Cristal en Arvesta schroeven nauwe samenwerking met Belgische landbouwers fors op
Pilsmerk Cristal en land- en tuinbouwexpert Arvesta schakelen met hun vruchtbare samenwerking met Vlaamse en Waalse landbouwers rond lokale brouwgerst een versnelling hoger. Concreet werken de twee partijen nu samen met 74 lokale landbouwers: goed voor 460 ha en 3.000 ton duurzame brouwgerst per jaar.

In consumententermen betekent dit een opschaling van één op drie Cristal-pilsen met lokale brouwgerst, naar twee op vijf. Cristal en Arvesta stuwen zo een nationale trend. Tot voor kort was de teelt van brouwgerst in België nagenoeg verdwenen, maar mede dankzij dit gemeenschappelijke project is de teelt weer helemaal terug. Volgens Statbel werd in 2022 in België namelijk meer dan twee keer zoveel brouwgerst geteeld als in 2021.
Boomende Belgische brouwgerst maakt ons bier lokaler
De Belgische biercultuur werd in 2016 door de Unesco uitgeroepen tot cultureel erfgoed. Tot voor kort echter werd brouwgerst, één van de 4 cruciale ingrediënten van Belgisch gebrouwen bier, voornamelijk geïmporteerd uit andere Europese landen. Nu lijkt de kentering ingezet. Het Belgische statistiekbureau Statbel* becijferde dat vorig jaar in ons land op 1.140 ha landbouwgrond brouwgerst werd geteeld: goed voor een oogst van 6.522 ton. Dat is ruim dubbel zoveel (+107%) als de 3.150 ton in 2021, en net geen verdubbeling (+99%) tegenover de 3.274 ton uit het pre-coronajaar 2019.
Terwijl meerdere, vaak kleinere, brouwerijen recent meer lokale brouwgerst gebruiken, spant Cristal dankzij Arvesta de kroon. Vandaag werken de partijen samen met 74 landbouwers (49 in 2022) over heel België. Zo telen ze samen op 460 ha landbouwgrond (324 ha in 2022): goed voor liefst 3.000 ton brouwgerst (2.000 ton in 2022). Door die opschaling worden vanaf september 2 op 5 Cristals gebrouwen met lokale gerst (één op 3 in 2022). De ambitie? Eén op 2, tegen 2025.
Boerenverstand: gerstteelt handig en voordelig voor landbouwers
Eén van de 74 lokale landbouwers die zijn brouwgerst levert aan Cristal, is
Over die voordelen kan landbouwer
Wat er met de brouwgerst gebeurt? Nadat ze geoogst is, wordt ze in de mouterij van Alken-Maes, Mouterij Albert in Puurs Sint-Amands, verwerkt tot mout. Vervolgens komt die mout - samen met water, gist en hop - terecht in de brouwketels in de Limburgse brouwerij Cristal, het kloppend hart van Alken-Maes. Het resultaat: een kwaliteitsvolle, pionierende en überlokale Belgische pils. Zowel de Cristal Original als de Cristal XTRA bevatten Belgische brouwgerst.
Lokale gerst, lokale hop
“We zijn bijzonder fier dat we dankzij deze langetermijnsamenwerking met Arvesta en de nu al 74 lokale landbouwers, onze Cristal-pils nog lokaler kunnen maken”, zegt