Startpagina Actueel

Boeren gaan bruggen over E34 en E17 bezetten

Groene Kring, de organisatie voor jonge landbouwers, wil vandaag de bruggen over de E34 en E17 tussen Antwerpen en Gent bezetten.

Leestijd : 4 min

Groene Kring wil met de actie het boerenprotest onderschrijven. Maar het is uitdrukkelijk niet de bedoeling om de snelwegen te blokkeren. De bruggen zullen tussen 15 en 18 uur bezet worden, zegt Groene Kring.

"Dit gebeurt niet met de bedoeling mensen te hinderen, wel om mee het signaal van jonge boeren duidelijk te maken", klinkt het. Groene Kring verwijst uitdrukkelijk naar het stikstofakkoord dat jonge boeren geen enkel perspectief geeft. "De acties komen van onderuit en hebben een heel duidelijk boodschap: zo kan het niet langer. We moeten nu gehoord worden", zegt voorzitter Karel D'Eer van Groene Kring Oost-Vlaanderen.

De jonge landbouwers geven aan te willen verduurzamen. "Maar we moeten dat wel kunnen. Vandaag maakt de politiek dat onmogelijk", besluit D’Eer.

Schade aan wegdek

De protestactie van landbouwers op het viaduct van Merksem op de Antwerpse ring richting Gent van vanmorgen heeft schade berokkend aan het wegdek. Dat zegt het Vlaams Verkeerscentrum. Het gaat om 1 rijstrook, die volgens het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) met spoed wordt hersteld.

Om de herstellingswerken de nodige ruimte te geven, zijn 2 rijstroken richting Gent afgesloten. De rest van de R1 richting Gent is wel weer vrij voor het verkeer. Richting Nederland is de weg eveneens volledig vrij, maar de colonne tractoren die het viaduct bezette maakt nu van die weg gebruik om naar het noorden te trekken.

Overleg en dialoog over boerenblokkades

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v) roept de protesterende boeren op om op een veilige manier actie te voeren. "Belangrijk is de vrije doorgang voor de hulp- en politiediensten", zegt ze. Er wordt op overleg en dialoog ingezet om de situatie zo goed mogelijk te controleren.

Eerder op de ochtend riep Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) minister Verlinden op om maatregelen te nemen om de blokkades op te heffen die op verschillende plaatsen door protesterende boeren opgeworpen worden. Premier Alexander De Croo (Open Vld) reageerde dat het opheffen van de blokkades op basis van overleg moet gebeuren. Ook Verlinden zit op die lijn. "We zetten in op overleg en dialoog om op die manier zo goed als mogelijk de situatie te controleren. Belangrijk daarbij is de vrije doorgang voor de hulp- en politiediensten", zegt ze.

Verlinden roept de landbouwers wel op om op een veilige manier actie te voeren. "Dit betekent dus dat er altijd voorrang en doorgang wordt gegeven aan de politiediensten en hulpdiensten zodat zij steeds hun opdrachten kunnen uitvoeren en snel en vlot ter plaatste kunnen geraken om hulp te bieden."

Volgens haar werken de landbouwers toe naar de Europese top van donderdag in Brussel, waar ze samen met landbouwers uit andere landen zullen manifesteren. Er zijn sinds 30 januari steeds meer wilde blokkades. Die bemoeilijken het overleg en de dialoog omdat de politiediensten steeds op zoek moeten gaan naar een nieuw aanspreekpunt, zegt Verlinden.

Ook de impact voor de andere weggebruikers wordt hierdoor groter, en dus ook de begrijpelijk ergernissen die daardoor ontstaan. "Ik herhaal daarom dus ook uitdrukkelijk mijn oproep: er is nu begrip voor de verzuchtingen van onze landbouwers en zij zullen de mogelijkheid krijgen, bijvoorbeeld op 1 februari, op de dag van de Europese top, om in Brussel te manifesteren." 

Franse blokkades wijken niet

In Frankrijk blokkeren landbouwers voor de tweede dag op rij strategische wegen rond Parijs. Ze zijn vastberaden aan te tonen dat ze zullen volhouden als de nieuwe maatregelen die de Franse overheid zal aankondigen, niet zouden volstaan. Tegelijk houdt de dreiging aan dat de boeren de groothandelsmarkt van Rungis zullen blokkeren.

Een konvooi van 200 tractoren was vertrokken uit Agen naar de groothandelsmarkt van Rungis, maar moest terugkeren. Een gendarme had de boeren op de snelweg tegengehouden. Op vraag van de overheid tracht de politie de activiteiten van de groothandelsmarkt te verzekeren. Die markt is van groot belang voor de voedselvoorziening in de Franse regio Ile-de-France. Pantservoertuigen staan daarom opgesteld in Rungis.

"Ons doel is niet om de Fransen uit te hongeren, maar om hen te voeden", aldus Arnaud Rousseau, voorzitter van de landbouworganisatie FNSEA, op Europe 1 op 30 januari. Volgens hem is het geen goed idee om Rungis te blokkeren. De boeren begonnen op 29 januari in de namiddag hun blokkade van snelwegen nabij de Franse hoofdstad en andere grote steden en brachten de nacht door in hun tractoren. Volgens een politiebron waren op 29 januari een duizendtal boeren en meer dan 500 voertuigen betrokken bij de Franse protesten. De boerenprotesten duren daar al meer dan een week. De landbouwers blokkeren wegen en dumpen op sommige plaatsen mest. Ze klagen over dalende inkomsten, administratieve complexiteit en veranderende of te strenge regels.

Belga

Lees ook in Actueel

Handel blijft risico voor IBR

Veeteelt Inzake Infectieuze Bovine Rhinotracheïtis (IBR) zijn de globale cijfers goed, maar volgens Dierengezondheid Vlaanderen (DGZ) blijft de handel in runderen voor risico’s zorgen.
Meer artikelen bekijken