Landbouwlobby en politici spelen landbouw en natuur tegen elkaar uit, aldus Natuurpunt
De landbouwlobby en de daaraan verbonden politici richten het boerenprotest op de natuur. Ze spelen landbouw en natuur tegen elkaar uit, zo reageerde Natuurpunt dinsdagmiddag. “Daarmee laten ze én de bevolking én de boeren stikken.”

Cd&v heeft een paar voorstellen klaar om de woede van boeren te bekoelen. Een daarvan is dat landbouwgrond in handen moeten blijven van landbouwers. De partij wil niet meer dat er in ruimtelijke procedures nog landbouwgrond wordt omgezet naar een andere bestemming en wil ook niet dat de overheid en Natuurpunt nog landbouwgrond kopen.
Natuurpunt reageert dinsdagmiddag. De organisatie komt op voor een sterk natuurnetwerk en een gezond milieu. “Wie de milieumaatregelen probeert af te zwakken en de pijlen op de natuur richt, leidt de aandacht af van de essentie: het falende landbouwbeleid waar vooral de boer de dupe van is. De natuur is niet de boosdoener”, zegt Jos Ramaekers van Natuurpunt.
Natuur slokt landbouw niet op
Volgens de organisatie slokt de natuur de landbouwgrond niet op: slechts 1,8% van het Vlaams agrarisch gebied valt onder een natuurbeheerplan, in herbevestigd agrarisch gebied slechts 0,2%. “Dit staat in contrast met de 12% die gebruikt wordt als paardenweide of de vele hectaren die door de lokale besturen worden omgezet naar woon- of industriezone”, benadrukt Ramaekers.
Natuurpunt breidt de natuur vooral uit op gronden die voor landbouw minder geschikt zijn, zoals natte graslanden in beekvalleien, schrale heidegronden of oude bossen. “We proberen de versnipperde natuurgebieden te verbinden, zodat ze minder kwetsbaar zijn en kunnen fungeren als klimaatbuffer bij droogte en overstromingen”, aldus Ramaekers.
Hij herinnert eraan dat 25 jaar geleden in Vlaanderen werd afgesproken om te evolueren naar 750.000 hectare landbouwgebied, 150.000 hectare natuurgebied en 53.000 hectare bosgebied. Vandaag is er op kaart 783.251 hectare landbouwgebied. Op de 33.251 hectare ontbrekende natuur is het volgens Natuurpunt nog wachten.
Voedselzekerheid niet in gedrang
Natuurpunt wijst er ook op dat de voedselzekerheid niet in het gedrang komt: “Met 47% van Vlaanderen in landbouwgebruik is dat haast onmogelijk, ook niet als er een paar procenten naar natuur zouden gaan. De druk komt van de intensieve, op export gerichte veeteelt.”
“Vijfenzeventig procent van het landbouwareaal wordt gebruikt om veevoer zoals gras en maïs te telen. Daarbovenop importeren we nog eens dubbel zoveel soja van overzee. Dat alles voor een gigantische veestapel. De helft van het vlees wordt geëxporteerd naar het buitenland”, aldus Ramaekers.
‘Het model deugt niet’
Volgens hem helpt het huidige landbouwmodel de boer niet. Een derde van de Europese begroting gaat naar landbouw. In 2022 werd er in België 737 miljoen euro uitgekeerd aan 37.000 landbouwbedrijven. De agro-industrie wordt almaar rijker en machtiger, klinkt het.
“En toch heeft de doorsnee boer het moeilijk. Dan deugt het model niet. Dat leidt tot veel frustratie en woede. Maar als de boeren op straat komen voor verandering, wordt dat door de bonden en landbouwminister vertaald in eisen om een systeem te behouden waar de boeren zelf de dupe van zijn”, maakt Ramaekers zich sterk.
Natuurpunt wil dat het beleid investeert in de noodzakelijke, duurzame transitie die de boer opnieuw toekomst biedt. “Druk niet op de pauzeknop voor de Green Deal. Voer de afspraken rond ruimtelijke ordening eindelijk uit in plaats van ze af te breken. Zie de landbouw als een sector die naast voedselvoorziening veel meerwaarde biedt aan de samenleving. En beloon de boer die daaraan meewerkt”, besluit Ramaekers.