Startpagina Actueel

Demir veegt verhandelbare stikstofrechten van tafel

De Boerenbond heeft een alternatief voorgesteld voor de Programmatische Aanpak Stikstof van Vlaams minister Zuhal Demir. Met verhandelbare emissierechten komen er oplossingen voor zowel veehouders die dicht bij hun pensioen staan als voor wie een bedrijf overneemt. Demir veegt het voorstel meteen van tafel.

Leestijd : 2 min

De huidige doelen inzake stikstof zijn volgens Boerenbond onhaalbaar, wat duidelijk is met de 20.000 bezwaarschriften tegen de PAS. De organisatie komt zelf met een voorstel om de stikstofuitstoot in de Vlaamse landbouw naar beneden te halen.

“48% van de stikstofemissies uit de veehouderij komen van veehouders die ouder zijn dan 50. Slechts 12% daarvan heeft een opvolger. Met verhandelbare emissierechten kan er een oplossing komen voor zowel de ‘uitbollende’ veehouders als voor jonge boeren die de ouderlijke hoeve willen overnemen”, zegt voorzitter Lode Ceyssens van Boerenbond.

Verhandelbare rechten

De redenering is dat heel wat reductiewinst geboekt kan worden bij oudere landbouwers die geen opvolger hebben. Een handelsmechanisme waarin boeren stikstofuitstootrechten kunnen aan- en verkopen, moet het nieuwe systeem sturen.

“De regering houdt in haar plannen geen rekening met de demografische evolutie van de landbouwbevolking, waardoor ze een enorme winst in de vermindering van uitstoot laat liggen”, zegt Ceyssens in de Tijd. “Het gevolg is dat de huidige doelstellingen onhaalbaar zijn voor zowel de jonge als de oudere boeren.”

Tot 42% extra reductie

Het alternatief van de Boerenbond spitst zich toe op de grote groep Vlaamse boeren die ouder zijn dan 50 jaar. “Als we met die groep aan de slag gaan, kunnen we tegen 2037 tot 42% extra uitstootvermindering bereiken”, stelt Ceyssens.

Oudere boeren zonder opvolger kunnen in het plan van de Boerenbond stoppen tegen een vergoeding of hun vergunning laten lopen tot ze 65 zijn. Zo moeten ze net voor hun pensioen geen loodzware investeringen meer doen, maar houdt het voor hen wel op als ze 65 zijn. Boeren die wel een opvolger hebben, komen terecht in de groep overblijvers die zich aan haalbaardere reductiedoelstellingen moeten houden. Zoals in het Europese handelssysteem van CO₂-rechten kunnen boeren hun uitstoot met de aan- of de verkoop van stikstofrechten in regel brengen.

Te laat

Ceyssens zegt dat ‘het beleid deze suggesties voor oplossingen niet zomaar naast zich kan neerleggen.' Dat is net wat minister Demir wel doet. In een eerste reactie zegt ze dat het voorstel te laat komt. Met dit voorstel zou de hele stikstofreglementering van tafel geveegd worden en van nul heropgebouwd moeten worden en dat is de minister niet van plan.

Filip Van der Linden

Lees ook in Actueel

Boerenhart: “Het gaat hier om ‘we’, niet om ‘ik’!”

Actueel Het nieuwe MAP 7 lokt bij veel boeren heel wat protest uit. Onder het nieuwe beleid kan de Belgische landbouw niet meer groeien, laat staan blijven bestaan. Nu klinkt de stem van de landbouwer – terecht – luider dan ooit, en dat komt deels door Boerenhart, een groep landbouwers uit de Westhoek die opkomt voor de Vlaamse landbouwer.
Meer artikelen bekijken