Startpagina Actueel

Verdachten van vernielingen en blokkades aangehouden door Nederlandse politie

De Nederlandse politie heeft 2 mannen aangehouden die mogelijk betrokken waren bij de boerenacties van maandagavond en dinsdagochtend. De politie en Openbaar Ministerie gaan na spoedoverleg nu sneller optreden tegen actievoerders die de wet overtreden.

Leestijd : 3 min

Het gaat om een 39-jarige man uit Klarenbeek en een 35-jarige man uit Eerbeek die worden verdacht van het dumpen van afval en brandstichting. Zij werden dinsdag 6 februari tijdens het protest aangehouden op de A50 en zitten momenteel vast.

“Een demonstratie is toegestaan binnen de grenzen van de wet, maar bij de acties op maandagavond was daar geen sprake van. De strafbare feiten die bij deze acties zijn gepleegd zijn onacceptabel”, aldus waarnemend politiechef Gert Veurink. De politie meldde verder op te schalen om voorbereid te zijn op toekomstige boerenacties.

“Het in brand steken van hooibalen en mogelijk asbest op snelwegen is een ernstig strafbaar feit”, zei Rinus Otte, collegevoorzitter van het Openbaar Ministerie. De politie wees erop dat afval dumpen en in brand steken een gevaar voor de gezondheid en voor het milieu betekent.

Boeren voerden op 15 plekken in het land actie. Zo werden hooibalen en afval in brand gestoken, wat leidde tot afgesloten rijstroken. De politie moest in Staphorst, Steenwijk en Apeldoorn brandweerlieden beschermen die werden belaagd door de actievoerders. Daarbij werd niemand aangehouden.

Boerenacties zijn ‘complete waanzin’

De politiebonden in Nederland noemden dinsdag de boerenacties van de afgelopen dagen nog ‘complete waanzin’ en wilden van de minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz ‘rugdekking’. Dat lieten de 4 politiebonden weten, na berichtgeving in het Algemeen Dagblad.

“Zorg in de lokale driehoek (n.v.d.r. het overleg van politie, openbaar ministerie en lokale overheid in Nederland) voor eenduidig optreden bij misdrijven en overtredingen, zorg voor voldoende capaciteit bij zowel politie als OM om te kunnen optreden”, stelden de bonden in een verklaring.

De 4 landelijke bonden - de Nederlandse Politiebond, de ACP, ANVP en Equipe - zeiden dat demonstreren een ‘goed recht’ is, maar ‘het in gevaar brengen van burgers en politiemensen is niet goed te praten. Politiemensen horen veilig hun werk te kunnen doen, dit gaat alle grenzen te buiten’.

De minister heeft volgens de bonden ‘de taak om politieke onrust weg te nemen’. “Want enkel de politiek kan deze polarisatie en de onrust in de samenleving tegengaan.”

Spoedoverleg over wangedrag bij demonstraties

De Nederlandse justitieminister Dilan Yeşilgöz riep dinsdagmiddag de top van de politie en het Openbaar Ministerie bijeen voor spoedoverleg over het optreden bij de uit de hand gelopen demonstraties van boeren, maar ook van klimaatactivisten de voorbije dagen. Zij zag daar ‘voorbeelden van misdrijven’ en wil onder meer weten hoe daartegen wordt opgetreden.

“Ik sta hier met woede en frustratie”, aldus de bewindsvrouw tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer. “De maat is wat mij betreft helemaal vol.” Zij noemde boeren die brand stichtten en gevaarlijke materialen op de weg gooiden, maar ook klimaatactivisten die snelwegen blokkeerden door zich eraan vast te lijmen.

Justitieminister Dilan Yeşilgöz zei dat wat maandagavond gebeurde tijdens boerenprotesten ‘ misdrijven zijn’.
Justitieminister Dilan Yeşilgöz zei dat wat maandagavond gebeurde tijdens boerenprotesten ‘ misdrijven zijn’. - Foto: Belga

Yeşilgöz wil onder meer van het Openbaar Ministerie weten ‘wat er nodig is’ om de scheidslijn duidelijker te krijgen tussen gebruik en misbruik van het demonstratierecht. Maar wat maandagavond gebeurde tijdens boerenprotesten, ‘dat zijn misdrijven’, vindt zij. “Gelukkig zijn vandaag 2 mensen opgepakt. Zo nodig zullen meer mensen van hun bed worden gelicht. Kan je nooit genuanceerd over praten.”

Ook het roepen van bedreigende leuzen moet wat Yeşilgöz betreft vaker en harder worden aangepakt. “Als je in Amsterdam op straat rondloopt en scandeert dat Rutte dood moet en dat Biden dood moet, hoezo loop je door, hoezo word je niet opgepakt? Dat wil ik weten. Ik ben daar echt ongelofelijk klaar mee.”

Het resultaat van het spoedoverleg woensdagochtend is dat de Nederlandse politie en het Openbaar Ministerie (OM) sneller en direct gaan optreden tegen actievoerders die de wet overtreden. Dat kan het ter plekke beboeten zijn. Als niet direct kan worden opgetreden, worden zij achteraf beboet en vervolgd.

De maat is vol, stelden zij in een gezamenlijke verklaring. “Dit is geen demonstreren, dit zijn geen protesten, dit zijn illegale acties of zelfs het plegen van misdrijven. Daar komen de actievoerders niet mee weg.”

Belga/ThD

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken