Startpagina Actueel

Fouten en nalatigheid oorzaak van gifwolk Zevekote

Het incident met de lekkende salpetertank in Zevekote begin april is niet louter accidenteel maar vooral het gevolg van enkele fouten en nalatigheden bij de constructie en installatie van de tank. Dat blijkt uit onderzoek dat Vlaams parlementslid Tine Soens (sp.a) opvroeg bij de bevoegde minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V).

De opslagtank voor salpeterzuur werd in 2015 tweedehands aangekocht, en diende voor een mestverwerkingsinstallatie. Volgens de aanbieding betrof het een roestvrije stalen tank. Uit het onderzoek is gebleken dat bij de levering van de tank te Zevekote een aantal openingen, bestemd voor eventuele aansluitingen, waren afgedekt met vier stalen blindflenzen. Staal is niet resistent tegen salpeterzuur, roestvrij staal wel. Het staal is opgelost wat geleid heeft tot lekken in de wanden. Juridisch moet blijken of de verkoper de verkoopsvoorwaarden heeft geschonden, wat de exploitant en keurder...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Actueel

Aandachtspunten inzake voeding en mogelijke aandoeningen nu schapen met lammeren terug de wei op gaan

Schapen Na een kletsnat najaar en een natte winter zijn we sinds een paar weken in een droogte beland. Die kwam een vlotte grasgroei zeker niet ten goede, mede door de lage temperaturen ‘s nachts. Intussen is de grasgroei toch op gang gekomen. De piek van de aflamperiode is achter de rug en ooien en lammeren kunnen opnieuw de wei op. Wat zijn aandachtspunten voor elke schapenhouder in deze periode?
Meer artikelen bekijken