Startpagina Akkerbouw

Toch geen ‘kritieke’ problemen in de weg van verlengde toelating glyfosaat in EU

Glyfosaat, een controversiële onkruidverdelger, vormt geen ‘kritiek punt van bezorgdheid’. Dat heeft de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) vastgesteld in een langverwachte studie, die donderdag werd voorgelegd aan de Europese Commissie. Op basis daarvan moet die beslissen of de toelating van glyfosaat ook na 15 december verlengd zal worden in de Europese Unie.

Leestijd : 2 min

Bij het onderzoek waren 90 experten betrokken uit verschillende lidstaten, die zich baseerden op 2.400 studies. Hoewel de EFSA opmerkt dat voor een deel van de toepassingen van glyfosaat 'een hoog langetermijnrisico bij zoogdieren' bestaat, maakt de instelling zich geen 'kritieke' zorgen voor mensen, dieren en het milieu. Een probleempunt wordt namelijk pas als 'kritiek' gedefinieerd wanneer het van invloed is op alle voorgestelde toepassingen van de te beoordelen stof.

Glyfosaat is de actieve component in het bestrijdingsmiddel Roundup van het Amerikaanse bedrijf Monsanto. Tegen het bedrijf lopen verschillende rechtszaken omdat het middel mogelijk kankerverwekkend is. In 2015 classificeerde het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) het glyfosaat als 'waarschijnlijk kankerverwekkend'. In juni vorig jaar sprak het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA) dat echter tegen, vanwege een tekort aan wetenschappelijk bewijs.

Landbouworganisaties zijn tegen een volledig verbod omdat er geen waardig alternatief zou zijn. Belgisch vicepremier Petra De Sutter (Groen) pleit wel ten stelligst voor een totaalverbod op het pesticide. Zij wijst op mogelijke verbanden met niet enkel kanker, maar ook de ziekte Parkinson. Bovendien schaadt het product bijen en zodoende de biodiversiteit. 'Ook het EFSA-rapport toont dat schadelijke effecten niet uitgesloten kunnen worden. In zulke gevallen geef je altijd voorrang aan de gezondheid', klinkt het. De minister hoopt dat België dit najaar tegen de verlenging van de vergunning zal stemmen.

Belga

Lees ook in Akkerbouw

MAP 7 moet leiden tot betere nitraatresidu’s

Akkerbouw De maatregelen van MAP 7 zullen volgens minister Jo Brouns leiden tot een verlaging van de nitraatresidu’s en tot een verbetering van de waterkwaliteit in Vlaanderen. Landbouwers zullen moeten bemesten volgens de 6 J’s – dat zijn de bekende 4 J’s, aangevuld met ‘juiste plaats’ en ‘juiste teeltrotatie’.
Meer artikelen bekijken