Startpagina Actueel

Blue Deal zorgt voor 9.500 olympische zwembaden aan gezuiverd afvalwater

Dankzij de Blue Deal wordt 23,8 miljard liter water of 9.500 olympische zwembaden aan gezuiverd afvalwater hergebruikt. Dat is één van de resultaten die Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) maandag heeft meegedeeld naar aanleiding van de derde verjaardag van de lancering van het grootschalige plan tegen droogte en waterschaarste.

Leestijd : 2 min

De Vlaamse regering zette in de zomer van 2020 het licht op groen voor de Blue Deal. Drie jaar later zijn voor het eerst een aantal kerncijfers gebundeld en die tonen volgens Demir dat het plan op de goede weg is. "De weg is nog lang, maar de Blue Deal zet ongezien veel investeringsprojecten in gang, met structurele effecten, in gans Vlaanderen. Het is nu zaak de investeringen op dit peil te houden de komende 10 jaar", aldus de minister.

Circulair watergebruik

Zo investeert de Blue Deal in circulair watergebruik. Bedrijfsafvalwater en afvalwater van openbare waterzuiveringsinstallaties wordt hierbij verder gezuiverd tot het gebruikt kan worden als proces- of koelwater in bedrijven of als drinkwater. Op jaarbasis zal hierdoor minstens 23,8 miljard l of 9.526 olympische zwembaden aan afvalwater hergebruikt worden. Er gaat ook wat minder drinkwater verloren. De jaarlijkse lekverliezen bij de drinkwatermaatschappijen zijn met 9,4 miljard liter of 3.780 olympische zwembaden gedaald.

Sinds de Blue Deal is er ook 5.000 ha natte natuur gerealiseerd en het is voorzien om daar nog eens 1.000 ha bij te doen. Zo houdt de ondergrond het water langer vast en wordt de natuurlijke sponsfunctie hersteld. Dat is ook de bedoeling van het opnieuw natuurlijk inrichten van waterlopen. Twintig km is al opnieuw ingericht en daar moet nog minstens 68 km bijkomen.

Ook in landbouwgebieden worden heel wat maatregelen uitgevoerd om meer water te bufferen en vast te houden zodat er meer water beschikbaar is in droge perioden. Momenteel zijn er reeds 48 stuwtjes geplaatst. In de toekomst zullen nog 516 stuwtjes bijkomend aangelegd worden. In totaal stimuleert de Blue Deal de realisatie van meer dan 560 extra stuwtjes in samenwerking met landbouwers. Om weilanden te vernatten zijn ook reeds 14 pompen geplaatst en zijn er nog 2 bijkomend voorzien. Zo wil men de weiden meer aantrekkelijk maken voor weidevogels.

Verharding stabiliseert

In mei bleek uit cijfers van Statistiek Vlaanderen dat de verharding van Vlaanderen lijkt te stabiliseren. Via de Blue Deal is 11 ha onthard of meer infiltrerend ingericht en daar moet nog eens 102 ha bijkomen. Het gaat dan wel enkel om ontharding die direct gerelateerd is aan door de Blue Deal gefinancierde projecten.

De Blue Deal startte met een initieel budget van 75 miljoen euro, maar intussen is al meer dan een half miljard euro gemobiliseerd. Een decreet verplicht elke toekomstige Vlaamse regering bovendien om een eigen Blue Deal met concrete doelstellingen en investeringen op te maken.

Belga/SN

Lees ook in Actueel

Optimaliseren van voederopname, groeiprestaties en uniformiteit

Varkens In het Unipig-onderzoeksproject gaan ILVO en KU Leuven op zoek naar strategieën om de uniformiteit tussen dieren in eenzelfde productieronde te verhogen. Uit 2 recente proeven blijkt dat het bijkomend aanbieden van nat snoepvoeder in een vertrouwde kom bovenop speenvoeder in een standaardvoederbak de voederopname tijdens de eerste week na het spenen verhoogt.
Meer artikelen bekijken