Open Vld op Agriflanders: “Alleen met stabiele en duidelijke regels kan je blijven boeren”
Open Vld neemt dit jaar voor het eerst deel aan Agriflanders, de grootste Vlaamse land- en tuinbouwbeurs. Vlaams parlementsleden Willem-Frederik Schiltz, Bart Van Hulle en Steven Coenegrachts en Europees parlementslid Hilde Vautmans luisteren er naar de bezorgdheden van de Vlaamse boeren.

De liberale parlementsleden serveren op de beurs producten van de Abdij van Averbode, die vorig jaar een rode PAS-brief kreeg. Volgens Open Vld verdienen onze boeren meer rechtszekerheid. Alleen met stabiele en duidelijke regels kunnen ze immers blijven werken en investeren, wat cruciaal is voor onze economie en voedselzekerheid.
Een zekere blik op de toekomst
Open Vld benadrukt dat onze hardwerkende boeren een grote bijdrage leveren tot de welvaart in ons land. Boeren zorgen er ook voor dat we niet afhankelijk zijn van de rest van de wereld voor onze voeding. De sector staat wel voor grote uitdagingen, onder meer op het vlak van klimaatverandering. Boeren weten dat de landbouw zich daaraan zal moeten aanpassen. Maar ze moeten natuurlijk wel duidelijkheid hebben over hoe ze zich moeten aanpassen om te kunnen blijven verder boeren. Net zoals alle andere ondernemers hebben ze nood aan duidelijke antwoorden op de vragen: Aan welke regels moeten ze voldoen? Welke zekerheid hebben ze als ze investeren?
Open Vld wil dat onze boeren een zekere blik hebben op de toekomst en dat de landbouw kan blijven zorgen voor welvaart en voedselzekerheid in onze regio. Volgens Open Vld kunnen onze boeren alleen maar blijven werken en investeren met rechtszekerheid en een stabiele regelgeving.
Vier principes
Open Vld schuift 4 principes naar voor.
Ten eerste: Vergunningen die verleend worden door een overheid, moeten door diezelfde overheid nagekomen worden. Landbouwers hebben rechtszekerheid nodig om te kunnen ondernemen. Halverwege hun werk en investeringen een vergunning intrekken, dat kan enkel als de landbouwer daar zelf mee akkoord gaat.
Momenteel maakt onder andere Bart Baeyens uit Oud-Turnhout dat scenario door. Hij kreeg vorig jaar een rode PAS-brief, terwijl hij 2 jaar eerder een vergunning kreeg voor 2 nieuwe stallen, die hij ook bouwde.
Gwendolyn Rutten staaft dat eerste principe: “Onze boeren moeten kunnen vertrouwen op hun Vlaamse overheid. Dat kan alleen wanneer die haar gegeven woord en eigen regels nakomt. Halfweg de spelregels veranderen, dan speel je met mensen hun levenswerk en toekomst. Rechtszekerheid is ook rechtvaardigheid.”
Ten tweede: Landbouwers moeten zich aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering en ze willen dat ook doen. Door innovatie en wetenschap is dit mogelijk. Landbouwers moeten wel voldoende tijd krijgen om die aanpassingen te kunnen doen.
Vlaams Parlementslid en zelf tuinbouwer Bart Van Hulle beseft dat boeren wel willen investeren in het klimaat, maar dan wel op een haalbaar tempo en in duurzame verbeteringen. “Aanpassen betekent vaak investeren. Boeren willen investeren. Als je om de 5 voet nieuwe standaarden krijgt opgelegd, die andere investeringen vragen, kan je geen business plan opmaken. Je moet hen daar voldoende tijd geven.”
Ten derde: De overheid moet ervoor zorgen dat voldoende vruchtbare landbouwgrond gevrijwaard blijft voor landbouw.
“Als we willen voorzien in onze eigen voedselvoorziening, dan zullen we daar ook de nodige ruimte voor moeten maken en vooral behouden”, zegt Vlaams Parlementslid Steven Coenegrachts. “Je kan niet in het wilde weg alle grond blijven volbouwen en opknippen. De overheid heeft een grote verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de beschikbare ruimte zo slim en eerlijk mogelijk wordt ingedeeld.”
Tot slot: Landbouwers moeten op een respectvolle manier behandeld worden. Respect voor de boer, respect voor de generaties boeren die hen voorgingen en respect voor hun eigendom.
Europees Parlementslid Hilde Vautmans verwijst naar Oekraïne: “Als de oorlog in Oekraïne ons één ding geleerd heeft, is het dat we niet afhankelijk mogen zijn van het buitenland voor onze basisbehoeften. We moeten daarom vechten zodat de boerenstiel in Europa kan overleven. Zorgen dat het leefbaar is om te blijven boeren. Want het zijn onze boeren en boerinnen die dagelijks zorgen voor het beste voedsel, de beste producten. Ik kan me geen Vlaanderen voorstellen zonder boeren. Dus laten we respect tonen voor onze boeren, de boerenstiel ondersteunen en zorgen dat we meer eigen producten consumeren.
CD&V deelt zelfde mening
De concullega’s van CD&V zijn blij te horen dat Open Vld inziet hoe belangrijk de landbouw is voor Vlaanderen. Beide partijen streven naar een systeem van vrijwilligheid, waarbij meer landbouwers dan enkel bepaalde bedrijven een uitkoopregeling kunnen aanvragen. CD&V geeft ook aan te twijfelen over de wetenschappelijke onderbouwing van het stikstofakkoord.