Startpagina Akkerbouw

Wortelgewassen in de teeltrotatie: aroma’s voor een inkomen

Europa legt de Vlaamse landbouwers heel wat vergroeningsmaatregelen op. Zo moet een ruime rotatie ervoor zorgen dat de grond niet wordt uitgeput. Ook aromatische wortelgewassen kunnen passen in de rotatie. Mierik, lavas en grote engelwortel zijn zo’n gewassen. Het doel van het LA-traject Aroma-roots is dan ook om de teelt van deze gewassen te optimaliseren, en te stimuleren voor de Vlaamse bio-economie.

In februari werd de kick-off georganiseerd van het LA-traject Aroma-roots. Het project doelt, zoals de naam al doet vermoeden, op aromatische wortelgewassen. De focus wordt gelegd op mierik, lavas en grote engelwortel. Die zouden ook goed inzetbaar zijn in de bio-economie. Het onderzoek zal lopen tot eind 2025, en wordt gesubsidieerd door het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (Vlaio) en de Europese Unie. Coördinator van het project is Flanders’ FOOD, dat als algemeen doel heeft gesteld te willen zorgen voor economische groei in de...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Akkerbouw

Kies voor geteste vroege of late maïsrassen

Maïs 2024 was een slecht maïsjaar. An Schellekens van het Landbouwcentrum voor Voedergewassen (LCV) ging in het kader van ‘LCV Actueel’ – 13 studievergaderingen over voedergewassen in heel Vlaanderen – onder meer in op wat maïstelers konden leren uit dat jaar. “Vroege rassen bieden dankzij hun kortere teeltduur gewoonlijk iets meer zekerheid dan late rassen. Belangrijk is vooral dat je kiest voor rassen die getest werden.”
Meer artikelen bekijken