij de boeren is nog steeds hoog, zegt Boerenbond. “Het vuur is gaan smeulen, maar kan snel terug oplaaien.”

Boerenbond en Groene Kring hadden nog een laatste boerenprotest gepland na de start van het overleg met de regeringen. Op vrijdag 9 februari kwamen vanaf 11.30 uur meer dan 600 tractoren de Onderwijslaan in Genk opgereden. De boeren parkeerden zich op en langs de weg, waardoor de verbindingsweg naar het Thor Park, de voormalige mijnsite van Waterschei, geblokkeerd was. Daar vond tegelijkertijd een informele Europese top plaats.
Met hun actie wil de Boerenbond een signaal geven aan beleidsmakers dat de actiebereidheid van boeren nog steeds hoog is. “De gesprekken met de regeringen moeten tot concrete resultaten leiden”, zei Boerenbondvoorzitter Lode Ceyssens vooraf. “Het vuur is gaan smeulen, maar kan snel terug oplaaien.” Hij had ook een boodschap voor politici: “Stop met wijzen naar andere regeringen en het ketenoverleg, kijk liever eerst naar wat je zelf kan doen voor landbouwers.”
Lotte Arkens, de voorzitter van de Groene Kring Limburg, vatte het tijdens haar toespraak samen: “Wij zullen niet zwijgen totdat onze stem gehoord is. Totdat er effectief iets gebeurt.” Achteraf zij Arkens dat de rust pas zal terugkeren wanneer boeren de resultaten van de onderhandelingen voelen.
Voorlopig plant Boerenbond geen nieuwe acties en wacht de landbouworganisatie de onderhandelingen met onder andere de Vlaamse regering af. Die zou morgen (10 februari) onderling samenkomen om de verdeeldheid over maatregelen ter bescherming van landbouwgrond uit te klaren. Begin volgende week zit de regering terug samen met de landbouworganisaties.
Landbouworganisaties herhalen eisen
Ceyssens en Arkens herhaalden tijdens hun toespraken nog eens hun eisen naar de verschillende regeringen: onder andere een einde aan het omzetten van landbouwgrond naar natuur, omslag van een neerslag- naar een uitstootsysteem bij het terugdringen van stikstof en eenvoudigere administratieve lasten.
Boerenbond ziet snelle winsten in flexibelere bemestingstermijnen en een einde aan buitensporige boetes bij administratieve fouten. Het bereikte akkoord voor het mestactieplan (MAP7) moet voor hen ook uitgevoerd worden door de Vlaamse overheid, zonder bijkomende maatregelen.
Brouns spreekt boeren toe
Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) zakte af van de Europese top over economie in het Thor park naar het boerenprotest. Daar betuigde hij in een toespraak zijn steun aan de eisen van de landbouwers. “Het moment van daden is aangebroken. Wij komen volgende week met concrete voorstellen voor de uitdagingen van nu en in de toekomst.”
Achteraf bevestigde Brouns dat er concrete voorstellen tijdens het overleg besproken werden, maar dat die nu verder uitgewerkt moeten worden. “Over landbouwgrond bestaat nog geen overeenstemming, maar wel over andere punten”, zei Brouns. “Zo zijn de regeringspartners het eens dat agrarisch gebied omgezet moet worden naar herbevestigd agrarisch gebied, dat landbouwers ondersteund moeten worden via een waarborgregeling en dat er zo snel mogelijk werk moet gemaakt worden van een emissiebeleid.”
Geen incidenten
De burgermeester van Genk, Wim Dries (cd&v), sprak als laatste de aanwezige boeren toe. Hij bedankte hen voor het goede verloop van de actie. Die was voor zover bekend zonder incidenten verlopen. Sfeermakers waren gratis frieten en hamburgers, vuurwerk en bommetjes, en een klas juichende kinderen van de lokale basisschool St.-Jozefschool.
“De leerkrachten hebben in de klas aandacht besteed aan de boerenprotesten”, zei directeur Raf Claes. “De leerlingen komen nu de actie steunen.”
De politie had wel verschillende maatregelen genomen om de veiligheid te garanderen en was in grote getalen aanwezig. De weg naar de Europese top was bijvoorbeeld geblokkeerd met zware voertuigen van de stad Genk en een politieblokkade. Ceyssens riep tijdens zijn toespraak op om deze en toekomstige acties ordelijk te laten verlopen. “We moeten een stevig signaal geven op een manier dat de burgers achter ons blijven staan”, zei hij. “Er is nu massale steun voor de boeren, en die gaan wij bij de verkiezingen op 9 juni ook nog nodig hebben.” Uiteindelijk verlieten de landbouwers rond 15 uur langzaam de betoging.