Startpagina Actueel

ABS en Boerenbond positief over voorstel om landbouwgebied voor te behouden voor boeren

Landbouworganisaties Algemeen Boerensyndicaat (ABS) en Boerenbond scharen zich dinsdagavond voor aanvang van het overleg met de Vlaamse regering achter het cd&v-voorstel om landbouwgrond voor te behouden voor landbouwers. Als de overheid meedingt naar die grond, wordt de prijs volgens hen namelijk opgedreven.

Leestijd : 2 min

Cd&v-voorzitter Sammy Mahdi stelde dinsdagochtend 6 februari voor dat landbouwgronden niet meer gekocht mogen worden door overheid en natuurorganisaties zoals Natuurpunt. Achter dit voorstel scharen Boerenbond en ABS zich nu, net voor aanvang van het tweede overleg tussen de landbouworganisaties en de Vlaamse regering.

“Het zou goed zijn moest Vlaanderen stoppen met het zelf aankopen of subsidies geven voor het aankopen van landbouwgronden”, stelt Lode Ceyssens, voorzitter van de Boerenbond. Het vrijwaren van landbouwgrond voor landbouwers zou volgens hem alvast een ‘eerste stap’ zijn.

Volgens Ceyssens hebben boeren in Vlaanderen ook grond te kort. “Een gemiddeld Vlaams landbouwbedrijf is 26 à 27 ha groot. Dat is maar half zo groot als in Wallonië”, klinkt het.

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) omschreef het cd&v-voorstel als ‘symboolpolitiek’ waarbij de natuur en de landbouw tegen elkaar worden opgezet. Volgens Ceyssens komt die polarisatie vooral doordat er door het aankopen van landbouwgrond midden in landbouwgebied plots natuurgebied of bos komt te liggen, wat dikwijls ook implicaties heeft voor de landbouwgronden eromheen.

Hendrik Vandamme, voorzitter van ABS, benadrukt op zijn beurt dat de prijs voor landbouwgrond in Vlaanderen zeer hoog ligt in vergelijking met Wallonië en de ons omliggende landen. Dat vloeit mee voort uit het feit dat Vlaanderen meebiedt op die gronden. “Daarom moet agrarisch gebied voorbehouden blijven voor de landbouw.”

Daarnaast hopen beide organisaties dat de Vlaamse regering ook met maatregelen komt om de administratieve last voor de boeren in te perken. Vandamme verwijst onder meer naar de hoge boetes die in het mestdecreet staan voor administratieve fouten. Ceyssens wil dan weer dat de Vlaamse regering meteen aan de slag gaat met het emissiereductiemodel voor stikstof.

Belga

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken