Asbestveilige landbouwdaken draagt bij aan goede resultaten actieplan Asbestafbouw
Bij de goedkeuring van het Actieplan Asbestafbouw in oktober 2018 besloot de Vlaamse Regering om in 2022 tussentijds stil te staan bij de realisaties van het actieplan. De OVAM bundelde de cijfers tot hiertoe onder de vorm van een opvolgingsnota.

Met een ruime set aan acties in het Actieplan Asbestafbouw en onder impuls van het relancebudget slagen we er in het asbestthema uit de taboesfeer te halen en konden we duizenden burgers, scholen, landbouwers en andere gebouweigenaars al ondersteunen en overtuigen om stappen te zetten naar asbestveilige gebouwen, klinkt het bij Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. Die vorige week naar de ministerraad trok met de opvolgingsnota van OVAM
Vlaamse Veerkracht
Het relanceplan ‘Vlaamse Veerkracht’ activeerde de sectorprotocollen landbouw, zorg en sociale huisvesting. Het sectorprotocol ‘asbestveilige landbouwdaken’ ging in 2021 van start en realiseerde tot aan beschikbaar budget 1.808 aanmeldingen die momenteel volop in uitvoering zijn. Ruim 266.000 m² landbouwdaken is reeds verwijderd. In het najaar van 2022 kregen ook de sectorprotocollen voor zorg en sociale huisvesting groen licht voor opstart.
Voor de realisaties tussen 2018 en het voorjaar van 2026 is een budget voorzien van in totaal 77,4 miljoen euro. De reeds ingezette versnellingsbeweging voor asbestinventarisatie en -verwijdering kan dan ook verder opschalen met de bijkomende activering van gebouweigenaars via het asbestattest.
Asbestrisico’s wegnemen
Het Actieplan Asbestafbouw beoogt een ‘asbestveilig’ Vlaanderen en doelt daarmee op het wegnemen van risico’s in het dagelijks gebruik van onze gebouwen. Asbestvrij is niet altijd haalbaar, ‘asbestveilig’ vormt het haalbare alternatief dat intussen ook op internationaal niveau veel draagvlak kent en aanhaakt bij de energierenovatiedoelstellingen voor verouderde gebouwen.
Het asbestattest zal de komende jaren het sleutelinstrument vormen in het afbouwbeleid. Vlaanderen wil tegen 2040 asbestveilig zijn: dit is het geval indien alle gebouwen met risicobouwjaar (<2001) in de databank over een asbestattest beschikken met conclusie ‘asbestveilig’. Via haar centrale databank asbestinventarisatie zal de OVAM de voortgang vanaf 2023 kunnen monitoren.